img

De populairste zwangerschapscursussen

Wil je een zwangerschapscursus gaan doen? Het is verstandig om je vroeg in je zwangerschap alvast te oriënteren en je op te geven. De meeste cursussen starten rond de vijfde of zesde maand van de zwangerschap. In dit artikel vind je de meest populaire cursussen.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga richt zich voornamelijk op ontspannen. Goed kunnen ontspannen is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar zeker tijdens de bevalling. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je hoe je kunt omgaan met pijn, te luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op je lichaam.

Ook worden er tips en adviezen gegeven over je houding, over tillen en bukken en worden er spierversterkende oefeningen gedaan. Bij een aantal lessen is het de bedoeling dat de partner meekomt. Hij leert massagetechnieken en zal ook leren hoe hij tijdens de bevalling je kan helpen te ontspannen en je te ondersteunen bij de ademhalingstechnieken.

Hier vind je voorbeelden van yoga-oefeningen, die je thuis kunt doen. (Via 'vorige' en 'volgende' onder aan de pagina loop je door de verschillende oefeningen).

Zwangerschapsgym

Je krijgt informatie over de zwangerschap en bevalling, maar ook veel praktische oefeningen. Dat zijn oefeningen om te leren ontspannen en oefeningen die je helpen de spieren die het meest belast worden in de zwangerschap te versterken.

YVLO-ZwangerFit®

Met deze leuke zwangerschapscursus blijf (of word) je fit tijdens je zwangerschap en word je snel weer fit na je bevalling. Ook krijg je de best mogelijke voorbereiding op je bevalling door het leren van ademhalingstechnieken, houdingen om je weeën op te vangen en door te weten wat er allemaal gebeurt in je lijf tijdens je bevalling, waardoor je goed om kan gaan met de weeën. Deze zwangerschapscursus wordt door heel Nederland gegeven, door gespecialiseerde YVLO-ZwangerFit® (bekken-)fysiotherapeuten, oefentherapeuten en sportdocenten. Samengevat: YVLO-ZwangerFit® Trainers.

Meer informatie over YVLO-ZwangerFit® vind je hier.

Haptonomie

Zodra je de bewegingen van je baby voelt kan je hiermee starten. Het is een begeleiding voor beide partners. Je leert om nu al contact te maken met jullie kind in de buik.
Door je buik (en indirect je baby) aan te raken en verschillende houdingen aan te leren, word je creatiever in het opvangen van last gedurende de zwangerschap. En krijg je meer vertrouwen om samen weeën op te vangen op het moment van de geboorte. Je legt nu al de basis voor een goede relatie tussen jullie en je kind.

Samen Bevallen - voorbereiden met je partner

Wanneer de bevalling eenmaal is begonnen, zal de verloskundige niet continu aanwezig zijn. Door tijdens de cursus Samen Bevallen alle verschillende fases van het geboorteproces te bespreken, weten jullie wat je te wachten staat. Dat geeft enorm veel rust.

Partners geven we een actieve, coachende rol. Je blijft bij haar, helpt haar ontspannen, ook als het moeilijk voor haar is. Je kunt haar begeleiden bij de ademhalingsoefeningen en als ze ’t even niet meer ziet zitten, ben jij haar steun en toeverlaat. Jullie zijn echt een team!

Hier vind je meer informatie over Samen Bevallen

Zwangerschapszwemmen

Veel zwembaden organiseren wel een wekelijks uurtje zwemmen voor zwangere vrouwen met extra warm water en wat oefeningen die je tot op het einde van je zwangerschap kunt blijven doen. Zwemmen kan heel ontspannend werken, omdat je in water het extra gewicht een stuk minder voelt.
Lees hier meer over zwanger zijn en zwemmen.

Hypnobirthing

Hypnobirthing is een hypnosecursus voor aanstaande ouders om, gebruik makend van zelfhypnose, zich voor te bereiden op de aanstaande geboorte. Door je zelf de techniek eigen te maken, te ontspannen en doordat je eenvoudige ademhalingstechnieken leert, neem je de regie over de geboorte in eigen hand. Het is dus niet alleen voor moeders die erg tegen de pijn op zien, maar voor iedereen die de geboorte, samen met haar partner, heel bewust wil ervaren en inzet op een rustige geboorte.
Hier kun je meer te weten komen over hypnobirthing?

Cesar en Mensendieck

Bij Cesar en Mensendieck ligt de focus op veranderingen in jouw lichaam. Van de 24e week tot aan de bevalling leer je hoe je zwangerschapsklachten als bekkenpijn en rugpijn kunt voorkomen. Daarnaast bereid je je samen met jouw partner in zes tot tien bijeenkomsten voor op de geboorte.

Borstvoedingscursus

Volg een borstvoedingscursus. Borstvoeding is goed voor jouw baby en creëert intimiteit. In twee groepsbijeenkomsten leer je van een lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige) alles over goed aanleggen, houdingen voor borstvoeding, borstverzorging, hoeveelheden en kolven. Je kunt deze cursus samen met je partner volgen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!