1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Syntocinon als weeënopwekker tijdens de bevalling (kunstmatige oxytocine)

  Gepubliceerd op: 3-3-2021Bewerkt op: 2-29-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-3-2021Bewerkt op: 2-29-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Misschien heb je al wel gehoord dat oxytocine een ontzettend belangrijk hormoon is tijdens de bevalling, want één van de effecten van dit hormoon is dat het weeën opwekt. Dit hormoon kan echter alleen goed zijn werk doen als er geen stress is bij de moeder. Als je wel stress of spanning ervaart tijdens de bevalling of de weeën om een andere reden niet goed vorderen, dan kan syntocinon, ofwel kunstmatige oxytocine, worden gegeven om de weeën (verder) op te wekken en de bevalling sneller te laten verlopen.

  Oxytocine

  Oxytocine is ook bekend als het knuffelhormoon. Het wordt door ons lichaam gemaakt (zowel bij mannen als bij vrouwen). Het komt vrij tijdens fijne aanraking en zorgt ervoor dat je rustig wordt en je je fijn voelt. Tijdens de bevalling zorgt oxytocine voor het regelmatig samentrekken van de baarmoeder (weeën). Na de bevalling zorgt het voor de toeschietreflex van moedermelk. Tijdens de bevalling wordt de baarmoeder steeds gevoeliger voor oxytocine waardoor de weeën sterker worden. Rust en ontspanning tijdens de bevalling helpen bij het vrijmaken van oxytocine. Oxytocine kan bij een bevalling ook door een infuus worden gegeven, bijvoorbeeld als een bevalling wordt ingeleid of als de bevalling niet vordert. Dit zorgt er ook voor dat er weeën ontstaan of dat deze sterker worden.

  Wat is syntocinon?

  Syntocinon is kunstmatig oxytocine dat precies hetzelfde is als oxytocine dat in de hersenen wordt gemaakt. Syntocinon zorgt er voor dat er weeën ontstaan of dat deze sterker worden. Syntocinon passeert net als natuurlijk oxytocine de bloed hersenbarriere. Het kan bij een bevalling door een infuus worden gegeven, bijvoorbeeld als een bevalling wordt ingeleid of als de bevalling niet vordert.

  Waarom wordt syntocinon door een infuus gegeven?

  Syntocinon (oxytocine) kan door een infuus worden gegeven. Het wordt door een infuus gegeven omdat het in het lichaam snel verdwijnt en dus ook snel niets meer doet als het niet meer wordt gegeven. Door met een hele lage hoeveelheid te beginnen en deze stap voor stap te verhogen kan de juiste hoeveelheid worden gegeven om juist genoeg weeën te hebben. Komen er toch te veel weeën? En is er niet genoeg pauze meer tussen de weeën? Dan wordt dat een weeënstorm genoemd. De hoeveelheid oxytocine kan dan worden verlaagd of tijdelijk gestopt. Als het nodig is kan ook een medicijn gegeven worden dat de weeën tijdelijk sterk afremt.

  Voordelen van syntocinon door een infuus

  Niet iedere bevalling gaat even snel en niet iedere bevalling hoeft even snel te gaan. Syntocinon (oxytocine) door een infuus kan van groot belang zijn voor vrouwen:

  • Bij wie de bevalling langere tijd niet vordert. Door het ondersteunen van de weeën met oxytocine duurt de bevalling gemiddeld ongeveer 2 uur korter.
  • Bij wie de bevalling niet vanzelf op gang komt als bijvoorbeeld je vliezen zijn gebroken en er na meer dan 48uur nog geen weeën zijn. Dan is het advies om toch de bevalling op gang te brengen met syntocinon om de kans op en infectie bij de baby te verkleinen.

  Nadelen van syntocinon door een infuus

  Syntocinon (oxytocine) door een infuus kan zorgen voor te veel weeën achter elkaar. Als dit gebeurt kan de oxytocine worden verlaagd of gestopt waarna de werking snel verdwijnt. Vrouwen van wie de bevalling is ingeleid met oxytocine krijgen vaker pijnstilling. In een groot onderzoek werd gezien dat vrouwen die werden ingeleid met syntocinon vaker pijnstilling kregen (pijnstilling bij 50 van de 100) dan vrouwen bij wie de bevalling vanzelf begonnen was (pijnstilling bij 46 van de 100). Er is geen bewijs dat toediening van oxytocine tijdens de bevalling leidt tot minder productie van natuurlijke endorfine, tot minder succesvolle borstvoeding of tot minder goede moeder-kind-binding.

  Syntocinon injectie of infuus na de bevalling

  Syntocinon (oxytocine) toediening wordt door de WHO geadviseerd om na de bevalling toe te dienen en is bewezen en zorgt voor:

  • 42% lagere kans op meer dan 500ml bloedverlies
  • 41% lagere kans op meer dan 1 liter bloedverlies
  • 40% lagere kans dat een bloedtransfusie nodig is
  • Geen verschil in het geven van borstvoeding ten tijde van ontslag uit het ziekenhuis
  • Geen verschil in misselijkheid, braken, hoge bloeddruk, hoofdpijn, koorts, rillen, buikpijn, diarree, welbevinden van de moeder, tevredenheid van de moeder

  Het toedienen van syntocinon is minder effectief als dit pas gebeurt als er al ruim bloedverlies is of als de placenta niet vanzelf geboren wordt.

  Daarnaast kan syntocinon neusspray helpen bij het opwekken van de borstvoeding.

  Wat kun je doen om natuurlijke oxytocine aanmaaktijdens de bevalling te ondersteunen?

  Oxytocine wordt meestal vanzelf aangemaakt tijdens de bevalling, maar je kunt zelf ook dingen doen om de natuur te helpen:

  • Zorg voor een omgeving die veilig voelt tijdens de bevalling. Wat veilig voelt, is voor iedereen anders. Voor de ene betekent dat een thuisbevalling, voor de andere een ziekenhuisbevalling. Kies voor de plek, in hoeverre je de keus hebt, waar jij je het veiligst voelt zodat de natuurlijke oxytocine de kans krijgt zijn werk te doen.
  • Maak de ruimte gezellig. Oxytocine krijgt de meeste kans in een ruimte waar jij je prettig voelt. Het is belangrijk een omgeving te creëren waarin jij je volledig kunt ontspannen en overgeven, voor zover dat tijdens de bevalling kan.
  • Lichaamscontact. Ook lichaamscontact stimuleert de aanmaak van oxytocine, dus aanrakingen van je partner of massages tijdens de bevalling kunnen zeker helpen.
  • Badbevalling. Tijdens een badbevalling komt oxytocine mogelijk ook sneller vrij door de warmte van het water. Je kunt dus ook kiezen voor het opvangen van de weeën of bevallen in bad.

  Wat zijn jouw ervaringen met syntocinon tijdens of na de bevalling?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard