img
Babies met gebreide mutsjes
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 20

Je baby is nu net zo groot als.. een peen!

Een nieuwe mijlpaal. Op de helft van de zwangerschap. De baby is nu 24 centimeter lang en weegt 300 gram en beweegt veel. De 20 weken echo is misschien al gepland of reeds gedaan. Tijdens deze prenatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Ook kan tijdens de echo, als de baby je tenminste een kijkje gunt, het geslacht worden gezien.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 20 is je baby...

  • 24 cm
  • 300 gram

..zo groot als een peen

In week 20 ben jij...

  • 20 weken zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 20 weken zwanger bent

Je baby is een flinke druktemaker nu, hij beweegt ongeveer 200 keer per dag! Iedere dag wordt er 25 liter bloed door de navelstreng gepompt. Via de navelstreng neemt de baby glucose, zuurstof en bouwstoffen op. De afvalstoffen worden ook weer afgevoerd via het navelstrengbloed. Op dit moment komt je baby ongeveer 50 tot 100 gram per week aan.

Je baby is er niet vies van om flink wat vruchtwater te drinken. In deze periode doe je baby dat steeds meer. Dit doet hij om zijn verteringsstelsel voor te bereiden op de melk die hij zal drinken. Het drinken van vruchtwater resulteert ook al in de eerste meconium. Dit is zwarte en kleverige ontlasting, wat de eerste ontlasting van je baby zal zijn wanneer hij geboren wordt.

De schopjes van je baby zal je waarschijnlijk duidelijk voelen. Je kunt ze in alle kanten van je buik voelen, want je baby heeft nu nog steeds alle ruimte om zich volop te bewegen!

Dit gebeurt er met jou als je 20 weken zwanger bent

Met 20 weken voelt de zwangerschap al veel vertrouwder. De kans op een miskraam is enorm afgenomen en je gaat je fysiek aanpassen. Het wordt nu tijd om na te denken over lichaamsbewustzijn en ontspanningsoefeningen als voorbereiding op de geboorte. Bekijk het aanbod van cursussen bij jou in de buurt. Of vraag ernaar bij je verloskundige op de praktijk.

Heb je last van kramp in je kuiten? Dat is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je vooral 's nachts last van kunt hebben. Gelukkig kun je wel wat tegen deze vervelende kramp doen.. Ook een lage of hoge bloeddruk kan voorkomen. Dit checkt je verloskundige bij de eerstvolgende afspraak.

To do in week 20

De 20 weken echo

Door middel van de 20 weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. Ook wordt er gekeken of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De uitslag van het onderzoek krijg je meteen na het onderzoek. En als je het graag wilt weten is tijdens dit onderzoek meestal ook te zien wat het geslacht van de baby is. Bespreek daarom van tevoren met je partner of jullie willen weten of het een meisje of een jongetje is. Wanneer het echocentrum is aangesloten op zwangerenportaal.nl kun je de foto's ook digitaal bekijken binnen zwangerenportaal.nl en zelfs delen met je familie en vrienden via social media.

Zwangerschapscursussen

De cursus HypnoBirthing® bestaat voor een derde uit info over jouw lichaam en dat van je baby, een derde uit informatie over het bevallingssysteem in Nederland en een derde uit (bewezen effectieve) ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.

Houd jij wel van beweging tijdens de zwangerschap, en wil je dit op een veilige manier doen? Geef je dan op voor een PowerMama training. Deze training is speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen en is ontzettend gezellig om te doen. Zo bereid je jezelf ook optimaal voor op de bevalling!

Babykamer inrichten

Wanneer moet de babykamer af zijn? Allereerst: een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. De baby kan prima een paar maanden bij jullie op de kamer slapen. Soms is het wel prettig om het kamertje af te hebben met een commode en een kast met spullen voor de baby. Je kunt eigenlijk niet te vroeg beginnen met het inrichten van het kamertje. Lees hier hoe je de kinderkamer gezellig kunt maken.

Heb je al toegang tot het Familie Voordeel Programma? Dan zijn de aanbiedingen in de categorie babykamer de moeite waard om te bekijken.

Wist je dat?

Wist je dat je er ook voor kunt kiezen het geslacht niet te weten te komen tijdens de 20-weken echo? De meeste ouders kiezen ervoor dit wel te weten, maar als je het graag een verrassing wilt houden, dan kan dit dus!

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
* Alleen je naam wordt bij je reactie getoond, je e-mailadres niet

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!