img
Kanaal: ZP® - Magazine
Op dit kanaal komt al het laatste nieuws binnen met betrekking tot zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en je baby!

Tips waar je aan moet denken wanneer je op reis gaat met je baby.

Reizen met een baby lijkt niet vanzelfsprekend als je het nog nooit gedaan hebt. Toch schrikken veel ouders er niet voor terug lange reizen te maken met hun jonge spruit. En waarom ook niet? Als je voorbereid vertrekt en tijdens de reis goed zorg draagt voor de extra noden van je kleinste reispartner kan zo’n avontuur probleemloos verlopen. In dit artikel geven we je graag enkele tips voor wanneer je met de auto op reis vertrekt.

Laatste controles voor vertrek

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker wanneer je met je baby op reis gaat. Hier een aantal zaken waar je aan kunt denken:

  • Zorg dat je je bagage slim inpakt. Wanneer je hier over nadenkt hoef je onderweg niet uren te zoeken om de spulletjes voor de verzorging en voeding van je baby te vinden.
  • Laat je auto voor vertrek extra controleren. Op deze manier verklein je de kans op autopech onderweg.
  • Plan je vertrek ook zo dat iedereen in het gezin rustig de tijd heeft om zich klaar te maken. Een reis met jonge kinderen kan veel stres opleveren, maak jezelf dus niet nodeloos zenuwachtig voor vertrek.
  • Kleed je baby goed aan. Kleed hem of haar niet te warm of te koud aan. Vermijd kleding met knopen op de rug en minder comfortabele stoffen zoals jeans. Doe bij lange reizen ook de schoentjes uit.
  • Let op de airconditioning. Controleer of er geen luchtstroom van de airconditioning of de verwarming rechtstreeks op het autozitje gericht staat.
  • Controleer het autozitje nog even. Kijk of het autozitje goed bevestigd is en of er geen spullen op de hoedenplank liggen die zich in een gevaarlijk projectiel kunnen transformeren wanneer je onverwachts hard moet remmen. Heb je nog geen autozitje? Lees hier meer over het veilig vervoeren van je kindje

Ook tijdens de reis goed zorgen voor je baby

Net zoals wanneer je thuis bent zal je baby ook tijdens de reis willen slapen, spelen, ontdekken, eten en drinken én je zal af en toe een luier moeten verschonen.

Een van de voordelen van reizen met de auto is in ieder geval dat jonge kinderen gemakkelijk in slaap vallen. Zeker met een erg jonge baby of tijdens een reis van enkele uren kan het zo zijn dat kind de volledige reis slaapt. Wanneer je baby nog heel klein is dan is het een goed idee een klein spiegeltje voorin te monteren zodat je een oogje in het zeil kan houden. Mocht je kind bijvoorbeeld overgeven of in een verkeerde positie in slaap vallen heb je dat met zo’n spiegeltje sneller in de gaten.

Wanneer je baby niet in slaap valt is dit zeker geen reden tot paniek. Er is geen enkele reden waarom de reis dan niet goed zou verlopen. Het is in ieder geval wel aan te raden iedere twee uur een pauze in te lassen. Zo kan je je baby, afhankelijk van zijn of haar leeftijd, melk of eten geven en eventjes de beentjes laten strekken. Die pauzes zijn belangrijke momenten waarop jij en je baby even kunnen ontspannen, neem er dus lekker de tijd voor. Lees hier meer over het verzorgen van jouw baby

Je baby bezighouden in de auto

Het is aan te raden spulletje mee te nemen waar je baby zich mee kan vermaken zodat hij of zij zich niet verveelt tijdens de reis. Hoewel de meeste jonge kinderen gefascineerd zullen kijken naar alles wat er onderweg te zien is, is het toch handig een aantal zaken mee te nemen. Denk hierbij aan boeken, de favoriete knuffel en wat klein speelgoed. Televisie wordt afgeraden voor jonge baby’s, dus ook de dvd-speler in de auto. Door het felle licht is in slaap vallen lastiger en het kijken naar een scherm kan wagenziekte veroorzaken. Lees hier meer over spelen met je baby

Borstvoeding, eten en drinken onderweg

Wanneer je baby de fles krijgt zorg er dan voor dat je daar onderweg zo weinig mogelijk werk aan hebt. Verdeel de juiste dosering alvast in de flesjes voor je vertrekt. Sommige autostoeltjes hebben een speciale opening waarin je de fles onderweg kunt bewaren. Dit is vooral praktisch voor kinderen die oud genoeg zijn om zelf hun fles te nemen en wellicht eerder voor een fles met water dan met melk.

Wanneer je onderweg flesjes of maaltijdjes wilt opwarmen dan kan dat in een waterkoker voor in de auto (met plug voor de sigarettenaansteker). Reken op ongeveer 10 minuten om voldoende water te koken via deze methode. Bijna overal in Europa zal je in wegrestaurants ook een magnetron vinden die klanten mogen gebruiken om babymaaltijden op te warmen, dus kun je ook tijdens je pauzes op je gemak de voeding opwarmen. Lees hier meer over borstvoeding en kusntvoeding

Je ziet het, er komt wel wat kijken bij reizen met een jong kind, maar wanneer je het een beetje slim aanpakt is er geen enkel probleem. Onthoud dat de voorbereiding het halve werk is en creëer geen onnodige stress onderweg door rustig te reizen en voldoende pauzes in te lassen. Je bent tenslotte op vakantie en gezellig op reis met je baby!

Deel jouw kennis en ervaringen met anderen

Heb jij tips of leuke ideeën tijdens het reizen? Laat het weten in onderstaande commentaren en help anderen. Heb je leuke foto's? Deel dit via onze Facebookpagina

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
* Alleen je naam wordt bij je reactie getoond, je e-mailadres niet

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!