1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Slaapregressie bij je baby, wat nu?

    Gepubliceerd op: 10-29-2020Bewerkt op: 6-17-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-29-2020Bewerkt op: 6-17-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: IMH Nederland
    Als je baby eerst een goed slaapritme te pakken had, en nu plots niet meer wilt slapen, dan kan het zijn dat je baby last heeft van slaapregressie. Je baby of kindje kan met een slaapregressie ‘s nachts weer veel wakker worden, slaapt veel minder diep of komt moeilijker dan eerder in slaap. Wat is een slaapregressie en waardoor komt het?

    Wat is slaapregressie en hoe ontstaat het?

    Na de geboorte ontwikkelt je baby zijn eigen slaapritme. Bij elke baby ziet dit ritme er anders uit en die verschillen zijn prima. In dit artikel gaan we het daarom niet specifiek hebben over hoeveel uur je baby slaapt, maar veel meer over de veranderingen die je baby soms ineens kan laten zien.

    Het komt namelijk regelmatig voor dat je gewend bent aan het slaapritme van je baby, maar dat je baby ineens minder goed slaapt. Vaak zijn daar logische verklaringen voor. Bijvoorbeeld omdat er in het dagritme wat veranderd is. Misschien zijn jullie thuis wel andere dingen gaan doen? Je ziet dit bijvoorbeeld wanneer een zwangerschapsverlof afgelopen is en één ouder of beide ouders weer gaan werken. Jullie moeten hier aan wennen en vaak moet je kindje ook wennen. Het kan zijn dat je baby dan ‘s avond of ‘s nachts meer bij je wil zijn.

    Het veranderen van slaapritme kan ook komen doordat je kindje bepaalde mijlpalen bereikt in zijn of haar leven: een soort van mentale sprongetjes. Ineens kan je kindje meer, bijvoorbeeld verder weg kijken of kruipend de kamer door. Eigenlijk is het dus een progressie, alleen kan dat invloed hebben op de slaap. Bijvoorbeeld doordat kinderen allerlei nieuwe informatie krijgen en die moet ineens allemaal verwerkt worden. Daardoor kan je kindje anders reageren bij het inslapen of door slapen.

    Regressie betekent terugvallen in ontwikkeling. Bij gezonde kinderen is dit vaak tijdelijk en komt de slaap vanzelf weer goed. Maar omdat slaap zo belangrijk is, voelt slaapregressie voor ouders niet altijd fijn. Je gaat als ouder toch vaak zoeken wat de oorzaak is. Ook weet je niet precies wanneer het slapen verbetert. Dit maakt zo’n fase onzeker. Slaapregressie is geen wetenschappelijk onderbouwd verschijnsel, maar de term wordt wel steeds vaker gebruikt omdat veel ouders ermee te maken krijgen.

    Eigenlijk kan je de terugval in de slaapontwikkeling ook zien als een goede ontwikkeling. Klinkt tegenstrijdig, maar dat zit zo: in de eerste jaren leert je kindje allerlei nieuwe vaardigheden zoals omrollen, zitten, kruipen, logica, eten en lopen. Tijdens deze fasen waarin je kindje nieuwe vaardigheden leert, kan het zijn dat er zoveel dingen in het hoofdje omgaan dat slapen ineens best lastig is. En dat gaat weer over; want als je kindje gewend is aan de dingen die hij of zij nieuw kan, komt de slaap vaak vanzelf weer terug.

    Tips bij slaapregressie

    Jij als ouder kan er last van hebben dat je kindje opeens veel minder goed slaapt. Deze tips kunnen je helpen deze periode door te komen: ●Observeer je kindje om te kijken welke vaardigheid hij of zij zich eigen aan het maken is. Misschien lukt het om dan te focussen op deze ‘progressie’ in plaats van op de ‘regressie’ van het slapen. ●Besef je dat dit tijdelijk is: net zoals alle moeilijke periodes in de ontwikkeling van je kind, is dit ook een periode die weer over gaat. Voordat je het weet slaapt je kindje weer goed! ●Laat je baby niet huilen. Ook al wil je nog zo graag goed slapen ‘s nachts en wil je dat je baby dit ook blijft doen, laat je baby niet onnodig huilen. Wees juist extra lief voor je kindje en geef hem of haar de extra aandacht die nodig is om door deze mijlpalen heen te komen. Het kan daarbij helpen om te praten met je baby, dat het even wat lastig is maar dat het weer voorbij gaat. ●Probeer zoveel mogelijk voorspelbaar en consistent te zijn met je kindje door middel van vaste ochtend- en avondroutines en vaste bedtijden. ●Schakel eventueel hulp in van een erkende slaapcoach, als je kindje ook buiten de slaapregressies normaal gesproken slecht slaapt. ●Help je kindje te ontspannen met bijvoorbeeld een babymassage of een lekker badje

    Heeft jouw kindje al een slaapregressie gehad? Hoe ga jij daarmee om?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard