1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Covid-19

    Gepubliceerd op: 4-28-2020Bewerkt op: 5-15-2020
    TARA Verloskundigen Gepubliceerd op: 4-28-2020Bewerkt op: 5-15-2020
    Geschreven door: TARA Verloskundigen
    Update

    Beste zwangere van Tara,

    Wij willen jullie opnieuw informeren over de meest recente landelijke adviezen t.a.v. het Coronavirus (Covid-19) van 6 mei jl. Deze adviezen zijn opgesteld in samenwerking met de regionale verloskundige samenwerkingsverbanden en de Haagse ziekenhuizen.

    Vanaf 11 mei 2020 gaan onderstaande punten in:

    • Partners mogen meekomen naar alle echo’s bij BovenmaasPrenataal • Partners mogen mee naar de vroege echo’s en de 20 weken echo in het ziekenhuis • De intakegesprekken (1e afspraak), counselingsgesprekken over prenatale screening en de nacontrole afspraken doen wij bij voorkeur telefonisch. • Partners zijn incidenteel weer welkom bij de consulten bij ons op de praktijk, maar kom bij voorkeur nog alleen. Zo om jullie eigen gezondheid en die van ons te beschermen.

    Doordat de controle afspraken weer langer zullen zijn, is de kans dat er al iemand in de wachtkamer zit wat groter. Vraag bij het aanmelden bij de assistente wat de wachttijd is dan kan je misschien nog een klein ommetje maken voordat je aan de beurt bent.

    Er blijft overleg tussen de verloskundigenpraktijken en de Haagse ziekenhuizen om te kijken naar de mogelijkheden om de maatregelen verder te versoepelen. We zullen je hiervan op de hoogte houden.

    Natuurlijk gelden hierbij de gebruikelijke richtlijnen van het RIVM • 1,5 meter afstand • kom niet bij klachten van verkoudheid, benauwdheid, hoesten of koorts. Indien 24 uur klachtenvrij bij jou, je partner of iemand in je gezin ben je welkom! • kom op de afgesproken tijd en niet eerder ivm (te) volle wachtkamer.

    Groeten,

    Het Tara team

    Hieronder de belangrijkste zaken, het controleschema, veel gestelde vragen en een aantal handige links op een rij:

    Bereikbaarheid

    Geboortezorg valt nog steeds onder de acute zorg die ondanks corona gewoon doorgaat. Daarom willen wij nogmaals duidelijk maken dat we te allen tijden voor alle vragen, onzekerheden en ongerustheid over je eigen gezondheid of die van je baby bereikbaar zijn en blijven.

    Wij zijn op maandag t/m vrijdag van 9:00-16:30 te bereiken op de praktijk: 070-3655424.

    De assistente is echter niet altijd aanwezig. Ook zij werkt soms vanuit huis. Indien iets opgehaald moet worden, bijv. het NIPT formulier, bel dan van tevoren op of er iemand aanwezig is.

    Aangescherpt controleschema:

    Het intakegesprek verloopt telefonisch. Dit betreft ook de informatie over de prenatale screening. Let op: je wordt gebeld door een anoniem nummer.

    8 weken vitaliteitsecho op de verloskundigenpraktijk via BovenMaas.

    11 weken termijnecho op de verloskundigenpraktijk via BovenMaas.

    16 weken bloeddruk, groei en controle van het hartje.

    20 weken echo bij echocentrum of verloskundigenpraktijk via BovenMaas (deze afspraak mag je zelf maken: 010-7370274).

    23 weken bloeddruk, groeicontrole en hartje luisteren.

    27 weken bloeddruk, groeicontrole, hartje luisteren, evt bloedonderzoek.

    31 weken bloeddruk, groeicontrole en hartje luisteren.

    34 weken bloeddruk, groeicontrole en hartje luisteren.

    37 weken bloeddruk, groeicontrole en hartje luisteren.

    39 weken bloeddruk, groeicontrole en hartje luisteren.

    40 weken bloeddruk, groeicontrole en hartje luisteren.

    41 weken bloeddruk, groeicontrole en hartje luisteren.

