1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Verborgen suikers en het gebit van je kind

    Gepubliceerd op: 7-11-2019Bewerkt op: 6-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-11-2019Bewerkt op: 6-27-2024
    Auteur: Maartje Scheffer(Medisch) gereviewd door: NVM-mondhygiënisten - beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland
    Al vanaf het moment dat je kindje geboren wordt, heeft hij of zij de voorkeur voor zoet. Dit komt doordat moedermelk veel suikers bevat en ook kunstvoeding bevat veel suiker.

    Het ontstaan van gaatjes

    Suiker heb je nodig voor allerlei processen in je lichaam, maar te veel suiker vormt een aanslag op je gebit. Waar moet je op letten?

    Eerst een stukje theorie. Als je suiker tot je neemt, wordt dit in je mond omgezet in zuren. Dit doen specifieke bacteriën die wij allemaal in onze mond hebben. Doordat je mond dan 'zuur' is lost het glazuur van je tanden heel langzaam op. De bacteriën veroorzaken dus een gaatje als je mond langdurig zuur is. Hoe meer suiker je eet of drinkt, hoe minder goed het speeksel de zuurgraad weer kan stabiliseren.

    Suiker en zuren

    Van suiker krijg je gaatjes, bijna iedereen weet dit wel. Je weet als ouder dan ook best dat je je kind niet elke dag zakken snoep moet geven, toch? Helaas blijken de kindergebitten in Nederland steeds slechter te worden. Dit komt onder meer doordat er in de supermarkt een enorme keuze aan voedingsmiddelen ligt, zoveel dat het heel logisch is dat je op den duur niet meer weet welke soort het best is voor je tanden en de tanden van je kind.

    Het label "Geen suiker toegevoegd" doet het in de verkoop goed. Deze ontbrekende suikers moeten echter vervangen worden door andere stoffen om het product wel lekker te laten smaken. Zo wordt bijvoorbeeld citroenzuur toegevoegd om het toch 'lekker fris' te maken. Citroenzuur is ook weer heel slecht voor je tanden. De bacteriën in je mond hoeven niet eens meer moeite te doen om het in je mond zuur te maken, je levert het al kant en klaar aan!

    Snoep gezond, eet een appel?

    We kennen allemaal de uitdrukking wel, maar klopt het wel? Nou, niet helemaal. Natuurlijk is een appel gezonder dan snoep of koek. Maar gelet op zuren, is een appel best een aanslag op het (kinder)gebit. Gelukkig heb je speeksel dat ervoor zorgt dat het geleidelijk aan minder zuur wordt in je mond. Het advies is dan ook om twee stuks fruit per dag te eten. Wil je het zuur snel opheffen? Laat je kind dan na het fruit, water of melk drinken.

    Frisdrank en limonade

    Niet alleen snoep en koek zijn slecht voor je tanden. Wat dacht je van frisdrank? Hier worden enorme hoeveelheden suikers aan toegevoegd om het lekker te laten smaken. Ook reguliere vruchtensappen bevatten veel toegevoegde suikers, net als siroop. Zelfs als je je kind maar een heel klein beetje siroop geeft, krijgt hij of zij eigenlijk al te veel suiker binnen. Ook de siropen die suikervrij zijn, zijn een aanslag op de tanden van je kind, omdat deze veel citroenzuur of andere zuren bevatten.

    Geef je kind dus liever helemaal geen frisdrank, maar geef ze water, melk of thee zonder suiker. Als je hier vanaf het begin af aan mee begint, hebben ze er hun leven lang profijt van!

    Weinig suiker saai?! Integendeel! Je kinderen krijgen er een stralend gebit van!

    Mondhygiëne voor kinderen

    Kinderen zijn al vanaf het eerste tandje welkom bij de mondhygiënist, zonder verwijzing van een tandarts. Tot 18 jaar wordt de mondhygiënist volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zoek een mondhygiënist bij jou in de buurt via zoek.mondhygienisten.nl.

    Dit artikel is geschreven door NVM-mondhygiënist Elea Kooiman.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard