1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Slaapritme van je baby: dit kun je verwachten per leeftijd

    Gepubliceerd op: 3-8-2023Bewerkt op: 11-25-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-8-2023Bewerkt op: 11-25-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Als ouder ben je waarschijnlijk bekend met het belang van een goede nachtrust voor de ontwikkeling van je baby. Baby's slapen 's nachts, maar lang niet alle baby's slapen in het eerste levensjaar door. Maar wat is eigenlijk het slaapritme van een baby en hoe verandert dit naarmate hij of zij ouder wordt? In dit artikel bekijken we de slaapcyclus van baby's per leeftijdscategorie en geven we handige tips voor een betere nachtrust.

    Een pasgeboren baby heeft nog geen dag en nachtritme

    Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld zo'n 16 tot 20 uur per dag, verdeeld over korte slaapjes van 2 tot 4 uur. De verhouding van diepe slaap en lichte slaap is bij een baby die op tijd is geboren 50/50. Bij volwassenen is dat 80/20. Een vast slaapritme hebben ze nog niet ontwikkeld en ze kunnen op elk moment van de dag in slaap vallen. Het is daarom belangrijk om de baby rust en regelmaat te bieden, bijvoorbeeld door hem of haar op vaste tijden te voeden en te verschonen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van een slaapritme.

    Wat is een goed slaapritme voor baby?

    Als een baby slecht slaapt, kan dat veel invloed hebben op het humeur van de ouders, en kan je aan jezelf gaan twijfelen of je het wel goed doet. Hieronder lees je of het slaapritme van je baby normaal is voor zijn leeftijd.

    Slaapritme baby van 1 tot 3 maanden

    Naarmate de baby ouder wordt, zal hij of zij langer achter elkaar gaan slapen en minder vaak wakker worden voor voedingen. Een baby slaapt gemiddeld van 1 tot 3 maanden zo'n 14 tot 17 uur per dag, verdeeld over 3 tot 4 slaapjes. Het kan helpen om de baby overdag actief te houden en 's avonds de slaapomgeving rustiger en donkerder te maken.

    Slaapritme baby van 3 tot 6 maanden

    Vanaf 3 maanden oud hebben de meeste baby's een vast slaapritme ontwikkeld en slapen ze 's nachts langer door. Ze doen ook nog een paar slaapjes overdag. Een baby slaapt gemiddeld van 3 tot 6 maanden zo'n 14 uur per dag, verdeeld over 3 slaapjes. Het kan helpen om de baby te leren dat nachttijd is om te slapen door 's avonds een vaste routine te volgen, zoals een badje en een boekje voorlezen.

    Slaapritme baby van 6 tot 9 maanden

    Vanaf 6 maanden oud hebben baby's over het algemeen genoeg aan twee slaapjes per dag. en heeft je baby het dag en nachtritme helemaal begrepen. Gemiddeld slapen baby's van 6 tot 9 maanden zo'n 14 uur per dag. Het is belangrijk om de baby te helpen bij het ontwikkelen van een slaapassociatie, bijvoorbeeld door hem of haar te troosten zonder uit bed te halen.

    Slaapritme baby van 9 tot 12 maanden

    Een baby slaapt vanaf 9 maanden oud gemiddeld 13 tot 14 uur per dag, verdeeld over 2 slaapjes. Het kan helpen om de baby te leren dat hij of zij zelfstandig kan inslapen door hem of haar in bed te leggen als hij of zij slaperig is, maar nog niet helemaal in slaap gevallen.

    Slaapritme baby van 12 tot 18 maanden

    Vanaf 12 maanden oud hebben de meeste baby's genoeg aan één slaapje per dag. Gemiddeld slapen baby's van 12 tot 18 maanden zo'n 13 tot 14 uur per dag. Het is belangrijk om de baby een vast bedritueel aan te leren, zoals een boekje voorlezen en een slaapliedje zingen.

    Periodes van slaapregressie bij je baby

    Soms kan het voorkomen dat je baby ineens minder goed slaapt, ondanks een goed ontwikkeld slaapritme. Dit kan komen door periodes van slaapregressie, waarbij de slaapcyclus van de baby tijdelijk verstoord raakt door een ontwikkelingssprongetje die je baby doormaakt. Dit komt vaak voor rond de 4 maanden, 8-10 maanden en 18 maanden. Tijdens deze periodes kan je baby onrustiger zijn, vaker wakker worden en meer huilen. Het is belangrijk om in deze periodes extra geduld en aandacht te geven aan je baby en zijn of haar slaapassociaties te blijven herhalen. En na zo'n slaapregressie, zal je zien dat je baby opeens weer nieuwe dingen kan!

    Hoe herken je of je baby ernstige slaapproblemen heeft?

    Hoewel slaapregressie normaal is bij baby's, kunnen er ook andere factoren meespelen bij slaapproblemen. Als je baby moeite heeft met inslapen, veel huilt tijdens de nacht of overdag moe en prikkelbaar is, kan dit een teken zijn van ernstige slaapproblemen. Ook als je baby ouder is dan 6 maanden en nog steeds niet langer dan 4 uur achter elkaar slaapt, kan dit een indicatie zijn dat er iets aan de hand is. Het is dan verstandig om contact op te nemen met een kinderslaapcoach.

    Hoe krijg je een baby in een slaapritme?

    • Zorg voor een rustige slaapomgeving, met weinig prikkels en voldoende ventilatie.
    • Houd de slaapkamer op een aangename temperatuur, tussen de 16 en 20 graden.
    • Maak gebruik van een slaapzakje in plaats van losse dekens, om verstikking te voorkomen.
    • Hanteer een vast slaapritueel, zoals een boekje voorlezen of een slaapliedje zingen.
    • Geef je baby overdag voldoende gelegenheid om te bewegen en te spelen, zodat hij of zij 's nachts beter slaapt. Is je baby wakker, zorg dan voor genoeg activiteiten en stimulatie.
    • Wees geduldig en blijf rustig als je baby onrustig is, om te voorkomen dat hij of zij overprikkeld raakt.

    Het slaapritme van een baby verandert dus gedurende de eerste 18 maanden sterk. Het is belangrijk om als ouder de slaapassociaties van je baby te ondersteunen en te zorgen voor een rustige slaapomgeving. Ook kan het handig zijn om je baby te helpen bij het ontwikkelen van een vast slaapritme. Slaapregressie kan voorkomen, maar als je vermoedt dat je baby ernstige slaapproblemen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een slaapcoach. Met de juiste aanpak en geduld kun je als ouder je baby helpen om goed te slapen en zich optimaal te ontwikkelen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de babytijd.

    • group-image
      7 maanden geleden

      Slapende schatjes

      19 leden

    Met deze baby slaapcursus slaapt jouw baby als een roos.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard