img
Baby heeft luieruitslag
Kanaal: ZP® - Magazine
Op dit kanaal komt al het laatste nieuws binnen met betrekking tot zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en je baby!

Luieruitslag bij baby: wat doe je eraan?

Luieruitslag is een vervelend babykwaaltje dat gelukkig wel voorkomen en genezen kan worden.

Luieruitslag: een veel voorkomend babykwaaltje, maar vreselijk vervelend voor je baby. Je kleintje kan er erg veel last van hebben, maar gelukkig kun je wel het een en ander doen om de luieruitslag te behandelen.

Hoe herken je luieruitslag?

Luieruitslag herken je door de vuurrode billetjes van je baby. De huid is daarbij schraal, rood, geïrriteerd en in sommige gevallen zelfs kapot of aan het bloeden. Ook kunnen blaasjes en open, vochtige plekjes ontstaan. De uitslag zie je vooral op de billen, maar ook aan de binnenkant van de bovenbenen kan het voorkomen. Haast iedere baby krijgt wel eens te maken met luieruitslag.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de luieruitslag veroorzaakt door de luier die de huid irriteert. De luier is namelijk vochtig en warm , vooral wanneer er veel urine in zit. Dit zorgt gemakkelijk voor irritatie op de huid. De ontlasting en urine, in combinatie met soms wat ruwe luier die over de huid van je baby schuren, kunnen zorgen voor de uitslag. Vooral wanneer je baby diarree of veel ontlasting heeft, is er meer kans op luieruitslag.

Factoren die de kans op luieruitslag kunnen vergroten zijn: een behandeling van een antibioticakuur, doorkomende tandjes, niet vaak genoeg verschonen van de luier, het gebruik van een luier met een plastic broekje (deze zorgt voor broeierigheid), en eczeem.

Luieruitslag voorkomen en behandelen

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om de luieruitslag te voorkomen en te behandelen. Hieronder vind je een aantal handige tips.

  • Doe de luier niet al te strak om. Zo kan de lucht circuleren en ontstaat er minder snel broeierigheid en dus luieruitslag.

  • Gebruik wasbare luiers als je merkt dat je kindje regelmatig luieruitslag krijgt met normale luiers. Wasbare luiers zijn misschien wat fijner voor de huid van je baby.

  • Verschoon de luier van je baby regelmatig. Om luieruitslag echt goed te voorkomen of te genezen, is het nodig de luier minimaal acht keer per dag te verschonen. Doe dit in ieder geval meteen wanneer je merkt dat je baby een vieze luier heeft.

  • Maak de billetjes en het gehele luiergebied grondig schoon. Doe dit voorzichtig en vergeet ook de huidplooien niet. Gebruik hierbij lauwwarm water met en washandje, of ongeparfumeerde babydoekjes zonder alcohol. Babydoekjes met parfum en alcohol kunnen de uitslag alleen maar erger maken.

  • Gebruik kokosolie. Kokosolie heeft een verkoelend effect op de huid en kan daarom goed helpen bij het verhelpen én voorkomen van luieruitslag bij je baby. Breng een gulle laag aan op het hele luiergebied iedere keer dat je je baby verschoont om zo de branderigheid te verminderen en de huid te beschermen.

  • Gebruik speciale babyzalf als niets anders heeft gewerkt. Bij de apotheek of de drogist kan je verschillende billencrèmes vinden die kunnen helpen tegen luieruitslag en het voorkomen ervan.

Wanneer naar de huisarts met luieruitslag?

Wanneer de luieruitslag maar niet verminderd of steeds maar erger wordt, kan het zijn dat een gist zijn weg naar de huid van je baby heeft gevonden. De vochtige omgeving van je baby’s luier is hier namelijk ideaal voor. Deze gist heet Candida albicans en veroorzaakt een schimmelinfectie op je baby’s billen, een hardnekkige luieruitslag. Deze schimmelinfectie kan worden behandeld door antischimmelcrème die je huisarts voorschrijft. Wordt de luieruitslag dus steeds hardnekkiger? Ga dan even naar de huisarts met je baby.

Auteur van dit artikel:
Elian Brenninkmeijer - dermatoloog
Hoi, ik ben Elian Brenninkmeijer, dermatoloog bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en gepromoveerd op atopisch eczeem. Naast dermatoloog ben ik ook moeder van twee dochters, Anaïs & Eléonore en kom ik dus dagelijks in contact met de kinderhuid.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!