1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waarom een slaapritueeltje zo goed is voor je kind

    Gepubliceerd op: 11-25-2023Bewerkt op: 11-27-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-25-2023Bewerkt op: 11-27-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Slapen is essentieel voor de ontwikkeling van een kind, en een goed slaapritueel kan wonderen verrichten voor een goede nachtrust. Ouders staan vaak voor de uitdaging om een routine te vinden die hun kind helpt ontspannen en makkelijker in slaap te vallen. Toch is het vinden van een slaapritueel dat goed bij je kind past zeker de moeite waard!

    Waarom een slaapritueel voor je kind?

    Een gestructureerd slaapritueel heeft aanzienlijke voordelen voor kinderen. Ten eerste biedt het een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, wat rust en kalmte kan brengen. Door herhaling leert een kind dat het tijd is om te ontspannen en zich voor te bereiden op de slaap. Dit kan angst verminderen en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen. Bovendien stimuleert een regelmatig slaapritueel de aanmaak van slaaphormonen zoals melatonine, waardoor het kind dieper en langer slaapt.

    Verschillende mogelijkheden voor een slaapritueel

    Er zijn talloze manieren om een slaapritueel voor je kind te creëren. Het kan beginnen met een rustgevend bad, gevolgd door het voorlezen van een boekje. Het dimmen van de lichten en het spelen van rustgevende muziek kunnen ook helpen om de overgang naar de slaap te vergemakkelijken. Sommige kinderen vinden troost in een knuffel of een specifiek slaapitem, zoals een deken of een knuffelbeestje. Belangrijk is dat het ritueel consistent is en past bij de behoeften en voorkeuren van het kind.

    10 tips om een nieuw slaapritueel te creëren

    1. Simpel en voorspelbaar: Houd het avondritueel simpel en voorspelbaar voor je baby of kind. Het advies van slaaponderzoeker Dr. Jodi Mindell Ph.D is om 3 tot 4 vaste activiteiten te handhaven. Dit kunnen dingen zijn als een badje, massage, verhaaltjes voorlezen, knuffeltijd en het laatste kusje voor het licht uitgaat. Het is belangrijk dat deze elementen herkenbaar en voorspelbaar zijn, anders kunnen oudere kinderen de neiging hebben dingen te willen uitproberen.

    2. Niet te lang: Een avondritueel duurt gemiddeld zo'n 20-30 minuten, inclusief het bad. Na alle activiteiten geef je je kind nog een laatste knuffel en kus, en gaat het licht uit. Het doven van het licht is een duidelijk signaal voor het kind om te gaan slapen.

    3. Volgorde: Een duidelijke en vaste volgorde in het avondritueel is van groot belang. Dr. Mindell benadrukt het belang van het consequent uitvoeren van elke stap in dezelfde volgorde. Het klinkt misschien eentonig, maar deze consistentie helpt het kind om zichzelf te programmeren voor de slaapstand. Een vaste routine biedt houvast en creëert een gevoel van veiligheid.

    4. Geef keuzes: Geef temperamentvolle kinderen keuzemogelijkheden binnen de vastgestelde grenzen. Dit geeft hen een gevoel van controle en voorkomt onnodige strijd.

    5. Afsluiting van de dag: Voordat het avondritueel begint, is het essentieel om de activiteiten van de dag rustig af te bouwen. Zo'n 15-30 minuten voor bedtijd aankondigen geeft je kind de tijd om zich voor te bereiden. Het vermijden van blauw licht van schermen en het verminderen van stimulerende activiteiten dragen bij aan een rustige overgang naar de slaap.

    6. Vroege interventie: Begin met het introduceren van een slaapritueel vanaf de eerste weken van je baby. Herkenbaarheid in handelingen helpt je baby begrijpen dat het bedtijd is, wat een ontspannen slaapomgeving creëert. Voor dutjes overdag kan een verkorte versie van het ritueel van 5-10 minuten volstaan.

    7. Vaste bedtijd: Het bepalen van de juiste bedtijd hangt af van de leeftijd van het kind en de gezinssituatie. Let goed op de signalen van vermoeidheid bij je kind. Als het te moe lijkt tijdens het naar bed brengen, pas dan de start van het avondritueel aan.

    8. Grenzen stellen: Bij temperamentvolle kinderen is het essentieel om tijdens het ritueel grenzen te stellen en consistent te zijn. Duidelijkheid in de routine minimaliseert opstandig gedrag en discussies.

    9. Gebruik van een slaaptrainer: Introduceer een klok of slaaptrainer voor peuters. Dit geeft duidelijkheid en houvast en maakt bedtijd en opstaantijd helder voor het kind.

    Bron: Eindelijk Slapen

    Met deze slaapcursus slaapt jouw kind als een roos.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard