img


Kwaaltjes en ziektes

Wat zijn veelvoorkomende kwaaltjes en klachten bij baby’s, hoe herken je ze en hoe kan je je baby helpen? Wil jij je baby optimaal kunnen helpen met zijn kwaaltjes, lees dan gauw verder!

Het is vreselijk zielig om je baby te zien lijden onder de verschillende kwaaltjes die hij kan hebben. Babykwaaltjes beginnen al vroeg, jonge baby’s krijgen last van darmkrampjes, reflux of een bloedend naveltje, en daarna volgen natuurlijk de tandjes die doorkomen, virussen, allergieën en misschien nog wel veel meer. Je hoeft gelukkig niet zorgeloos toe te kijken, want er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je kleintje te helpen. Het begint allemaal bij het herkennen van de verschillende kwaaltjes en de juiste kennis van wat je kunt doen om de pijn te verzachten.

Lees meer

1. Krampjes

Schreeuwende baby met krampjes

Darmkrampjes bij je baby zijn een van de vervelendste kwaaltjes die er maar zijn. Niet alleen voor je baby is het moeilijk om met deze krampjes om te gaan, voor de ouders kan het net zo lastig zijn om uit te vinden waar het door komt en met een oplossing te komen.

Lees meer

2. Aardbeienvlek of hemangioom

Aardbeienvlek of hemangioom bij baby

Een aardbeienvlek wordt ook wel een geboortevlek of een hemangioom genoemd, die vaak enkele dagen na de geboorte ontstaat bij baby’s. De vlek is meestal bobbelig en hij lijkt op de huid te liggen.

Lees meer

3. Berg

Baby met berg

Berg komt veel voor bij baby’s en is een onschuldige huidkwaal. Bij berg heeft je baby gele schilfers en korstjes op de hoofdhuid. Soms is er ook sprake van berg op de wenkbrauwen, oogleden, oren en tussen de neus en wangen.

Lees meer

4. Luieruitslag

Baby heeft luieruitslag

Luieruitslag: een veel voorkomend babykwaaltje, maar vreselijk vervelend voor je baby. Je kleintje kan er erg veel last van hebben, maar gelukkig kun je wel het een en ander doen om de luieruitslag te behandelen.

Lees meer

5. Waterpokken

Slapende baby met waterpokken

Gelukkig is het niet iets uitzonderlijks als je beginnende waterpokken bij je kind ziet. Bijna ieder kind krijgt het namelijk! Meestal gaat het om een onschuldige kinderziekte, maar in sommige gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts omdat er complicaties kunnen optreden.

Lees meer

6. Krentenbaard

Krentenbaard rondom mond bij kindje

Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd en is een oppervlakkig ontsteking op de huid. Hierbij kunnen rode plekjes, wondjes en blaasjes met soms gele korstjes ontstaan op de huid. Deze huidinfectie komt vooral voor in de zone rondom de mond en de neus.

Lees meer

7. Geelzien


Ongeveer de helft van de baby's die op tijd (à terme) wordt geboren, ziet geel. Dat de huid van een pasgeboren baby vaak geel wordt, komt door de stof bilirubine.

Lees meer

8. Spruw

Huilende baby met spruw op tong

Spruw is gelukkig vrij onschuldig en ook relatief gemakkelijk op te lossen. Toch kan het voor wat hinder zorgen, vooral tijdens het voeden. Dit babykwaaltje wordt veroorzaakt door een infectie in het mondslijmvlies door een gist: de Candida albicans.

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!