1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vera Roest

    Gepubliceerd op: 11-30-2018Bewerkt op: 7-22-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-30-2018Bewerkt op: 7-22-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Mijn naam is Vera Roest. Ik ben geregistreerd Bekkenfysiotherapeut bij Fysiotherapie Duurzaamheid in Amersfoort. Het is een kleine gemoedelijke praktijk waar de patiënt centraal staat.

    De klachten die kunnen ontstaan tijdens en na de zwangerschap zijn zeer divers. Zo ken je waarschijnlijk wel de bekende zwangerschap gerelateerde bekkenklachten, maar wij kunnen je ook begeleiden bij stuitklachten, plasproblemen of pijnklachten in de bekkenbodem. Neem met ons contact op!

    Sinds 1990 ben ik Fysiotherapeut en in 1998 maakte ik kennis met de zwangerschap gerelateerde bekkenklachten tijdens een cursus van het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut) in Rotterdam.
    Dit was het begin van mijn opleiding bekkenfysiotherapie. Mijn interesse was gewekt en sindsdien heb ik zeer veel cursussen en opleidingen gevolgd om via het EVC geregistreerd Bekkenfysiotherapeut te worden. Dit diploma heb ik in 2006 behaald. Daarnaast ben ik ZwangerFit® docent. Ook behandel en begeleid ik zwangeren met spataderen. Spataderen ontstaan op de schaamlippen en benen tijdens de zwangerschap.

    Zwangerschap gerelateerde bekkenklachten

    Als je je meldt met klachten doen we eerst een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) om te beoordelen waardoor de klachten ontstaan. Aan de hand van de anamnese en het onderzoek, kunnen we bekijken wat voor jou de beste behandelmethode is.

    Wat belangrijk is om te weten is dat wij ook veel kunnen doen na de bevalling. Indien je een (sub)totaalruptuur hebt na de bevalling, is het erg belangrijk om de bekkenbodem op de juiste manier te trainen. Sommige gynaecologen zullen je doorsturen, maar nog lang niet allemaal. Als je twijfelt kun je zelf contact opnemen met de bekkenfysiotherapeut. Zij zal het litteken bekijken en gericht oefeningen en adviezen geven.

    Heb je na de bevalling nog klachten van het bekken of stuit?? Wij kunnen dit beoordelen en behandelen. Loop er niet te lang mee door, want er is echt wat te doen aan deze klachten.

    Na een uitgebreide intake en onderzoek bekijk ik waardoor de klachten ontstaan en wat je er zelf aan kunt doen. Ik zal advies geven hoe je in het dagelijks leven het beste met de klachten om kunt gaan. Sommige zwangeren zullen het rustiger aan moeten doen en anderen moeten juist meer gaan bewegen. Ik zal een oefenschema geven en eventueel wordt het bekken ondersteund met tape.

    Zwangerfit®

    Wij geven in de praktijk ook Zwangerfit®.
    Zwangerfit® is een actieve manier van zwangerschapsbegeleiding. Het doel is om tijdens de zwangerschap fit te zijn en te blijven. Naast het werken aan conditie, behoud van fitheid en mobiliteit kunnen wij ook zwangerschapsgerelateerde klachten signaleren. De cursus heeft dan ook een duidelijk preventief karakter.

    Cursus voor de bevalling

    De cursus voor zwangerschap kan starten vanaf de 16de week van de zwangerschap. Er is een cyclus van 8 weken waarin informatie wordt gegeven over zwangerschap, de fases van de bevalling en de kraamtijd. Tijdens het actieve deel wordt getraind op fitheid en spierversterking, met aandacht voor de stabiliserende spieren rondom bekken en lage rug, bekkenbodemtraining, ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

    Intake en training

    Vooraf wordt elke cursist gescreend door middel van een vragenformulier en indien nodig een gesprek.

    Cursus na de bevalling

    Ook na de bevalling kan de pas bevallen vrouw deelnemen aan de cursus, dan specifiek gericht op het terugwinnen van de conditie, spierkracht en het zoeken naar de juiste lichamelijke balans.

