Het effect van het eten van ultrabewerkt voedsel zou vergelijkbaar zijn met roken tijdens de zwangerschap, volgens het onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.
Gevolgen van ongezond eten tijdens de zwangerschap
Uit dit nieuwe onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat ultrabewerkt voedsel niet bevorderend is voor een gezonde zwangerschap. Dit soort voedsel wordt via een chemische manier gemaakt, zoals producten die voorverpakt zijn en lang houdbaar zijn, zoals snacks, koeken, wit brood, en frisdrank. In de supermarkt is wel 60 tot 80 procent van de producten ultra bewerkt.
Zorgelijk
Uit eerder onderzoek bleek al dat ultrabewerkt voedsel en fabrieksvoedsel de kans op darmkanker, hart- en vaatziekten, dementie en overlijden vergroot. Nu blijkt ook dat het voor ongeboren baby’s niet bepaald gezond is.
Wetenschappers maken zich al langer zorgen om ultrabewerkt voedsel. Uit eerder onderzoek blijkt dat het eten van veel fabrieksvoedsel de kans op ziektes zoals darmkanker, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs overlijden vergroot. Hiervoor werden 700 zwangerschappen gevolgd, waarbij de vrouwen vragenlijsten invulden en aangaven wat ze aten voor en tijdens de zwangerschap. Daarnaast werd de groei van de embryo’s en het gewicht van de baby bijgehouden.
Verminderde groei
Wat bleek? Alle vrouwen die veel ultrabewerkt voedsel eten hadden consistent een wat kleiner embryo. Vrouwen die hiervan minder eten, hebben gemiddeld een groter embryo. Het eten van ultrabewerkt voedsel kan dus ik verband worden gebracht met een groeiachterstand bij ongeboren baby’s.
Natuurlijk kunnen ook andere factoren van invloed zijn. Het is bekend dat vrouwen die ongezonder eten ook vaker roken en drinken tijdens de zwangerschap, dus daar is ook rekening mee gehouden voordat de onderzoekers een conclusie trokken. Ook om erachter te komen waarom het embryo precies niet genoeg groeit, is extra onderzoek nodig.
Lees ook:
Welke kazen mag je wel en niet eten als je zwanger bent?Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot voeding tijdens de zwangerschap.
Bron: EenVandaag