1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Rugpijn na de bevalling? Dit kun je doen

    Gepubliceerd op: 2-15-2023Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-15-2023Bewerkt op: 3-20-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    De zwangerschap was een tijd vol veranderingen en aanpassingen. Veel vrouwen ervaren rugpijn als een veel voorkomend kwaaltje na de bevalling. Dit komt omdat het lichaam tijdens de zwangerschap aanzienlijk is veranderd, wat soms leidt tot rugklachten. In dit artikel bespreken we waarom sommige vrouwen last hebben van rugpijn na de zwangerschap, wat een bevalling met je rug doet en hoe je ernstige rugklachten kunt voorkomen en behandelen.

    Waarom hebben sommige vrouwen last van rugpijn na de bevalling?

    Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen last hebben van rugpijn na de zwangerschap. Een van de belangrijkste redenen is dat het lichaam verandert tijdens de zwangerschap om het groeiende kindje te ondersteunen. Hierdoor verandert de uitlijning van het lichaam, wat kan leiden tot rugpijn.

    Een andere reden is de verhoogde productie van het hormoon relaxine, wat de gewrichten soepeler maakt om het bekken uit te rekken tijdens de bevalling. Dit kan echter ook leiden tot instabiliteit in het bekken en rug. Verder kan het dragen van het kindje tijdens de zwangerschap ook rugpijn veroorzaken, vooral wanneer het kindje zwaarder wordt naarmate de zwangerschap vordert. Door posturen aan te nemen na de bevalling die niet bevorderlijk zijn voor je rug, kan de rugpijn aan je onder- en bovenrug nog lang aanwezig blijven.

    Wat doet een bevalling met je rug?

    Bij een bevalling is er veel spanning en druk op de rug, het bekken en de bekkenbodemspieren. Hierdoor kunnen veranderingen in deze gebieden ontstaan, die bij sommige vrouwen leiden tot rugpijn. Daarnaast kan de verandering in de hormonale balans tijdens en na de zwangerschap ook bijdragen aan rugpijn.

    Hoe merk je dat je ernstige rugklachten hebt?

    Als je rugpijn ervaart na de zwangerschap, is het belangrijk om te weten wanneer het gaat om ernstige rugklachten. Hier zijn een aantal tekenen en symptomen van:

    • Pijn die niet verdwijnt na een paar dagen of weken
    • Zwelling en ontsteking
    • Moeite met bewegen of lopen
    • Krachtverlies in de benen
    • Pijn in de rug en het bekken
    • Snelle vermoeidheid

    Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met een je huisarts of fysiotherapeut.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    Wat kun je doen bij ernstige rugklachten na de zwangerschap?

    Er zijn een aantal manieren om de rugpijn na de zwangerschap aan te pakken en te verminderen. Hieronder staan enkele tips en behandelmethoden:

    1. Oefeningen en fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan je specifieke oefeningen geven die gericht zijn op het versterken van de rugspieren. Deze oefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van de rugpijn.
    2. Massages: Een massage van een gespecialiseerde (fysio)therapeut kan ook helpen om de rugpijn te verminderen. Let wel op dat je een therapeut kiest die bekend is met rugklachten na de zwangerschap.
    3. Medische hulpmiddelen: Hulpmiddelen zoals steunzolen en heupbanden kunnen de druk op de rug verminderen en de rugpijn verzachten. Overleg wel altijd met een arts voordat je een medisch hulpmiddel gebruikt.
    4. Acupunctuur: Acupunctuur kan ook helpen bij het verminderen van rugpijn na de zwangerschap. Het werkt door de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren te ontspannen.
    5. Pijnstillers: Overleg met een arts voordat je pijnstillers gebruikt. Sommige pijnstillers zijn niet geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven.

    Het is belangrijk om te realiseren dat ernstige rugklachten na de zwangerschap niet altijd door de bovenstaande methoden verholpen kunnen worden. Soms is een operatie nodig om de rugpijn te verminderen. Overleg altijd met een arts voordat je een beslissing maakt over welke behandeling het beste bij je past.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

    • group-image
      6 maanden geleden

      Herstel na de bevalling

      135 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard