img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 37

Je baby is nu net zo groot als.. een snijbiet!

Je bent nu 37 weken zwanger en kunt nu ieder moment bevallen. De meeste vrouwen bevallen echter na de uitgerekende datum. Vanaf deze week mag je ook officieel thuis bevallen. Een bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Veel bevallingen beginnen met weeën en veel harde buiken, maar soms kan het beginnen met het breken van de vliezen.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

In week 37 is je baby...

  • 46,5 cm
  • 3100 gram

..zo groot als een snijbiet

In week 37 ben jij...

  • 37 weken zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 37 weken zwanger bent

Het kan zijn dat je de baby nu minder krachtig voelt bewegen. Hij of zij heeft nu minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder. Waarschijnlijk voel je nu meer schuivende bewegingen, hoewel je af en toe nog wel een schop van de voetjes voelt of een por met een elleboogje krijgt. Het is wel belangrijk dat de frequentie van de bewegingen van de baby ongeveer gelijk blijft: je hoort de baby nog steeds meerdere keren per dag te voelen bewegen.

Als je je baby niet meer voelt bewegen op het moment dat je gewend bent, is het verstandig om contact met je verloskundige op te nemen. Twijfel je of voel je duidelijk minder beweging in vergelijking tot de voorgaande dagen, neem dan altijd contact met je verloskundige op. Het is mogelijk dat het kindje misschien wel beweegt maar jij dit niet voelt. We controleren liever een keer te veel dan te weinig. Dus twijfel nooit om contact op te nemen, ook niet in het weekend. Lees hier meer over de ligging en het bewegen van je kindje.

Dit gebeurt er met jou als je 37 weken zwanger bent

Je baby kan vanaf nu tot eind week 41 (dus tot 42+0) geboren worden, hij of zij is helemaal klaar en gaat vanaf nu alleen nog groeien! Controleer nogmaals of je alles hebt klaarstaan. Ga door de checklist en vraag gerust je verloskundige wanneer zaken voor jou onduidelijk zijn. Lees hier wat je allemaal in huis moet hebben na de bevalling inclusief de checklist.

Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet zo veel ruimte meer over voor je navel. Die kan nu behoorlijk gaan uitpuilen.

To do in week 37

Voorbereiden op de bevalling

De bevalling is een proces dat bestaat uit verschillende fases: de ontsluiting, de uitdrijving en het nageboortetijdperk. Hoe snel deze fases elkaar opvolgen weet je nooit van tevoren. De eindstreep ga je hoe dan ook halen en de verloskundige helpt je daarbij! Iedere bevalling is anders, maar het algemene verloop is vrijwel altijd hetzelfde. Het is vooral de tijdsduur die nogal uiteen kan lopen.

Voorbereiden op het voeden van je baby

Pasgeboren kindjes hebben veel energie nodig om te groeien en warm te blijven. Een belangrijke taak van de kraamverzorgende is ervoor te zorgen dat je kindje gezond en veilig wordt gevoed. Hier lees je meer over voeden in de kraamweek.

Wist je dat?

Wist je dat een lepel vanillevla helpt tegen maagzuur? Maagzuur is een veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. De vanillevla zorgt ervoor dat het maagzuur minder omhoog komt. Wat ook kan helpen is een liga, banaan of gember.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!