img

Sushi eten tijdens je zwangerschap

Zwanger en sushi eten, gaat dat samen? Sushi is een Japans gerecht dat bestaat uit een hapje gekookte rijst met daaromheen of tussen rauwe of gekookte vis, zeevruchten, ei, zeewier, avocado en/of andere groenten.

Vooral vanwege rauwe vis bestaat er nogal wat onduidelijkheid of je sushi mag eten tijdens de zwangerschap.

Sushi met rauwe vis tijdens je zwangerschap

Om te voorkomen dat je een infectie oploopt tijdens je zwangerschap die je ongeboren kindje zou kunnen schaden, wordt geadviseerd om de sushi met rauwe vis te vermijden. Ook rauwe schaal- en schelpdieren kun je beter niet eten als je zwanger bent. Gekookte of gebakken garnalen, krab en surimisticks kun je wel gewoon nemen. Door verhitting gaan de bacteriën namelijk dood.

Alleen als de sushi echt vers is

Toch is sushi niet altijd een probleem. Ben je bij een goed sushirestaurant waar de vis echt vers is? Dan kun je veel sushi gewoon eten. De vraag is alleen hoe weet je zeker dat de vis echt vers is. Stel vragen en geef aan wat de gevolgen kunnen zijn als je niet goed wordt geïnformeerd en zelfs dan ben je zelf verantwoordelijk voor hetgeen je eet.
Laat sushi uit de supermarkt liever voor wat het is.

Vette vis is zelfs gezond om te eten vanwege gezonde vetten, maar niet meer dan twee keer per week. Denk aan makreel, haring, zalm (vers en uit blik), paling (gekweekt), heilbot, bokking, sardines en forel. Genoeg keuze dus als je sushi gaat eten. Maar bedenk: doorbakken vis is altijd veiliger dan rauwe vis, ook al lijkt het nog zo vers.

Welke vis mag je niet als je zwanger bent?

Vis is heel gezond, maar deze soorten kun je beter helemaal vermijden als je zwanger bent:

  • Voorverpakte gerookte vis uit de koeling (gerookte zalm, paling)
  • Rauwe schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters)
  • Roofvissen (tonijn, zwaardvis, haai, koningsmakreel, zwaardvis, snoek)
  • Wilde paling

Toch liever geen sushi? Er blijven met gekookte vis, ei, (doorbakken) vlees en groenten nog diverse varianten over waar je wel van kunt genieten, en zo neem je het zekere voor het onzekere.

Handig: steeds meer sushirestaurants geven op hun kaart aan welke sushi wel of niet geschikt is voor zwangere vrouwen.

Auteur van dit artikel:
Sharon Looyen
Hallo, Ik ben Sharon Looyen. Ik ben orthomoleculair voedingsadviseur in Amsterdam, waar ik o.a. mijn eigen praktijk heb, genaamd 'Voeding maakt je beter', en het online platform www.mamachannel.nl. Ik ben zelf mama van een dochter, Liv (juni 2016).

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Lees meer over: Wat mag ik eten?
Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!