1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Schijnzwanger, wat is dat?

    Gepubliceerd op: 1-13-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-13-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als een vrouw zwangerschapssymptomen vertoont en gelooft dat zij zwanger is, maar niet écht zwanger is, dan heet dat schijnzwanger. Iemand die schijnzwanger is, kan zelfs een buikje krijgen en wordt niet ongesteld. Echter groeit er dan toch echt geen baby in de baarmoeder. Hoe werkt zo’n schijnzwangerschap?

    Schijnzwanger, hoe kan dat?

    Wanneer een vrouw is overtuigd dat ze zwanger is terwijl dat eigenlijk niet zo is, heet dat een schijnzwangerschap (pseudocyesis). Dat kan zich dan psychisch uiten, maar ook fysiek! Als een vrouw schijnzwanger is, komen daar dan ook soms verschillende zwangerschapskwaaltjes bij kijken. Symptomen die vaak voorkomen bij een schijnzwangerschap zijn ochtendmisselijkheid, grotere borsten, vermoeidheid, uitblijven van de menstruatie en gewichtstoename. Door de psychische overtuiging dat er sprake is van een zwangerschap, en al deze zwangerschapskwaaltjes, is het goed voor te stellen dat het voor een vrouw moeilijk te geloven is dat ze eigenlijk niet zwanger is.

    Oorzaken van een schijnzwangerschap

    Het is moeilijk voor te stellen dat een schijnzwangerschap mogelijk is. Dit kan gebeuren bij vrouwen die zó graag zwanger willen worden, dat hun lichaam gaat geloven dat het ook echt zwanger is. Dat is dus eigenlijk een placebo-effect dat deze schijnzwangerschap veroorzaakt. Ook kan juist een grote angst om zwanger te worden ervoor zorgen dat een vrouw schijnzwanger is. Deze vrouwen gaan dan juist denken dat ze zwanger zijn, juist omdat ze zó intens hopen niet zwanger te zijn.

    Meestal eindigt een schijnzwangerschap vanzelf na 2 weken, wanneer een vrouw weer haar menstruatie krijgt of een echo laat doen waarop te zien is dat er echt geen sprake is van een zwangerschap. Zodra de vrouw dit heeft begrepen en geaccepteerd, zullen ook de kwaaltjes vanzelf verdwijnen. Als deze acceptatie niet plaatsvindt, dan kan een psychische behandeling noodzakelijk zijn waarbij de emotionele en psychische oorzaken worden onderzocht.

    Gelukkig zijn er vandaag de dag minder schijnzwangerschappen dan vroeger, omdat je tegenwoordig gemakkelijk met een echo of zwangerschapstest kunt bepalen of er echt sprake is van een zwangerschap.

    Schijnzwangerschap bij mannen: couvade syndroom

    Ook mannen kunnen zwangerschapskwaaltjes vertonen terwijl ze -uiteraard- niet echt zwanger zijn. Dat komt vooral voor als de vrouw van een man in verwachting is. Gelukkig hoeft een man zich niet af te vragen of het een echte zwangerschap is of niet. Bij mannen worden deze schijnzwangerschapskwaaltjes het couvade-syndroom of het mannenkraambed genoemd.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard