img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 3

De bevruchte eicel zal 24 uur na bevruchting beginnen aan de celdeling.

Door de haartjes in de eileiders wordt het klompje cellen naar de baarmoeder geduwd. Dit duurt 5 tot 7 dagen. Aangekomen in de baarmoeder zal het zich innestelen in de baarmoederwand. Vanaf dit moment wordt het vruchtje een embryo genoemd.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Dit gebeurt er met je baby als je 3 weken zwanger bent

In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd. Dit zijn eigenlijk een soort van lichte menstruatiekrampen die een paar dagen kunnen aanhouden.

Dit gebeurt er met jou als je 3 weken zwanger bent

Meteen na de bevruchting wordt onder andere het HCG hormoon (ook wel bekend als zwangerschapshormoon) aangemaakt. Dit hormoon zorgt naast de veilige groeiplaats voor de baby helaas voor sommigen ook voor zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en pijnlijke borsten.

Naast de innestelingspijn kan het ook voorkomen dat je wat bloed verliest bij de innesteling, wat ook wel de innestelingsbloeding wordt genoemd. Dit lijkt ook een beetje op een menstruatiebloeding, maar dan korter en niet zo hevig. Niet iedereen heeft last van innestelingspijn en een innestelingsbloeding.

Omdat de darmen onder invloed van de zwangerschapshormonen wat trager werken, kan het zijn dat je last hebt van een opgezette buik. Dit kan resulteren in wat winderigheid en extra vocht dat je vasthoudt. Ook kun je wat minder energie hebben dan normaal, omdat het embryo zich in een rap tempo ontwikkelt en dit veel energie kost.

To do in week 3

Gezonde voeding eten

Het is altijd een goed idee om goed op je voeding te letten, en al helemaal nu je een klein wezentje in je lichaam meedraagt! Ben je dus aan het proberen zwanger te worden, dan kan het zomaar raak zijn en kan je beter sommige dingen alvast laten staan. Ben je 3 weken zwanger, en heb je hier al een vermoeden van, dan kan je beter meteen stoppen met het drinken van alcohol en roken. Rauwe vis, rauw vlees, rauwe melk en kaas kun je beter alvast laten staan. Probeer extra veel calcium, ijzer en vitamines binnen te krijgen en begin alvast met het slikken van foliumzuur!

Wist je dat?

Wist je dat een innesteling in week 3 niet altijd lukt? De kans op een succesvolle innesteling is onder meer afhankelijk van je leeftijd. Ongeveer de helft van de bevruchte eitjes lukt het niet om zich in te nestelen. Soms nestelen eicellen zich buiten de baarmoeder, waarbij het dan gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De zwangerschap kan dan gevaarlijk zijn voor moeder en kan dan niet worden voortgezet.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!