1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyBabyspullenTog waarde voor slaaptextiel

  TOG-waarde voor slaaptextiel

  ZP® - Magazine

  , 17 september 2018 11:40Laatste update op: 21 maart 2023 19:21

  De TOG-waarde staat voor Thermal Overall Grade en is een cijfer dat de warmteweerstand en isolatie van babytextiel en beddengoed weergeeft. Met de TOG-waarde kan je eenvoudig inschatten wat je het beste kunt gebruiken in het babybed; bijvoorbeeld een extra lakentje, het dekentje weghalen, wel of geen pyjama in de slaapzak.

  Welke TOG-waarde is geschikt?

  De TOG-waarde wordt gemeten bij kamertemperatuur, en moet tussen de 0 en 4 liggen. Ligt de TOG-waarde hoger dan 4 dan is er gevaar op warmtestuwing. En dat verhoogt het risico op wiegendood. Met behulp van onderstaand schemaatje kan je de TOG-waarde bij benadering bepalen.

  Kamertemperatuur: max.TOG = kleding/bedtextiel

  • tot 16 °C: max.TOG 3.5 = luier + romper + dikke pyjama + slaapzak/deken
  • 16-19 °C: max.TOG 2.5 = luier + romper + pyjama + slaapzak/deken
  • 20-22 °C: max.TOG 2.0 = luier + romper/laken + slaapzak/deken
  • 23-24 °C: max.TOG 1.0 = luier + romper/laken
  • boven 24 °C: max.TOG 0.5 = alleen luier

  Je ziet al dat het niet alleen de TOG-waarde van een deken er toe doet. Het is ook belangrijk om te weten wat de TOG-waarde is van bijv. een luier, een romper maar ook een pyjama. Dit zou je bij benadering kunnen weten, want in deze artikelen staat over het algemeen geen TOG waarde aangegeven.

  Zo zie je dat alleen een luier een TOG-waarde heeft van 0.5, maar dit bevindt zich alleen om de billen. Daarom geeft het schema aan dat het boven een kamertemperatuur van 24 °C verstandig is een kindje alleen met een luier in bed te leggen.

  Maar dit is natuurlijk zeer afhankelijk van je kindje, het ene kind heeft het namelijk sneller warm dan het ander. En zelf vind je het wellicht ook niet prettig om zonder iets over je heen te slapen, wellicht is dat voor je kindje ook het geval.

  Hiermee willen we maar aangeven dat de TOG-waarde een indicatie kan zijn, maar zeker niet leidend is. Blijf als ouder daarom ook altijd je gevoel en verstand volgen.

  Materiaal

  Betekent dit dat ik elk materiaal dekentje kan gebruiken, als het maar aan de juiste TOG-waarde voldoet?

  Nee, belangrijk is nog steeds dat je kiest voor natuurlijke materialen zoals wol of katoen. Dit zorgt er namelijk voor dat je kindje naast veilig ook comfortabel slaapt.

  Als je zelf een nacht onder een fleece-deken hebt geslapen is dat niet prettig, het ademt namelijk niet, waardoor je veel gaat zweten. Zelf zul je dit wellicht niet als prettig ervaren, dus dat kan voor je kindje ook gelden. Materialen als wol en katoen ademen en zorgen er dus voor dat je kindje niet gaat zweten.

  Materialen als teddy, fleece of microfiber zijn niet natuurlijke materialen die zorgen dat je kindje minder comfortabel slaapt.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard