img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 14

Je baby is nu net zo groot als.. een citroen!

Met 14 weken zwangerschap is de baby is nu acht centimeter lang en weegt 60 gram. Het is nu nog niet voelbaar, maar de baby wordt steeds actiever en kan de armpjes en beentjes al bewegen. De baby heeft ruimte om te bewegen, omdat er steeds meer vruchtwater bij komt in de baarmoeder.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 14 is je baby...

  • 8 cm
  • 60 gram

..zo groot als een citroen

In week 14 ben jij...

  • 14 weken zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 14 weken zwanger bent

Het kind in je buik is een en al beweeglijkheid, al kun je dat nog niet voelen. Het trappelt met de beentjes, zwaait met de handjes (op een echo is dat soms heel mooi te zien), balt die handjes tot vuistjes en kan zelfs al gekke gezichten trekken. Ondertussen zwemt het rond in het vruchtwater; het heeft immers nog alle ruimte. Af en toe port het met een elleboog of voetje tegen de baarmoeder. Pas over een paar weken zal je van die zachte bewegingen iets gaan voelen.

Ook de stembanden van je kindje zijn nu klaar, alleen kan je kindje natuurlijk nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij of zij lucht nodig. Je baby krijgt nu ook wat donshaartjes. Daarmee wordt het hele lijfje bedekt. Die donsharen blijven zitten tot ongeveer de zevenendertigste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Huidsmeer is weer nodig om de huid van je kindje te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kindje iets eerder ter wereld dan 40 weken, dan kunnen er nog fijne haartjes op de schouders, de rug en het gezichtje zitten.

Dit gebeurt er met jou als je 14 weken zwanger bent

Je gaat nu het tweede trimester in, dat door veel vrouwen als de ‘bloei’ van de zwangerschap wordt ervaren. Je hart is nu wat groter om de toegenomen hoeveelheid bloed die je lichaam circuleert en de zuurstofbehoefte van je baby aan te kunnen. Je hart heeft zijn capaciteit met 20 procent vergroot en dat merk je; je voelt je weer energieker dan hiervoor. Dit is dan ook een goed moment om nog even samen met je partner van elkaar te genieten en bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Later in de zwangerschap wordt dat lastiger en voordat je het weet is jullie kindje al geboren. Hier kun je meer lezen over hoe een zwangerschap jullie relatie beïnvloedt.

Misschien heb je er geen zin in, maar je kunt beter blijven bewegen tijdens de zwangerschap. Dit gaat weer wat beter nu de energie weer wat terug is gekomen in trimester 2! Sporten is heel gezond, ook tijdens de zwangerschap! Vroeger werd verteld het rustig aan te doen, maar de nieuwe tijd brengt nieuwe inzichten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat sporten tijdens de zwangerschap een hele positieve werking op de baby heeft en dat je zo fitter je bevalling in gaat. Kijk bijvoorbeeld bij ZwangerFit, zwemmen of yoga.

Naast de nodige beweging is het ook belangrijk je zwangerschap zo ontspannen mogelijk door te maken. Zo voorkom je klachten en herstel je sneller naderhand. Een manier om je te helpen ontspannen is reflexologie.

To do in week 14

Op je voeding blijven letten

Goede voeding tijdens je zwangerschap is belangrijk, zowel voor jou als voor je baby. Om te weten of je gezond eet kan je gebruik maken van de voedingspiramide, voor sommigen beter bekend als de schijf van vijf. Je ziet er vijf groepen voedingsmiddelen waaruit je maaltijden samenstelt.

Echo en kraamzorg regelen

Over een paar weken ben je toe aan de 20 weken-echo. Voor veel zwangeren en hun partner is dit een spannend moment!

Heb je de termijnecho gehad? Dan mag de kraamzorg geregeld worden. Kijk op de website van je verloskundige voor de namen van kraamzorgbureaus waarmee zij intensief samenwerken. Kies je voor deze bureaus, dan ben je verzekerd van goed op elkaar afgestemde zorg. Het is altijd goed om bij je zorgverzekeraar na te gaan of zij een contract hebben met de kraamzorg van jouw keuze.

Zwangerschapskleding kopen

Misschien vind je het lastig om een leuke outfit met zwangerschapskleding te vinden voor je veranderende lichaam. Je wilt je tenslotte wel comfortabel voelen en gemakkelijk kunnen bewegen, en je gewone kleding past niet meer. Gelukkig kun je er gewoon leuk uit blijven zien tijdens de zwangerschap!

Zwangerschapscursus

Heb je trouwens al nagedacht over een zwangerschapscursus? De meeste cursussen starten rond de vijfde en zesde maand van de zwangerschap.

Wat dacht je van Hypnobirthing? Dit is een fijne cursus voor aanstaande ouders om, gebruikmakend van zelfhypnose, zich voor te bereiden op de aanstaande geboorte. Door je zelf de techniek eigen te maken, te ontspannen en doordat je eenvoudige ademhalingstechnieken leert, neem je de regie over de geboorte in eigen hand.

Wist je dat?

Wist je dat je vanaf deze week een zwangerschapsstreep kunt gaan zien op je buik? Deze loop van je schaambeen tot je navel. Sommige vrouwen krijgen ook last van zwangerschapsstriae.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!