1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Secundaire onvruchtbaarheid: als een tweede of volgende zwangerschap niet lukt

    Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 8-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 8-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Lukt het zwanger worden van een tweede kind niet, gaat het proces moeizamer of is er sprake van complete onvruchtbaarheid? Dat wordt dat secundaire onvruchtbaarheid genoemd. Het overkomt meer koppels dan je denken. Hoe ontstaat secundaire onvruchtbaarheid?

    En hoe kun je er zelf voor zorgen dat het zwanger worden van een tweede gemakkelijker gaat?

    Wat is secundaire onvruchtbaarheid?

    Secundaire onvruchtbaarheid is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een paar moeite heeft met het krijgen van een tweede kind, na het succesvol zijn van hun eerste zwangerschap. Dit is anders dan primaire onvruchtbaarheid, waarbij een stel moeite heeft om een eerste kind te krijgen.

    Hoe ontstaat secundaire onvruchtbaarheid?

    Een van de belangrijkste oorzaken van secundaire onvruchtbaarheid is veranderingen in de baarmoeder. Na een bevalling, abortus of curettage (afvoering van baarmoederhalskanker) kan de baarmoeder beschadigd raken. Dit kan leiden tot veranderingen in de baarmoeder, zoals een verkleving van het baarmoederslijmvlies, die de kans op zwangerschap verkleinen. Een andere factor die bijdraagt aan secundaire onvruchtbaarheid is veranderingen in de eierstokken. Na verloop van tijd kunnen de eierstokken verminderen in grootte en productiviteit, wat het aantal beschikbare eicellen beperkt en de kans op zwangerschap vermindert.

    Chronische ziekten zoals polycysteus ovariën (PCOS), endometriose en baarmoederfibromen kunnen ook leiden tot secundaire onvruchtbaarheid. Dit komt omdat deze aandoeningen de baarmoeder en eierstokken kunnen beschadigen en de kans op zwangerschap verkleinen.

    Lifestyle-factoren, zoals overmatig alcoholgebruik, roken en obesitas, kunnen ook bijdragen aan secundaire onvruchtbaarheid. Dit komt omdat deze factoren het lichaam kunnen beschadigen en de kans op zwangerschap kunnen verminderen.

    In sommige gevallen kan secundaire onvruchtbaarheid ook verband houden met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's), zoals chlamydia en gonorroe. Dit komt omdat deze aandoeningen de baarmoeder en eileiders kunnen beschadigen en de kans op zwangerschap verminderen.

    Hoe kun je secundaire onvruchtbaarheid behandelen?

    Er zijn diverse behandelmethoden voor secundaire onvruchtbaarheid, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Deze omvatten medicijnen, chirurgie, intrauteriene inseminatie (IUI) en in vitro fertilisatie (IVF). Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandelplan op maat.

    Hoe vaak komt secundaire onvruchtbaarheid voor?

    Secundaire onvruchtbaarheid komt vaker voor dan je zou denken. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 10% tot 15% van de paren die een eerste kind hebben, moeite hebben met het krijgen van een tweede kind. Dit betekent dat het een veel voorkomend probleem is en dat veel paren hulp kunnen gebruiken.

    Tips om vruchtbaarheid te bevorderen

    • Zorg dat je voldoende slaapt en vermijd stress zoveel mogelijk: de aanmaak van stresshormonen gaat ten koste van de energie die je lichaam aan je voortplanting besteedt
    • Eet gezond en blijf in beweging
    • Overleg met je arts over eventuele medicijnen of supplementen die je kunt nemen om je vruchtbaarheid te verbeteren
    • Probeer niet te veel te denken aan de druk om zwanger te raken
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard