1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus (COVID-19)

    Gepubliceerd op: 3-16-2020Bewerkt op: 7-3-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-16-2020Bewerkt op: 7-3-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer je zwanger bent, is het logisch dat je je zorgen maakt over het coronavirus. Wij hebben daarom de meest gestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus op een rij gezet.

    Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over het Coronavirus (COVID-19)

    Ben ik besmet met het coronavirus?

    Door de website RIVM te raadplegen kun je zien of er een indicatie is om je verder te testen naar het COVID-19 virus. Twijfel je nog steeds na het lezen van deze informatie? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Wil je de verloskundige raadplegen? Neem dan altijd eerst telefonisch contact op voor advies, voordat je de verloskundigenpraktijk bezoekt.

    Ik ben zwanger, hoor ik bij de kwetsbare groepen?

    Nee, zwangere vrouwen vallen niet onder de kwetsbare groepen die meer risico lopen op COVID-19.

    Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken om het coronavirus?

    Nee, voor zover bekend zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen meer risico lopen op het krijgen van een infectie met het coronavirus. Volgens het RIVM verloopt een infectie met het coronavirus bij een zwangere vrouw niet anders dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Dit is anders dan bij andere virale infecties, waarbij zwangere vrouwen meer kans hebben op longproblemen.

    Kan mijn baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?

    Nee, er zijn geen aanwijzingen dat een baby tijdens de zwangerschap of bevalling besmet kan raken met het coronavirus. Hierbij gaat het om directe overdracht (verticale transmissie) van moeder op kind. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Na de geboorte is besmetting wel mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens besmetting (horizontale transmissie).

    Kan ik een miskraam krijgen van het coronavirus ?

    Nee, op basis van de laatste onderzoeken zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen met een infectie met het coronavirus meer kans hebben op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij hun ongeboren baby. Er bestaat een kans op vroeggeboorte, maar hier is nog geen concreet bewijs voor. De geboorte kan ook op medische gronden vroegtijdig hebben plaatsgevonden.

    Ik heb nu een infectie met het coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?

    Hierbij is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. De verloskundige zal aangeven wat verstandig is in deze situatie.

    Ik heb nu een infectie met het coronavirus, mag ik thuis bevallen?

    De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen heeft besloten dat zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus, niet thuis mogen bevallen. Zij willen hierbij geen extra risico nemen. Hierbij kan de foetus in de gaten worden gehouden via CTG.

    Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het coronavirus heb?

    Ja, bij zwangere vrouwen die geïnfecteerd zijn met COVID-19, is het coronavirus is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen te nemen. Hierbij kun je denken aan handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik. Als extra maatregel, kun je de gekolfde melk door een niet-geinfecteerd persoon laten geven, aangezien het wel mogelijk is om de baby te besmetten wanneer je zelf geinfecteerd bent met het coronavirus.

    Wanneer ben ik genezen van het coronavirus?

    Heb je 24 uur geen gezondheidsklachten gehad? Dan ben je genezen en kun je anderen niet meer besmetten met het coronavirus.

    Ik ben genezen van een infectie met het coronavirus, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?

    Nee, dit is in principe niet nodig. Een doorgemaakte infectie met het coronavirus is geen medische indicatie. Wel is het verstandig om voorlopig groei-echo’s te laten maken.

    Bron: KNOV

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard