1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Spataderen

    Gepubliceerd op: 3-4-2020Bewerkt op: 6-16-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-4-2020Bewerkt op: 6-16-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Op spataderen zit je nu niet bepaald te wachten tijdens de zwangerschap, maar toch hebben veel zwangere vrouwen er last van. Spataderen komen haast altijd voor op de benen. Hoe ontstaan spataderen en waarom kunnen ze erger worden tijdens de zwangerschap?

    Spataderen tijdens de zwangerschap

    Spataderen zijn opgezwollen bloedvaatjes die je als blauwpaarse aderen door de huid kunt zien schijnen. Op de benen komen ze veruit het meest voor, en tijdens de zwangerschap kunnen ze erger worden of voor het eerst verschijnen. Dit is te wijten aan de zwangerschapshormonen die de wand van de aderen in de benen slapper kunnen maken. Meestal heb je meer kans op spataderen als het in de familie zit. Maar je kunt de kans erop wel verkleinen, ook tijdens de zwangerschap!

    Hoe ontstaan spataderen?

    Via je aderen wordt het zuurstofarme bloed teruggevoerd naar het hart, en de aders zorgen er met klepjes voor dan het zuurstofarme bloed niet de verkeerde kant op kan gaan. Als deze klepjes minder goed zijn werk doen, komt er meer druk op de aderen te staan waardoor ze wijder worden. Dit zie je vervolgens door de huid heen in de vorm van spataderen, waarbij de kleine bloedvaatjes of opgezwollen vaten door de huid te zien zijn.

    Kunnen spataderen kwaad?

    Spataderen kunnen gelukkig haast nooit kwaad. Wel kan je bepaalde klachten ervaren, zoals het ontstaan van eczeem of andere huidafwijkingen. Ook je meer vocht vast gaan houden omdat er minder terugstroom van bloed vanuit de benen naar het hart wordt gepompt. Verder kun je last krijgen van pijnlijke, jeukende of vermoeide benen. Maar dit zorgt gelukkig niet voor gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap.

    Behandelen van spataderen tijdens de zwangerschap

    Ervaar je geen klachten van de spataderen zoals hierboven beschreven? Dan hoef je je niet druk te maken en kun je de spataderen met rust laten. Het is misschien niet zoals je het zou willen hebben, maar het kan geen kwaad. Heb je wel erg veel klachten door je spataderen, dan kun je ze laten behandelen door je arts. Dit doe je wel pas 6 maanden na de bevalling, omdat anders de kans te groot is dat de spataderen direct terugkeren.

    Spataderen tijdens de zwangerschap voorkomen

    Je kunt ze niet volledig voorkomen, maar je kunt de kans op spataderen tijdens de zwangerschap wel verkleinen. Doe dit door voldoende te blijven lopen en je voeten te bewegen. Dit bevordert de terugstroom van het bloed naar het hart. Vermijd ook het te lang stilstaan, want hierdoor kan het bloed minder goed terugstromen.

    Tijdens het slapen kun je je benen net wat hoger plaatsen, bijvoorbeeld op een kussen, om de bloedsomloop te bevorderen. Vermijd ook het over elkaar zitten met je benen. Je kunt ook preventief elastische kousen aanschaffen die op de aderen drukken en zo de bloedstroom bevorderen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard