img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 8

Je baby is nu zo groot als.. een bosbes!

Je bent bijna 2 maanden zwanger. Het begint waarschijnlijk steeds meer tot je door te dringen dat je echt zwanger bent. De eerste afspraak bij de verloskundige zal binnenkort plaatsvinden.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 8 is je baby...

  • 2.5 cm
  • 1 gram

..zo groot als een bosbes

In week 8 ben jij...

  • 8 weken zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 8 weken zwanger bent

Je baby groeit lekker door en is zich flink aan het ontwikkelen. Dit is ook te zien tijdens de termijnecho; je baby begint nu ook echt op een baby te lijken, het kikkervisje is verleden tijd. Het staartje is nu echt verdwenen en de lippen, neus en oogleden beginnen zich te ontwikkelen. Ook begint het embryo nu met bewegen! Je kunt deze bewegingen nog niet voelen, dat komt pas later in de zwangerschap. Je kunt ze al wel op een echo signaleren.

De groei van je kindje gaat gigantisch hard in week 8. Er worden iedere minuut wel 100 nieuwe hersencellen geproduceerd. Je kleintje wordt dus steeds slimmer daar in de buik! het hoofdje is erg groot ten opzichte van het lichaam: haast de helft van de totale lengte van het embryo.

Dit gebeurt er met jou als je 8 weken zwanger bent

Je hebt het misschien al gemerkt: je borsten groeien. Ze kunnen nu ook echt pijnlijk aanvoelen en erg gevoelig zijn. Dit komt doordat je melkklieren aan het groeien zijn om zich voor te bereiden op het geven van borstvoeding.

Kruip je het liefst dagelijks even op de bank voor een middagdutje? Dat is volkomen normaal. Dit komt doordat je lichaam meer bloed aanmaakt voor je baby, waardoor je eigen bloeddruk en bloedsuiker lager is en je daardoor sneller moe bent. Pak dus vooral wat extra uurtjes slaap.

Heb je moeite met naar de wc gaan voor number 2? Dan ben je niet de enige. 50% van de vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van obstipatie. De beste oplossing? Veel water drinken, vezelrijke voeding en veel wandelen. Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: spotten, rare dromen, buikkramp, acne, verhoogd reukvermogen en (ochtend)misselijkheid.

To do in week 8

In beweging blijven

Heb je gedacht aan het doen van squats? Je moet er soms misschien niet aan denken, maar deze oefening is erg goed voor je dijen. Ze worden er strakker en sterker door, wat goed van pas kan komen tijdens de bevalling. Dan kan je alle extra spierkracht wel gebruiken! Ook zwangerschapsyoga kan hierbij goed van pas komen.

Plan de 12-weken echo

Plan de 12-weken echo bij de verloskundige en denk vast na over de manier om je zwangerschap bekend te maken.. Dat doen de meeste stellen rond de 12 of 13 weken, omdat dan de kans op een miskraam genoeg is afgenomen.

Kraamzorg

Begin op tijd met het uitzoeken van je kraamzorg en kies een kraamzorgorganisatie die bij jullie past. Lees hier meer over wat een kraamverzorgende allemaal doet.

Wist je dat?

Je baby groeit nu elke dag een millimeter, voor je het weet is je baby zo groot als een watermeloen. Geniet er dus nog maar even van dat je nog niet constant wordt geschopt tegen je blaas!

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!