    Training

    Bij de training wordt gebruik gemaakt van muziek, oefenmateriaal en fitnessapparatuur. De lessen tijdens de zwangerschap duren 1 uur en 15 minuten. Na deze 8 lessen kan worden door getraind tot aan de bevalling, zolang dit mogelijk is voor de cursist. De cursus na de bevalling kan 6 weken tot 9 maanden na de bevalling starten. Dit zijn 6 lessen van 1 uur. Er wordt vooral getraind, maar er is wel aandacht voor lichamelijke en psychische veranderingen. Ook hier kan langer getraind worden om de conditie te optimaliseren. Zie ook www.fysio-duurzaamheid.nl/specialisaties/zwangerfit.

    Stuitklachten tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

    Ik heb tijdens nascholing mij verdiept in stuitklachten rond de bevalling. Dit kan diverse oorzaken hebben en middels gerichte oefeningen en mobilisatietechnieken kunnen deze klachten verminderen c.q. weggenomen worden.

    Spataderen tijdens zwangerschap

    Spataderen komen vaak voor. Afhankelijk van de leeftijd heeft 30% – 60% van de volwassenen spataderen. Spataderen aan de benen uiten zich als dikker wordende blauwe aderen of als zogenaamde “spinnetjes: roodblauwe plekjes die allemaal kleine vertakkingen krijgen. Spataderen kunnen klachten geven. De meest gehoorde klachten zijn: pijn, jeuk, vermoeidheid, een branderig gevoel en tintelingen tijdens rust en/of beweging. Activiteiten, waarbij men hinder kan ondervinden, zijn met name: opstaan, staan, lopen, liggen, duwen en tillen.

    De fysiotherapeutische behandeling

    De behandeling kan als volgt worden onderverdeeld:

    Het onderzoek

    De fysiotherapeut(e) zal vragen stellen, testen afnemen en de benen bekijken. Op basis daarvan zal een behandelplan worden opgesteld en met u worden besproken.

    Voorlichting

    Hoe ontstaan spataderen en welke klachten kunnen daarbij horen. Factoren die van invloed zijn op de klachten die betrekking hebben op de spataderen.

    Adviezen

    Adviezen die uit onderzoek en voorlichting voortvloeien zijn weer onder te verdelen in: Algemene adviezen; hoe gaat men om met de klachten en hoe beperkt men invloeden van buitenaf. Houding en bewegingsadviezen; zaken waar je in het dagelijks leven op moet letten en wat je moet doen en/of laten. Het al dan niet opvolgen van deze adviezen heeft een belangrijke invloed op het succes van de totale behandeling. Binnen de behandeling zal hier dan ook ruim aandacht voor gevraagd worden.

    Oefeningen

    Er zijn speciale oefenprogramma’s die de afvoer van het bloed stimuleren.

    Massage

    Indien voorlichting en adviezen niet toereikend zijn zal massage worden toegepast. De specifieke massage bij spataderen voelt aan als een krachtige massage, maar wordt zelden of nooit als onprettig ervaren. Vanzelfsprekend is er gedurende de behandeling altijd ruimte voor vragen!

    Plasklachten

    Rondom de zwangerschap kun je last krijgen van urineverlies of juist moeite met plassen. Dit kan komen door de hormonale invloeden of door de groei van het kindje en daarmee neemt de druk op de blaas toe. Het is belangrijk dat de kracht en de coördinatie van de bekkenbodemspier zo goed mogelijk blijft. Om klachten op langere termijn te voorkomen is het belangrijk om de conditie van de bekkenbodem zo goed mogelijk te houden.

    Tijdens de behandeling kijken we of er teveel of te weinig kracht/spanning in de bekkenbodem is en of de coördinatie goed is. Afhankelijk daarvan worden er oefeningen en adviezen gegeven.

    Als je tijdens de bevalling bent ingeknipt of ingescheurd is het belangrijk om na de bevalling de bekkenbodem goed te gebruiken. Ook als je baby groter dan 8 pond, het persen langer dan een uur heeft geduurd of je hebt een totaalruptuur, is het altijd raadzaam om de bekkenbodem te trainen. Het is dan verstandig om een bekkenfysiotherapeut te raadplegen

    Contactgegevens:
    Naam: Vera Roest van Fysiotherapie Duurzaamheid
    Vestigingsplaats: Amersfoort
    Website: www.fysio-duurzaamheid.nl
    Telefoonnummer:033-4555608
    E-mailadres: Info@fysio-duurzaamheid.nl

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard