1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Partner week 10

    Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 8-21-2023
    ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 8-21-2023
    Geschreven door: ZP® - Voor de partnerMedisch rereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
    Jullie zijn nu 10 weken zwanger en er gebeurt een hoop. Zo ontstaat aan het einde van de week de placenta en is de navelstreng, die uit 3 bloedvaten bestaat, gemaakt. De baby wordt via de navelstreng gevoed. Je baby begint ook aan een groeispurt en zal ongeveer twee centimeter per week groeien.

    Dit gebeurt er met de baby in zwangerschapsweek 10

    Hoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer vier centimeter van het puntje van het hoofd tot het puntje van de billen, zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De oorschelpen zijn nu zichtbaar op het hoofdje, dat snel groeit om ruimte voor de hersenen te maken. Het lichaam van de foetus wordt langer en de vingers en tenen zijn al duidelijk afgebakend, maar zitten nog met vliezen van huid aan elkaar.

    In week 10 groeit de foetus wel een millimeter per dag en ook qua ontwikkeling gaat het erg hard. De staart die de baby op een kikkervisje deed lijken is nu verdwenen, en het hartje klopt steeds sterker en regelmatiger. Wel met zo’n 150 hartslagen per minuut!

    Jij als partner in zwangerschapsweek 10

    De zwangerschap zal voor jou aan de zijlijn wat minder intensief zijn dan voor de zwangere. Jij voelt je niet zwanger, hebt geen lichamelijke signalen die er op duiden dat er nieuw leven groeit en je hebt ook geen fysieke klachten.

    Waarom is het voor jou belangrijk om betrokken te zijn bij de zwangerschap? Het is bekend dat een partner die zich betrokken opstelt tijdens de zwangerschap en bevalling, langer en intensiever betrokken blijft bij de opvoeding van het kind. Dit is van belang, omdat de invloed van beide ouders erg belangrijk is bij de ontwikkeling van het kind.

    Ook voor de zwangere is het belangrijk dat haar partner betrokken is. Uit een Zweeds onderzoek uit 2010 blijkt: ‘de vader (partner) is een belangrijke persoon voor moeders’ welbevinden bij de bevalling’. De redenen die moeders in het onderzoek noemden was de aanwezigheid, het samen (een team) voelen, de steun en kracht die gegeven kon worden, en het samen beleven van de geboorte van hun kind. Maar hoe doe je dat dan?

    Het is normaal dat er allerlei vragen in je opkomen als je hoort dat je een kind gaat krijgen. Over kosten, over wat het betekent voor je vrije tijd en voor jouw rol als steun voor je zwangere vrouw. Verdiep je in de materie, lees deze informatie via de e-mails die je gaat ontvangen en zoek naar een boek dat je aanspreekt. Een voorbeeld van een goed boek voor aanstaande vaders kan je vinden op www.vadercursus.nl/het-boek

    De zwangerschapscontroles, meegaan of niet?

    Je vrouw wordt op verschillende momenten in haar zwangerschap gecontroleerd. Of je meegaat naar enkele, alle of geen één controle is een beslissing van jullie samen. De verloskundigen geven informatie en voorlichting tijdens de reguliere controles. Mocht je geïnteresseerd zijn welke informatie op welk moment besproken wordt, kan je dit vinden in het zorgpad op onze website. Ga in ieder geval altijd mee als je zelf vragen of zorgen hebt, zodat je die zelf kunt stellen of uiten. Bespreek bijvoorbeeld ook hoe jij aankijkt tegen de zwangerschap of bevalling.

    Hier zijn een paar reden van aanstaande ouders om mee te gaan naar de zwangerschapscontroles:

    • ‘Bij de eerste controle werd gevraagd naar mijn gezondheid en dingen in de familie. Ik vond het fijn dat ik die vragen zelf kon beantwoorden.’
    • ‘Mijn vriendin is sinds de zwangerschap soms wat vergeetachtig. Ik kon haar vragen stellen als ze die vergat, de antwoorden horen en onthouden en kon ook mijn eigen vragen rechtstreeks vragen.’
    • ‘Doordat ik het hartje hoorde en de echo zag kreeg ik wat meer het idee dat het echt was.’
    • ‘Mijn vrouw vond het erg fijn als ik meeging.’
    • ‘Ik wilde de verloskundigen ook leren kennen zodat ik straks geen vreemde tegenkom bij de bevalling.’
    • ‘Als er iets mis zou blijken te zijn dan wil ik er zijn voor mijn vrouw en niet nog van mijn werk hoeven komen.’
    • ‘Ik maakte me zorgen over mijn vrouw en wilde dit met de verloskundige bespreken.’
    • ‘Ik wilde op het eind van de zwangerschap weten wanneer ik moest gaan bellen en waaraan ik kon herkennen dat het zou beginnen.’

    Prenatale screening

    De meeste baby's zijn bij de geboorte gezond. Bij 3 tot 5% van alle pasgeborenen wordt een aangeboren afwijking vastgesteld. Bij een deel hiervan is het mogelijk de afwijking al voor de geboorte vast te stellen. Sinds 2007 wordt elke zwangere aangeboden nader onderzoek te laten doen naar aangeboren afwijkingen van de ongeboren baby. Bij alle onderzoeken kunnen jullie zelf bepalen of jullie ze willen of niet. Wij zullen je uitleg geven over alle onderzoeken. Als je geen behoefte hebt aan deze informatie dan is de rest van deze mail, op de tip aan het einde na, voor jou niet van toepassing.

    Down,- edwards en patausyndroom

    Deze syndromen zijn allemaal trisomieën. Dat betekent dat er een chromosoom teveel is op een bepaalde plek in het DNA. Kinderen met downsyndroom (trisomie 21) hebben een verstandelijke beperking en vaker gezondheidsproblemen. Hun ontwikkelingsmogelijkheden variëren, maar mensen met downsyndroom hebben gedurende hun hele leven begeleiding en ondersteuning nodig. Kinderen met edwards- (trisomie 18) en patausyndroom (trisomie 13) overlijden vaak voor of rondom de geboorte. Zij worden zelden ouder dan een jaar. Deze kinderen hebben ernstige lichamelijke afwijkingen en een ernstige verstandelijke beperking.

    NIPT

    De NIPT betekent ‘niet-invasieve prenatale test’. Bij deze test wordt er bloed van de zwangere afgenomen en door het laboratorium onderzocht op stukjes erfelijk materiaal (DNA). In het bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Zo kan bekeken worden of er bij het kind een aanwijzing is voor down-, edwards of patausyndroom. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

    De test geeft geen 100% zekerheid. Er bestaat een kleine kans dat er bij een afwijkende uitslag toch sprake is van een gezond kind. Dan is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig om zekerheid te krijgen, zeker als jullie overwegen de zwangerschap te beëindigen. Bij een niet-afwijkende uitslag hoef je verder geen onderzoek te laten doen. De kans is dan te verwaarlozen dat er toch een afwijking zou zijn.

    Een enkele keer worden er bij de NIPT andere aandoeningen gevonden. Deze kunnen ernstig of minder ernstig zijn. We noemen dit nevenbevindingen. Jullie kunnen van tevoren aangeven of jullie wel of geen nevenbevindingen willen weten.

    Meer informatie over de NIPT, kosten en nevenbevindingen vind je op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/wat-u-moet-weten-over-de-nipt.

    Kijk op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl voor meer informatie over de NIPT.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard