img

Vitaminen

Na de geboorte krijgt elke baby vitamine K toegediend. Baby’s hebben hier een tekort aan. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Bij een tekort kunnen (ernstige) bloedingen optreden.

Moedermelk bevat ook te weinig vitamine K. Daarom krijgen borstgevoede baby’s vanaf de achtste dag gedurende de eerste drie maanden extra vitamine K in de vorm van druppels. Bij de drogist en apotheek kun je vitamine K-druppels kopen. Op de verpakking staat welke dosering je moet geven.

Daarnaast hebben kinderen tot vier jaar ook extra vitamine D nodig. Vitamine D zorgt voor een goede botontwikkeling en sterke tanden, maar is onvoldoende aanwezig in borst- en flesvoeding. Daarom wordt geadviseerd om vanaf de achtste dag elke baby extra vitamine D te geven. Druppels zijn verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. Zie de verpakking voor de juiste dosering.

Auteur: Carole Lasham, kinderarts Tergooi Ziekenhuis

Auteur van dit artikel:
Carole Lasham - kinderarts Tergooi Ziekenhuis
Mijn naam is Carole Lasham (1963) en ik werk al 21 jaar als algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in Tergooi Ziekenhuis in Blaricum. Ik kom oorspronkelijk uit Engeland waar ik gedeeltelijk opgeleid ben tot kinderarts, onder andere bij het Kings College Hospital in London en het Great Ormand Street Hospital for Sick Children. In Nederland heb ik mijn opleiding afgemaakt bij VUMC.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!