Wat is syntocinon?
Oxytocine is onmisbaar voor een vlotte, natuurlijke bevalling. Het staat ook wel bekend als het liefdeshormoon, en is daarom van belang om je relaxed te voelen. En je relaxed voelen is weer erg belangrijk voor het verloop van een bevalling. Als je echter spanning ervaart tijdens de bevalling of bang bent, dan staat dat de aanmaak van natuurlijke oxytocine in de weg. Daardoor zal je lichaam minder makkelijk meegaan in het baringsproces, met het afnemen van de weeën als gevolg. Dan kan een kunstmatige oxytocine (syntocinon) noodzakelijk zijn om de weeën op gang te brengen.
Lees ook:
Hormonen tijdens de bevalling op een rijtjeSyntocinon werkt stimulerend op de gladde spieren van de baarmoeder, waardoor na het toedienen de weeën zullen ontstaan. Met het toedienen van een lage dosis zijn deze weeën in frequentie, kracht en duur niet te onderscheiden van weeën die natuurlijk zijn ontstaan. Bij hogere dosering kunnen aanhoudende, sterke, elkaar snel opvolgende weeën ontstaan, wat soms een weeënstorm kan veroorzaken. Hierdoor is de kans weer groter dat je pijnstilling nodig zult hebben. Syntocinon wordt toegediend via een infuus, een injectie in je been of een neusspray.
Voor- en nadelen van syntocinon tijdens de bevalling
Syntocinon, ofwel synthetische oxytocine, kan van groot belang zijn voor vrouwen die te zwakke weeën hebben en waardoor de bevalling niet goed vordert. Weeën die toenemen en afnemen hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar wanneer bijvoorbeeld je vliezen zijn gebroken en er nog geen sprake is van weeën, is het noodzakelijk om toch de bevalling op gang te brengen om het infectiegevaar te verkleinen, en syntocinon kan daarbij helpen.
Lees ook:
Endorfine tijdens de bevallingOndanks dat syntocinon een belangrijk hulpmiddel kan zijn voor een verloop van een veilige bevalling, zitten er ook nadelen aan voor de moeder:
-
Syntocinon is niet te vergelijken met het lichaamseigen oxytocine, alhoewel het effect ervan wel vaak als hetzelfde wordt ervaren, mits in lage dosering. Ook kan syntocinon de natuurlijke aanmaak van oxytocine juist onderdrukken.
-
Doordat het om een synthetish middel gaat, kan het niet door de brein-bloedbarrière heen. Dat betekent dat het wel de lichamelijke eigenschappn van oxytocine heeft, maar niet de mentale. Het helpt dus wel de gevolgen van oxytocine na de bootsen, zoals het op gang brengen van borstvoeding, minder bloedverlies en opwekken van weeën, maar het geeft geen geluksgevoel en helpt ook niet de pijn beter verdraagbaar te maken, wat echte oxytocine wel doet.
Maar omdat je hormonenhuishouding is overgenomen door de syntocinon, kan natuurlijke oxytocine niet meer zijn werk doen. Hierdoor kan je dus nooit de mentale en pijnverminderende voordelen ervaren die natuurlijke oxytocine wel heeft. Maar ook op de lange termijn heeft dit nadelen: het kan zijn dat de syntocinon het aanmaken van natuurlijke oxytocine nog lang na de bevalling remt.
Lees ook:
Vloeien (lochia): hoelang bloedverlies na de bevalling?- Vrouwen melden na een bevalling met syntocinon vaak last te hebben van klachten als een minder sterke moeder-kind band, een algemeen afgevlakt gevoel, depressie, geen intense vreugde meer kunnen voelen, moeizaam op gang komen van de borstvoeding.
Ook voor je baby kan het toedienen van syntocinon verschillende nadelen hebben. Baby’s die geboren worden met een overvloed aan kunstmatige oxytocine, kunnen last krijgen van onvoldoende natuurlijke productie van oxytocine, net als bij de moeder. Dat kan weer zorgen voor een verminderde reflex voor het zoeken naar de borst en goed aanhappen, met borstvoedingsproblemen tot gevolg. Daarnaast kunnen baby’s extreem alert zijn, met verschillende slaapproblemen als gevolg. Andere problemen zoals onverklaarbare huilbuien, afstandelijkheid of juist extreme aanhankelijkheid, moeilijk te troosten zijn, schrikkerigheid, overstrekken en darmkrampjes worden ook in verband gebracht met syntocinon.
Lees ook:
Postnatale depletie: moeder en oververmoeidKunstmatige oxytocine na de bevalling
Kunstmatige oxytocine (syntocinon) kan ook nodig zijn vlak na de bevalling. Na de bevalling moet namelijk de nageboorte van de placenta plaatsvinden. Als dat niet vanzelf gaat, dan kan syntocinon helpen de baarmoeder te laten samentrekken, waardoor de placenta naar buiten kan. Maar ook bij het voorkomen van overmatig bloedverlies na de bevalling kan syntocinon noodzakelijk zijn, of bij het helpen opwekken van de borstvoeding. Het toedienen van syntocinon na de bevalling kan dezelfde gevolgen hebben als een injectie tijdens de bevalling.
Natuurlijke oxytocine opwekken tijdens de bevalling
Natuurlijke oxytocine heeft dus altijd de voorkeur tijdens de bevalling. Meestal wordt dit hormoon vanzelf aangemaakt tijdens de bevalling, maar je kunt zeker zelf ook wat dingen doen om de natuur een handje te helpen als je bijvoorbeeld bang bent tijdens de bevalling, want angst en stress blokkeert juist de aanmaak van oxytocine.
Lees ook:
Ontzwangeren: 9 typische kwaaltjes na de bevalling- Zorg voor een veilige omgeving tijdens de bevalling. Wat voor jou veilig voelt, is voor iedereen anders. Voor de ene betekent dat een thuisbevalling, voor de andere een ziekenhuisbevalling. Kies voor de plek, in hoeverre je de keus hebt, waar jij je het veiligst voelt zodat de natuurlijke oxytocine de kans krijgt zijn werk te doen. - Maak de ruimte warm en gezellig. Het gelukshormoon oxytocine krijgt de meeste kans in een ruimte waar jij je fijn, veilig en warm voelt. Daarom is een bevallingsplek bij voorkeur warm, donker en gezellig met bijvoorbeeld kaarsjes of muziek. Het is belangrijk een omgeving te creëren waarin jij je volledig kunt ontspannen en overgeven, in hoeverre dat kan.
- Lichaamscontact. Ook lichaamscontact stimuleert de aanmaak van oxytocine, dus aanrakingen van je partner of massages tijdens de bevalling kunnen zeker helpen.
- Badbevalling. Tijdens een badbevalling komen de gelukshormonen als oxytocine ook sneller vrij, door de warmte van het water. Als het je wat lijkt, kan je dus ook kiezen voor een badbevalling.
Wat zijn jouw ervaringen met syntocinon tijdens of na de bevalling?
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaan