img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 29

Je baby is nu net zo groot als.. een flespompoen!

Voeding is tijdens de gehele zwangerschap belangrijk, maar in het laatste trimester des te meer. Let er daarom op dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. De baby heeft nu de grootste behoefte aan voeding. De baby is nu 38,5 centimeter lang en weegt 1100 gram. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 29 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 29 is je baby...

  • 37 cm
  • 1200 gram

..zo groot als een flespompoen

In week 29 ben jij...

  • 29 weken zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 29 weken zwanger bent

Je baby krijgt steeds meer een vast ritme. Op bepaalde momenten van de dag (of nacht) zal je baby erg beweeglijk en actief zijn en op bepaalde momenten juist erg rustig. Je baby krijgt nu al een vast slaapritme onder invloed van de steeds meer rijpende hersenen. De hersenen zijn nu in staat om een aantal zaken zelf aan te sturen zoals de lichaamstemperatuur en ademhaling.

Geluiden kan je baby ook al horen. Je baby hoort je hartslag, het rondpompen van je bloed en de geluiden van je spijsvertering; in je buik is het nooit stil. Ook hoort hij of zij je stem en muziek. Sommige pasgeboren baby's worden rustig als ze muziek horen waar hun moeder veel naar luisterde tijdens de zwangerschap.

Dit gebeurt er met jou als je 29 weken zwanger bent

Last van een zeurende of stekende pijn in je onderrug of bij het schaambeen? Dat zou kunnen duiden op bekkenpijn. Een op de vier vrouwen heeft hier tijdens de zwangerschap last van. Het bekken ondergaat veel verandering tijdens de zwangerschap en wordt flink aan het werk gezet. Lees hier meer over het bekken en wat je kunt doen aan bekkenklachten. Ook osteopathie kan je tijdens de zwangerschap helpen met lichamelijke klachten.

Waarschijnlijk kun je de billen en voeten van je baby voelen als hij of zij beweegt. Je baby drukt nu tegen je maag en middenrif en je zal vaker moeten gaan zitten en uitrusten. Tijdens de zwangerschapscontroles wordt elke keer je bloeddruk gemeten. De zwangerschap is een extra belasting voor je lichaam en soms kan deze belasting te zwaar worden. Dit kan zich kan uiten in een hoge bloeddruk of in het ontwikkelen van een (milde) zwangerschapsvergiftiging..

To do in week 29

Verzekering regelen

Je bent in Nederland verplicht om je kindje vanaf de geboorte mee te verzekeren. Je kindje wordt bijgeschreven op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd en zijn tot 18-jarige leeftijd gratis verzekerd. Voor het bijschrijven bij de verzekering heb je een BSN (burgerservicenummer) nodig. Het BSN ontvang je na de aangifte van je kindje bij de gemeente. Lees hier meer over het aangeven van je kindje, erkenning en ouderlijk gezag.

Zwangerschapsyoga doen

Een van de zwangerschapscursussen die je kunt volgen is zwangerschapsyoga. Bij zwangerschapsyoga staat ontspannen centraal. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je te luisteren naar je lichaam, te vertrouwen op je lichaam en om te gaan met pijn. Zwangerschapsyoga geeft ook praktische informatie en oefeningen. Lees hier meer over de populairste zwangerschapscursussen.

Geen inlegkruisjes meer gebruiken

Gebruik geen wegwerpinlegkruisjes als je zwanger bent. Hier zit vaak plastic in en dan loop je de kans dat het gaat 'broeien'. Dit verhoogt je de kans op een schimmelinfectie. Er bestaan ook katoenen inlegkruisjes, deze zijn eigenlijk hetzelfde als een katoenen onderbroek. Maar het vangt wel net die vervelende afscheiding of dat beetje urine op wat tijdens de zwangerschap zo vervelend is.

Mindful zwanger zijn

Met alle veranderingen die je doormaakt, kan het kan ook behulpzaam zijn om meer mindful door het leven te gaan tijdens je zwangerschap. Hier lees je hoe je mindful kunt zijn tijdens je zwangerschap.

Wist je dat?

Wist je dat de hormonen die vrijkomen tijdens een orgasme tijdens de seks juist een positief effect hebben op je baby? Je hoeft dus niet bang te zijn dat er schadelijke stoffen bij je baby komen als je gemeenschap hebt.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!