img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 33

Je baby is nu net zo groot als.. een ananas!

Mocht de baby nu geboren worden dan zal dat wel in het ziekenhuis zijn, maar zal dit waarschijnlijk geen grote gevolgen hebben. De baby is nu 41 centimeter lang en weegt 2050 gram. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 33 van je zwangerschap.

In week 33 is je baby...

  • 41 cm
  • 2050 gram

..zo groot als een ananas

In week 33 ben jij...

  • 33 weken zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 33 weken zwanger bent

Je kindje ligt nu waarschijnlijk in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. De meeste baby's liggen nu in achterhoofdsligging. Zo kan het hoofdje zich bij de bevalling perfect aanpassen aan de vorm van de bekken. Lees hier meer over de ligging van je kindje.

De vingernagels hebben zich nu volledig gevormd, die van de tenen nog niet. Je baby oefent nog steeds het ademhalen ter voorbereiding op de geboorte, de longen zijn vrijwel volledig ontwikkeld.

Dit gebeurt er met jou als je 33 weken zwanger bent

Je zult merken dat je er niet meer helemaal bij bent. Je lijkt wel steeds meer te stuntelen. Je begint dingen te vergeten. Je stoot je regelmatig. Je evenwicht is ook niet meer wat het vroeger was. Dit is heel logisch. Ten eerste is je lichaam veel groter en zwaarder dan normaal. Ten tweede keren zwangere vrouwen op het eind van de zwangerschap steeds meer 'in zichzelf'. Je energie en gedachten gaan steeds meer naar je lichaam en je kindje en werken naar het moment van de bevalling toe.

Het vermijden van spanning en stress is belangrijk. Hoe moeilijk het soms ook is, kies voor jezelf. Ben je ´s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Geef aan wat je wel en niet kunt doen en voel je niet schuldig als je nee moet zeggen. Lees hier meer over hoe je ook kunt ontspannen tijdens de bevalling.

To do in week 33

Geboortekaartje ontwerpen

Willen jullie als je kindje geboren is geboortekaartjes versturen? Denk dan vast na over de opmaak. Je kan hiervoor op internet veel inspiratie opdoen of je kunt hem speciaal laten ontwerpen. Bekijk ook vast wie jullie allemaal een kaartje willen sturen en maak een overzichtelijk adressenbestand, bijvoorbeeld in Excel.

Bespaartip: Geboortekaartjes kosten al snel rond de 1,50 euro per stuk, en alles bij elkaar al snel een paar honderd euro. We hebben daarom speciaal voor de leden van het Familie Voordeel Programma leuke partijen bij elkaar gebracht die korting weggeven op hun geboortekaartjes!

Failed to render custom element: Button.
Template "elements/Button.html.twig" is not defined.

Huisbezoek van het kraamzorgbureau

Het kraamzorgbureau zal rond deze tijd contact met je opnemen (of heeft dat al gedaan) voor een huisbezoek. Voor de 36e week komt iemand van het kraambureau bij je thuis om door te nemen wat je van ze kunt verwachten.

Kraampakket in huis halen

Zorg dat je een kraampakket in huis hebt. In een kraampakket zitten onder andere kraamverband, steriele gaasjes en een navelklem. Informeer bij je zorgverzekeraar of die een kraampakket verstrekt. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het verstandig om een kraampakket in huis te hebben. Het kan altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt en bovendien heb je het nodig voor de kraamweek. Lees hier wat er allemaal in het kraampakket zit.

Luiers uitkiezen

Tot in de jaren '80 waren wasbare luiers gebruikelijk, sindsdien zijn wegwerpluiers steeds normaler geworden. Nu zijn wasbare luiers weer in opkomst. Zowel binnen wegwerp als wasbaar heb je verschillende merken en soorten luiers, het is goed om je hier alvast in te verdiepen, zodat je een bewuste keuze kan maken.

Informatieavonden bijwonen

Er worden informatieavonden gehouden over de bevalling en over borstvoeding. Vraag je verloskundige om meer informatie over deze avonden. Lees hier meer over borstvoeding en kunstvoeding.

Bedverhogers kopen

Heb jij al bedverhogers in huis? Voor een thuisbevalling en voor een bevalling in het ziekenhuis moet je bed minimaal 80 cm hoog zijn voor kraamverzorging.

Wist je dat?

Wist je dat de kans groot is dat je in deze fase van je zwangerschap last hebt van je rug? Je kunt dan maar beter rustig aandoen en niet meer te veel tillen of actief zijn. Dan zou de pijn blijvend kunnen worden en kunnen uitbreiden naar je bekken en benen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!