img
Baby met berg
Kanaal: ZP® - Magazine
Op dit kanaal komt al het laatste nieuws binnen met betrekking tot zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en je baby!

Berg bij baby’s

Een veelvoorkomend kwaaltje bij je baby is het huidkwaaltje berg. Dit is onschuldig, maar het kan wel vervelend zijn. Wat is berg bij je baby precies en wat kun je eraan doen? Is het überhaupt wel nodig om wat te doen aan berg?

Wat is berg?

Wanneer je baby last heeft van berg is het misschien even schrikken. Je denkt gelijk dat je baby een allergische reactie heeft of een huidziekte. Gelukkig valt het allemaal reuze mee wanneer er sprake is van berg bij je baby. Berg komt veel voor bij baby’s en is een onschuldige huidkwaal. Bij berg heeft je baby gele schilfers en korstjes op de hoofdhuid. Soms is er ook sprake van berg op de wenkbrauwen, oogleden, oren en tussen de neus en wangen.

Oorzaak berg

Waar berg precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De talgkliertjes spelen hier hoogstwaarschijnlijk wel een rol in. Talgkliertjes produceren talg. Vaak zien we dat berg ontstaat wanneer er sprake is van een overmatige productie talg en gist. De overmatige productie van gist zich dan waarschijnlijk in gele korsten. Wat deze overmatige productie veroorzaakt is nog niet duidelijk.

Besmettelijkheid berg

Hoewel het er misschien wel zo uit ziet, is berg niet besmettelijk. Je omgeving hoeft dus niet bang te zijn dat ze het ook kunnen krijgen wanneer ze jullie baby wil knuffelen. Iedereen kan dus gewoon op kraambezoek blijven komen.

Wat kun je doen tegen berg?

Hoewel berg een onschuldige huidaandoening is, wil je er toch voor zorgen dat je baby er zo snel mogelijk vanaf is en zo min mogelijk last van heeft. Berg verdwijnt in principe vanzelf, maar je kunt een aantal dingen doen om hierbij te helpen:

  • Gebruik geen zeep. Dit kan juist zorgen voor irritatie.
  • Als je de haren van je baby gaat wassen, gebruik dan alleen babyshampoo.
  • Gebruik babyolie om de hoofdhuid in te smeren.
  • Je kunt de schilfers ook heel voorzichtig kammen na het wassen. Gebruik hier een zachte/fijne kam voor.
  • Vermijd stressvolle situaties. Wanneer je baby last heeft van stress heeft dit een negatief effect.

Wordt berg alleen maar erger of lijkt het te gaan ontsteken? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Lees meer over: Medisch
Bewaren:
* Alleen je naam wordt bij je reactie getoond, je e-mailadres niet

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!