img

Een goede (gezamenlijke) voorbereiding is het halve werk

Het is toch eigenlijk vreemd; je krijgt samen een kind en in de voorbereiding naar de bevalling toe is er over het algemeen veel aandacht voor de zwangere en maar weinig aandacht voor de (rol van) partner. Hier begint wel enige verandering in te komen maar in mijn ogen mag dat nog veel meer!

Een bijzonder fenomeen is dat veel mensen zich voorbereiden op van alles. Stel, je koopt een hond en je geeft je meteen op voor de puppycursus. In je werk krijg je trainingen om je voor te bereiden op een nieuwe rol of taak.

Maar we hebben een relatie en krijgen een kind en bereiden ons nauwelijks voor, terwijl de komst van een baby voor de meeste mensen één van de mooiste en ook meest ingrijpende momenten in hun leven en relatie is.

Er zijn dus minder ingrijpende gebeurtenissen waar we ons (samen) beter op voorbereiden, terwijl een goede voorbereiding en de steun van de partner wel degelijk van belang is. Uit onderzoek komt het volgende naar voren:

  • Bijna de helft van de zwangeren geeft aan een bepaalde vorm van angst te hebben voor de bevalling.
  • Vrouwen die zich gesteund voelen door hun partner geven aan minder angstig te zijn.
  • Partners willen graag steun geven maar weten vaak niet hoe.
  • Pijn wordt anders ervaren als een vrouw zich gesteund voelt door haar partner.
  • 57% van de zwangeren doet geen voorbereiding op de bevalling.

Voorbereiden kan op veel verschillende manieren. Natuurlijk kan dit door middel van een cursus. Echter, in de praktijk hoor ik vaak: “Mijn partner heeft/ik heb geen zin in zo’n ‘pufcursus’”.

Veel cursussen zijn ook wel afgestemd op de vrouw. Er zijn echter ook cursussen die juist ook aandacht hebben voor de partner. Bovendien zijn er boeken , zoals het boek “Aanpakken voor Aanstaande Vaders” van mede content teamlid David Borman wat speciaal geschreven is voor de aanstaande vader.

Uiteindelijk is het belangrijk dat jullie beiden een beeld hebben van wat jullie te wachten staat. Neem van mij aan: het maakt een groot verschil in hoe de bevalling en de start van het ouderschap beleefd wordt.

Het hebben van dezelfde kennis is al heel belangrijk. Veel vrouwen die de cursus Prettig Bevallen hebben gevolgd zeggen vaak “Ik voel me gerust omdat ik weet dat hij weet wat ik weet.” Deze gezamenlijke kennis is dus van belang.

Een goede gezamenlijke voorbereiding is echt het halve werk!

Auteur van dit artikel:
Marlies Galema - trainer-coach voorbereiding op de bevalling
Marlies Galema: Verloskundige np, eigenaar van Prettig Bevallen, trainer-coach op het gebied van voorbereiding op de bevalling en het ouderschap voor beide partners, tevens moeder van drie bijna volwassen kinderen. Ik ben in 1988 afgestudeerd als verloskundige en heb tot 2005 gewerkt in zowel de huispraktijk en als klinisch verloskundige.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!