img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 23

Je baby is nu net zo groot als.. een maiskolf!

De baby begint met het inademen van het vruchtwater als oefening voor het echte ademhalen na de geboorte. Het lichaam groeit nu sneller dan het hoofdje. De baby weegt nu 500 gram en is 30 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 23 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 23 is je baby...

  • 30 cm
  • 500 gram

..zo groot als een maiskolf

In week 23 ben jij...

  • 23 weken zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 23 weken zwanger bent

Je baby gaat steeds meer lijken op hoe hij of zij er bij de geboorte ook uit zal zien. Het hoofdje is al meer in verhouding tot het lichaam. Bij een jongetje is nu het scrotum goed ontwikkeld en bij een meisje bevatten de eierstokken al miljoenen eitjes. Dit zijn er bij de geboorte ongeveer 2 miljoen.

Je baby kan sinds kort ook ademen. Hij ademt geen lucht, maar vruchtwater in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. De baby traint daarnaast zijn spieren door volop te bewegen. Gelukkig is de navelstreng lang genoeg om te zorgen dat hij daarvoor meer dan genoeg ruimte heeft.

Dit gebeurt er met jou als je 23 weken zwanger bent

Ondanks dat je ontzettend veel zin hebt in allerlei soorten voeding die niét echt bepaald gezond zijn, is het wel belangrijk te blijven te denken aan je bloeddruk. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is voor jezelf vaak lastig omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan nog wel eens geadviseerd om zoutloos te gaan eten, maar inmiddels wordt een zoutloos dieet niet meer voorgeschreven.

Overigens is matig zijn met zout altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent. Probeer te letten op producten als drop (zoet en zout), soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami of ontbijtspek. Het kan trouwens goed zijn dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert. Heb je normaal vooral zoete trek, dan kun je nu ineens ontzettend verlangen naar hartige dingen. Of andersom natuurlijk. Het zijn die typische dingen die bij een zwangerschap horen. Lees hier meer over goede voeding tijdens je zwangerschap

De dunne bloedvaatjes in de neus worden tijdens de zwangerschap flink op de proef gesteld. Ze zijn heel gevoelig en gaan snel stuk. Zeker bij grote wisselingen in temperatuur of bij het hard snuiten van je neus. Af en toe een bloedneus hebben kan geen kwaad. Laat het je verloskundige weten als het te vaak gebeurt en als je veel bloed verliest.

Een ander vervelend lichamelijk kwaaltje tijdens de zwangerschap kan bekkenpijn zijn. Om dit te verminderen kun je je verdiepen in bekkenfysiotherapie. Ook acupunctuur kan veel voor je betekenen tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling.

To do in week 23

Geboortekaartjes ontwerpen

Als je kindje geboren is willen jullie vast geboortekaartjes versturen. Denk vast na over de opmaak. Je kan hiervoor op internet veel inspiratie opdoen of je kunt hem speciaal laten ontwerpen.

Bespaartip: Geboortekaartjes kosten al snel rond de 1,50 euro per stuk, en alles bij elkaar al snel een paar honderd euro. We hebben daarom speciaal voor jou leuke partijen bij elkaar gebracht die korting weggeven op hun geboortekaartjes!

Failed to render custom element: Button.
Template "elements/Button.html.twig" is not defined.

Omgaan met veranderingen in je relatie

Alle veranderingen in je lichaam brengen wellicht ook veranderingen met zich mee op het gebied van seks. Als dat zo is, dan lees je hier aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe je kunt omgaan met veranderingen op seksueel gebied.

Erkenning regelen

Als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, en jullie de erkenning van jullie kindje nog niet geregeld hebben, mag je dat deze week toch zeker gaan doen. Daarvoor moet je naar de Burgerlijke Stand van je gemeente. Mocht je vroegtijdig bevallen dan ben je vanaf 24 weken verplicht om je kindje aan te geven bij de gemeente. Let wel op dat erkenning niet hetzelfde is als voogdijschap. Laat je hierover goed informeren bij je gemeente. Lees hier meer over erkenning en ouderlijk gezag.

Veilige kinderkamer inrichten

Let bij het inrichten van de babykamer ook meteen op de veiligheid. Werk snoeren weg, scherm stopcontacten af en gebruik kinderveilige verf. Lees hier meer over het veilig inrichten van de kinderkamer.

Wist je dat?

Wist je dat je baby nu geluiden van binnen én buiten jouw lichaam kan horen? Het voornaamste wat hij de hele dag hoort in de baarmoeder is het gesuis van jouw lichaam. Een suiserig geluid opzetten wanneer je baby is geboren kan daarom vaak helpen om hem rustig te krijgen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!