img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 5

Er is al heel wat gebeurd in je lichaam. In een paar weken zijn twee losse cellen getransformeerd tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes. De grootte van je baby is nu ongeveer drie millimeter.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 5 is je baby...

  • 3 millimeter
  • 0.1 gram

..zo groot als een klein maandzaadje

In week 5 ben jij...

  • 5 weken zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 5 weken zwanger bent

Aan het einde van deze week zal het hartje van de baby voor de eerste keer slaan. De verloskundige kan dit nog niet horen, aangezien je baby nog goed verstopt zit achter je schaambotje. De cellen bereiden zich nu ook voor om de verschillende delen van het lichaam te gaan ontwikkelen. Je baby is zo groot als een peperbolletje en lijkt wel een minuscuul kikkervisje, compleet met hoofd, staart en rug!

Je baby zal er natuurlijk niet blijven uitzien als een kikkervisje. Vanaf week 11 is deze vorm helemaal verdwenen. De hersenen en ruggenmerg worden in week 5 van de zwangerschap gevormd, net zoals de bloedsomloop en het hartje. Dit heeft het embryo hard nodig om in een hoog tempo te groeien!

Dit gebeurt met jou als je 5 weken zwanger bent

Bij de blijdschap en de vele emoties komen misschien ook veel vragen kijken, nu je écht zeker weet dat je zwanger bent en er een nieuw leven in je aan het groeien is. Ben je er wel klaar voor, wat heb je allemaal nodig, en word je een goede moeder? Dit soort vragen zijn heel natuurlijk en normaal wanneer je er net achter komt dat je zwanger bent!

De hormoonspiegel ondergaat vele aanpassingen en dit kan je nu al wel gaan voelen. Hierdoor kun je mogelijk stemmingswisselingen ervaren en veel verschillende onverklaarbare emoties! Probeer voldoende rust te nemen en gevarieerd en regelmatig iets te eten. Je kunt je namelijk nu al sneller uitgeput voelen en de veranderingen in je lichaam écht gaan voelen.

To do in week 5

Tabak en alcohol laten liggen

In dit stadium van je zwangerschap zal je alcohol en tabak al links hebben moeten laten liggen. Dit kan namelijk vreselijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je ongeboren kind.

Toxoplasmose vermijden

Heb je katten? Dan is het verstandig om het schoonmaken van de kattenbak over te laten aan iemand anders of voorzorgsmaatregelen te treffen. In de ontlasting van katten zit namelijk soms een parasiet die toxoplasmose veroorzaakt. Deze parasiet zit ook in rauw vlees, dus dat kan je ook beter vermijden. Toxoplasmose is schadelijk voor je ongeboren kindje en kan afwijkingen veroorzaken.

Wist je dat?

Wist je dat je naast het opletten met de toxoplasmose parasiet, je ook beter kan uitkijken voor de listeria bacterie? Deze bacterie vind je onder andere soms op sommige rauwe kazen waar ‘au lait cru’ op staat. Listeria kan ook gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby, dus kijk uit met rauwe melk en kaas.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!