img
Kanaal: ZPĀ® - Magazine
Op dit kanaal komt al het laatste nieuws binnen met betrekking tot zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en je baby!

Moeder worden, en dan weer aan het werk

Je moet er nu nog niet aan denken. En misschien doe je dat ook helemaal niet, maar er komt een tijd dat je met verlof gaat en je gaat daarna waarschijnlijk ook weer aan het werk. Duurt nog heel lang, maar het is handig om de volgende zaken alvast te weten.

Werk en verlof: vooraf

Bespreek met je werk wanneer je met verlof wilt gaan. Dat kan met vier, vijf of zes weken. Maar je kunt ook eerder als je er bijvoorbeeld een vakantie vooraf plant. Natuurlijk wel handig om even te overleggen met je werkgever.
Ook als je ZZP-er bent heb je recht op een uitkering in verband met zwangerschapsverlof. Moet je om, om wat voor reden dan ook, ziekteverlof opnemen in verband met je zwangerschap ga je sowieso zes weken van tevoren met verlof.
Na de geboorte heb je recht op tien weken zwangerschapsverlof. Komt jouw spruit later dan je uitgerekende datum en ben je zes weken van tevoren met verlof gegaan? Dan mag je de dagen dat meneer of mevrouw te laat kwam achter je verlof plakken.

Handig om te weten: als je in een sollicitatieprocedure zit hoef niet te noemen dat je zwanger bent. Ook mag je zwangerschap geen reden zijn, tot het niet verlengen van je contract.

Achteraf

Over pak ‘m beet een weekje of dertig zit jij wederom weer achter je bureau/sta je weer voor de klas/help jij klanten alsof je niet net daarvoor nog het leven aan een baby hebt geschonken.
Het is best even wennen om je hoofd weer op een andere manier te gebruiken en niet na te hoeven denken over flesjes, poepluiers, slaapjes en alles waar je als nieuwbakken moeder mee te maken hebt. Je wilt je werk natuurlijk weer op dezelfde manier doen als je deed voor je zwangerschap. En als je hoofd en hart voor een groot gedeelte over zijn genomen door een klein, lief minimensje kan dat best even lastig zijn.
Wat kan helpen, is dat je rust hebt over de plek waar je kleintje is als jij aan het werk bent.

Welke plek

Je zou kunnen kiezen voor opvang in de vorm van een lieve vriendin, een kwieke oma of een vriendelijke buurvrouw, maar daar kleven ook nadelen aan. Want hoe kwiek ook, die oma kan best eens geveld zijn door de griep. En je vriendelijke buurvrouw overwintert altijd aan de Spaanse costa. En bedenk dat de relatie met je lieve vriendin best onder druk kan komen te staan als jullie opvoedidealen een stuk uit elkaar liggen.

Je kunt ook kiezen voor stabielere oplossingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een gastouder of kinderdagverblijf. En als je kiest voor een gastouder of een kinderdagverblijf kom je vaak in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Deze tegemoetkoming van de overheid kun je berekenen op toeslagen.nl. Voor het maken van een berekening heb je je verzamelinkomen nodig en het tarief van de opvangsoort.
Bij een gastouder bestaat dat tarief uit bureaukosten en het uurtarief van de gastouder. Let bij het vergelijken van tarieven op de openingstijden. Het is niet altijd zo dat je, omdat je maar acht uur opvang nodig hebt en voor acht uur betaalt, je minder kwijt bent dan wanneer je voor elf uur moet betalen. Ingewikkeld verhaal, maar dat heeft alles te maken met het maximale bedrag waarover je kinderopvangtoeslag krijgt. Bij een gastouder ligt dat maximale bedrag lager, waardoor je meer uit eigen zak moet betalen.

Het loont om goed te vergelijken. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je gevoel goed is. Vind je een gastouder fijner, maar is dat duurder? Bedenk dan dat je gevoel belangrijker is dan een paar tientjes in de maand. En dan nog, als je alles goed uitgezocht hebt en in kannen en kruiken is, kan je gevoel op je werkplek een heel eigen leven leiden.
Bel je dan even naar de opvang? Dat is echt niet erg!

Auteur van dit artikel:
Esther van Veldhuijzen - medewerker kinderopvang
Mijn naam is Esther van Veldhuijzen en de tijd met een steeds groter groeiende buik en alle onzekerheden en keuzes, ligt nog maar net achter mij. Hoe maak je in vredesnaam keuzes als de hormonsters door je lijf gieren? Been there, done that. Ik had het geluk dat ik werkzaam ben bij Kindercentrum Bzzzonder en daarvoor een gastouderbureau heb gerund.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!