img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 10

Je baby is nu net zo groot als..een kers!

Je bent 10 weken zwanger en er gebeurt een hoop. Zo ontstaat aan het einde van de week de placenta en is de navelstreng, die uit 3 bloedvaten bestaat, gemaakt. Je baby wordt via de navelstreng gevoed. Je baby begint ook aan een groeispurt en zal ongeveer twee centimeter per week groeien.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 10 is je baby...

  • 4.5 cm
  • 5 gram

..zo groot als een kers

In week 10 ben jij...

  • 10 weken zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 10 weken zwanger bent

Hoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer vier centimeter van het puntje van het hoofd tot het puntje van de billen, zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De oorschelpen zijn nu zichtbaar op het hoofdje, dat snel groeit om ruimte voor de hersenen te maken. Het lichaam van de foetus wordt langer en de vingers en tenen zijn al duidelijk afgebakend, maar zitten nog met vliezen van huid aan elkaar.

In week 10 groeit de foetus wel een millimeter per dag en ook qua ontwikkeling gaat het erg hard. De staart die je baby op een kikkervisje deed lijken is nu verdwenen, en het hartje klopt steeds sterker en regelmatiger. Wel met zo’n 150 hartslagen per minuut!

Dit gebeurt er met jou als je 10 weken zwanger bent

De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe, waardoor je het warmer kunt hebben dan normaal. Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding. Er vinden nog meer veranderingen in je lichaam plaats, hoewel ze lichamelijk niet altijd even goed zichtbaar zijn.

Help, wat moet ik aan? Met de veranderingen van je lichaam, begint je kleding mogelijk minder goed te passen en verzucht je wel eens dat je niks hebt om aan te trekken... Schakel anders eens hulp in van een expert om er ook tijdens je zwangerschap oogverblindend uit te zien!

Veel vrouwen in week 10 van hun zwangerschap zullen zich voelen alsof ze helemaal verstopt zitten in hun buik. Dit wordt obstipatie genoemd en is heel normaal tijdens de zwangerschap. De darmen, die nu langzamer werken, zorgen hiervoor. Maar hierdoor kunnen jij en je baby wel alle nodige voedingsstoffen beter opnemen! Je kunt je opgeblazen en verstopte gevoel wat verminderen door veel vezels te eten, uit bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten, en fruit.

To do in week 10

Toxoplasmose voorkomen

Heb je thuis een kat? Let er dan op dat de kattenbak met handschoenen schoongemaakt moet worden, anders heb je kans een toxoplasmose-infectie op te lopen. Ook bij tuinieren kun je deze infectie oplopen. Werk dus nooit in de tuin zonder handschoenen. Tevens is het belangrijk om groenten en fruit goed te wassen en te schillen om deze infectie te voorkomen. Een toxoplasmose-infectie kan vroeg in de zwangerschap leiden tot een miskraam of het overlijden van je kind. Als er besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of vroeggeboorte af. Wel kan het leiden tot aangeboren afwijkingen, het meest voorkomend is een oogafwijking.

Onderzoeken en controles inplannen

In de aankomende weken kunnen er een aantal onderzoeken gedaan worden naar de gezondheid van je baby en de voortgang van de groei, om te beginnen de eerste termijnecho. Sommige onderzoeken vallen niet binnen de basisverzekering of worden aangeboden als onderdeel van een landelijk onderzoek. Lees hier meer over de diverse onderzoeken en echo's vanaf week 10.

Kraamzorg

Begin op tijd met het uitzoeken van je kraamzorg en kies een kraamzorgorganisatie die bij jullie past. Lees hier meer over wat een kraamverzorgende allemaal doet.

Wist je dat?

Wist je dat er vanaf nu elke 4 weken een controle bij je verloskundige plaatsvindt? Vanaf 25 weken zwangerschap kom je elke 3 weken op controle, vanaf 30 weken zwangerschap elke 2 weken en vanaf 36-37 weken zwangerschap wil de verloskundige je elke week controleren. Natuurlijk wordt er bij een medische noodzaak afgeweken van dit schema. Bij sommige afspraken worden er ook echo’s gedaan, wat natuurlijk hartstikke spannend is. Heb jij vragen met betrekking tot echo’s? Dan kun je ze altijd bij deze professionals stellen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!