img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 7

Je baby is nu net zo groot als.. een erwt!

Je bent nu ruim een maand en twee weken zwanger. Je baby is de afgelopen week flink gegroeid en is nu zo groot als een erwt! Dat is dubbel zo groot ten opzichte van vorige week. Een erwt klinkt nog erg klein, maar dit is al haast 10.000 keer zo groot wanneer je het vergelijkt met de grootte van de baby na de bevruchting!

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 7 is je baby...

  • 1.5 cm
  • 0.5 gram

..zo groot als een erwt

In week 7 ben jij...

  • 7 weken zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 7 weken zwanger bent

De groei van je baby vond tot nu toe nog met name plaats in het hoofdje. Elke minuut worden 100 nieuwe hersencellen gegenereerd, als dat geen slim kindje wordt!

Vanaf de zevende week begint de groei van de ledematen van je baby; de armen en benen. Het duurt nog even voordat deze zich echt goed gaan vormen, nu zien ze er nog uit als ‘peddels’. Ook de ontwikkeling van de mond en tong van je baby starten deze week. Daarnaast zitten de nieren van je baby nu op de juiste plek en zal je baby binnenkort urine gaan produceren.

Dit gebeurt er met jou als je 7 weken zwanger bent

Wellicht had je er vorige week al last van: ochtendmisselijkheid. Helaas kan dit kwaaltje nog wel even aanhouden, maar vanaf het tweede semester zal de ergste misselijkheid verdwijnen, dus hou vol! Ben je zwanger van een meerling? Dan is de kans groot dat je in hogere mate last hebt van misselijkheid, aangezien de hormonen die dit veroorzaken hoger zijn wanneer je een meerling verwacht. Er zijn verschillende manieren om verlichting geven aan (ochtend)misselijkheid, zoals gember, vitamine B6 en acupunctuur.

Krijg je opeens zin in rare combinaties zoals augurken met slagroom of worst met jam? Goed te verklaren aangezien je vanaf deze week last kunt krijgen van zwangerschapscravings: het verlangen naar ongezond voedsel en soms de meest rare voedselcombinaties. Ook kun je vanaf deze week een afkeer hebben voor bepaalde etenswaren. Je kunt het niet zien of ruiken omdat je er zo naar van wordt, zelfs de gedachte kan je al ontzettend misselijk maken. Ben je net naar de wc geweest en moet je tijdens het lezen van deze tekst alweer naar het toilet? Dat is erg normaal aangezien je baarmoeder in grootte verdubbeld is. Je zult dus tijdens je zwangerschap vaker moeten plassen

Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen vervelende symptomen, wanneer dat het geval is kun je dus echt in je handen knijpen.

To do in week 7

Het juiste BMI behouden

In de zevende week kan je omgeving nog niet duidelijk zien dat je zwanger bent, maar het is mogelijk dat je een aantal gram bent aangekomen. Het is belangrijk om goed te weten hoeveel kilogram extra gewicht goed is voor jou en je baby. Dit is afhankelijk van je BMI, wanneer je bijvoorbeeld een BMI onder de 18,5 hebt is het verstandig om 12,5 tot 18 kilogram aan te komen tijdens de zwangerschap.

Gezichtsbehandeling nemen

Door de zwangerschapshormonen kun je last krijgen van huidproblemen zoals een droge huid of acne, of zelfs een zwangerschapsmasker. Een gezichtsbehandeling kan dan een uitkomst zijn om de ‘zwangerschapsglow’ weer terug te krijgen.

Prenatale screening plannen

Het is verstandig om je deze week te gaan oriënteren op prenatale screening. De meeste baby's zijn bij de geboorte gezond. Bij 3 tot 5% van alle pasgeborenen wordt een aangeboren afwijking vastgesteld. Bij een deel hiervan is het mogelijk de afwijking al voor de geboorte vast te stellen door bijvoorbeeld een combinatietest of NIPT.

Kraamzorg

Begin op tijd met het uitzoeken van je kraamzorg en kies een kraamzorgorganisatie die bij jullie past. Lees hier meer over wat een kraamverzorgende allemaal doet.

Wist je dat?

Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van veel maagzuur hebben een grotere kans op een baby met veel haar. Dit komt door de hoeveelheid hormonen oestrogeen en progesteron. Het laatste hormoon veroorzaakt maagzuur.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!