    Dit betekent:

    Dat je tot 16 weken geen fysieke controle bij de verloskundige hebt, maar wel een telefonische intake, naar keuze een vitaliteitsecho met 8 weken en een termijnecho bij 11 weken. Dat je tussen 16 en 23 weken NIET op de praktijk gezien hoeft te worden, maar wél de 20 weken echo hebt.

    Belangrijk

    Bij klachten van verkoudheid, kortademigheid en/of koorts: kom NIET naar de praktijk maar bel ons. Kom alleen naar je afspraak (zonder partner en/of kinderen), facetimen of videobellen mag natuurlijk!

    Bevalling

    Je hebt nog steeds vrijheid in de keuze waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. In het ziekenhuis mag er 1 persoon bij de bevalling aanwezig zijn. Mocht je overwegen om thuis te willen bevallen vanwege het coronavirus en heb je vragen hierover? Bespreek ze met ons.

    Badbevallingen zijn zowel thuis als in het ziekenhuis mogelijk indien je geen klachten passend bij Corona hebt. De pijnbestrijdingsmiddelen zijn beschikbaar behalve lachgas omdat ze niet weten of dit veilig is voor het zorgpersoneel.

    Kraamweek

    Normaal gesproken komen wij een aantal keer langs in de eerste week na je bevalling maar dit zal nu telefonisch of via beeldbellen gebeuren. Wij zullen in ieder geval 1x langskomen rond dag 4 om de hielprik te verrichten. De kraamzorg komt wél gewoon bij je thuis om voor jou en je kindje te zorgen. We adviseren om geen kraamvisite te ontvangen in deze periode om besmettingsrisico’s zo klein mogelijk te houden. De gehoortest die normaal na 2 weken gedaan werd is tijdelijk stopgezet. De intake van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG=consultatiebureau) zal telefonisch plaatsvinden ipv een huisbezoek.

    Veranderingen in de praktijk

    Je zal merken dat we een aantal dingen hebben veranderd in de praktijk, dit om besmetting te voorkomen. Zo liggen er geen tijdschriften meer op tafel en bieden we geen water en thee meer aan. Wij nemen na elke zwangere de contactvlakken af met alcohol. Je kan ons ook tegenkomen met een mondmasker en handschoenen aan.

    Veel gestelde vragen van zwangeren over COVID-19

    Is het coronavirus gevaarlijk als je zwanger bent? Op basis van het huidige beschikbare onderzoek zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Op basis van gegevens lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders bij het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen.

    Kan een ongeboren baby besmet raken tijdens zwangerschap of bevalling? Tot nu toe zijn er geen berichten dat een moeder haar ongeboren baby kan besmetten tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is niet gevonden in navelstrengbloed, vruchtwater, de keel van de pasgeborene of in de borstvoeding. Een moeder kan haar kind na de bevalling wél besmetten bij lichamelijk contact.

    Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby's? Het COVID-19 virus is waarschijnlijk niet overdraagbaar via de navelstreng. Je kan je baby wel besmetten door lichamelijk contact. Ook hier is het dus belangrijk om de hygiënemaatregelen in acht te nemen. Over het algemeen lijkt het erop dat het virus bij baby's redelijk mild verloopt. Kan ik borstvoeding geven als ik (mogelijk) besmet ben met het coronavirus? Ja, dat kan. Er is onderzoek gedaan of het virus in de borstvoeding komt en dit is niet zo. We raden wel aan extra hygiëne maatregelen te nemen om te zorgen dat je je baby niet besmet. Moeders die te ziek zijn kunnen de voeding ook afkolven en laten geven door iemand anders.

    Wat moet je doen als je klachten hebt van het coronavirus? Ben je zwanger en heb je klachten die kunnen wijzen op COVID-19 zoals koorts en hoesten, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met COVID-19 is het verstandig om de huisarts te bellen. Laat het ons ook weten voordat je op controle komt.

    Handige links betreffende COVID-19

    https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden https://www.pharos.nl/coronavirus/zwanger-of-bevallen-en-het-corona-virus/ https://allesoverzwanger.nl/veel-gestelde-vragen-over-het-coronavirus/ https://lci.rivm.nl/zwangerschap-werk-en-covid-19 https://www.borstvoedingsraad.nl/nieuws/2020/03/31/borstvoeding-ten-tijde-van-het- coronavirus/

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard