img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 6

Je baby is nu zo groot als.. een klein sesamzaadje

Vanaf deze week klopt het hartje van je baby! Ook de basis van de bloedsomloop wordt aangelegd. Wanneer je acht/negen weken zwanger bent, ga je voor het eerst naar de verloskundige. Dat zit er dus bijna aan te komen!

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 6 is je baby...

  • 6 millimeter
  • 0.2 gram

..zo groot als een klein sesamzaadje

In week 6 ben jij...

  • 6 weken zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 6 weken zwanger bent

De baby is al drie keer groter dan vorige week en heeft een regelmatige hartslag. De hartslag is nog wel twee keer zo snel als het hart van een volwassene. De hersenen worden nu ook gevormd. Je baby heeft de grootte van een sesamzaadje.

Doordat het hartje al wat sneller klopt heeft je baby nu een primitieve bloedsomloop. Het is nog te vroeg voor het hartje om bloed rond te pompen in het lijfje, dit komt later pas. Deze week groeien ook de bobbeltjes in het lijfje uit tot iets grotere uitsteekseltjes, die later zullen uitgroeien tot armen en benen.

Dit gebeurt er met jou als je 6 weken zwanger bent

Je ziet er waarschijnlijk nog niets van dat je zwanger bent, maar van binnen is er al heel wat aan de gang! Je kunt in week 6 wat meer last krijgen van verschillende zwangerschapskwaaltjes; van vaak plassen, een toename in allerlei zwangerschapshormonen en ochtendmisselijkheid. Je zult in week 6 wellicht ook al contact gaan opnemen met een verloskundigenpraktijk.

Doordat de groeiende baarmoeder steeds meer op je blaas drukt, moet je in week 6 wellicht al wat vaker naar de wc dan normaal. Ook de zwangerschapshormonen hCG en progesteron zorgen ervoor dat je nieren steeds efficiënter werken, waardoor je ook steeds vaker naar de wc moet.

Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, kan je in week 6 ook al last krijgen van ochtendmisselijkheid. Ook geuren kunnen voor jou veel sterker en onverdraaglijker worden dan normaal! Sommige vrouwen kunnen ook al last krijgen van gevoelige en groeiende borsten.

To do in week 6

Gezond eten

Ondanks de misselijke dagen is het toch belangrijk dat je er een gebalanceerd dieet op na houdt, zodat je baby zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Wat jij normaal gesproken gemakkelijk kunt eten kan nu, door bepaalde stoffen en bacteriën, wel schadelijk zijn voor je baby. Lees hier waar je op moet letten qua voeding tijdens je zwangerschap.

Contact opnemen met je huisarts

Heb je met 6 weken een positieve zwangerschapstest in je handen? Neem dan eerst eens contact op met je huisarts. Voor je huisarts kan het fijn zijn om te weten dat je in verwachting bent, en je kunt gemakkelijk doorverwezen worden naar een passende verloskundigenpraktijk of gynaecoloog.

Stoppen met roken, ook je partner!

Als je nog niet gestopt was met roken, is het een goed idee om dit zo snel mogelijk te doen. Niet alleen jijzelf, maar ook je partner kan beter stoppen met roken gedurende de zwangerschap. Ook als je partner naast jou rookt, of wanneer je in een ruimte bent waar is gerookt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren baby. Leer hier meer over misverstanden over roken tijdens de zwangerschap en wat je moet doen als je partner rookt tijdens de zwangerschap.

Wist je dat?

Wist je dat je met jouw urine tijdens de zwangerschap andere vrouwen kunt helpen? Je urine tijdens je zwangerschap bevat namelijk een verhoogd hCG hormoon, waarmee medicijnen kunnen worden gemaakt om vruchtbaarheid te verhogen. De stichting Moeders voor Moeders zamelt de urine in. Je kunt hieraan meedoen vanaf de 6e tot de 16e week van je zwangerschap.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!