Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Welkom bij Verloskundig Centrum Raak!

Raak Verloskunde

, 8 april 2021 13:50Laatste update op: 26 september 2021 15:07

Leuk dat je je hebt aangemeld bij onze praktijk! Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! We heten je van harte welkom en delen graag alvast wat informatie met je!

Hallo!

We vinden het belangrijk dat je weet dat je laagdrempelig met ons mag bellen. Mailen mag ook, maar alleen als er geen sprake is van spoed. We hebben geen telefonisch spreekuur, bewust niet, omdat we vinden dat je de hele dag, en indien nodig ook in de avond of nacht, moet kunnen bellen als je je zorgen maakt of vragen hebt. Daarnaast is bij ons geen assistente werkzaam. Als je ons belt, wordt je automatisch doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Tel: 0162-748 345

E-mail: info@verloskundigcentrumraak.nl

Wie zijn wij?

Bij Verloskundig Centrum Raak werken momenteel vier verloskundigen; Laura, Britt, Anouk en Anne. Laura is al vanaf de start van Raak betrokken en is sinds 2019 mede-eigenaar. Ze is tevens al enkele jaren echoscopiste en maakt zowel medische als pretecho's binnen de praktijk. Britt en Anouk zijn beide waarneemsters en nemen een aantal diensten per week voor hun rekening en daarnaast doen ze elke week een spreekuur. Anne is in België opgeleid tot verloskundige, waar ze op een andere manier de geboortezorg regelen. Om uiteindelijk zelfstandig in Nederland te kunnen werken, doet Anne bij ons werkervaring op. Ze kan spreekuren en diensten inmiddels zelfstandig, alleen bij het laatste stukje van de bevalling zal een collega-verloskundige erbij zijn.

Wat kun je van ons verwachten?

Kwalitatieve én persoonlijke zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraambed. We vinden het belangrijk de zorg aan te passen aan jullie behoefte; wil je een keer extra langskomen of vaker langskomen, dan is dat geen enkel probleem. We maken medische echo's en pretecho's in eigen praktijk. Pretecho's zijn er voor jullie, voor als je een keer extra jullie kindje wil bewonderen!

In Nederland is het gebruikelijk dat je begeleid wordt door een verloskundige als alles goed verloopt en er geen medische risico's zijn. Blijkt na de intake dat er een medische reden is voor begeleiding door een gynaecoloog, dragen wij zorg voor een overdracht. Het kan ook voorkomen dat je in de loop van de zwangerschap of bevalling een reden krijgt om door een gynaecoloog gezien te worden of overgenomen te worden. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of als de baby in het vruchtwater heeft gepoept.

Ook als een zwangerschap niet gaat zoals gehoopt, hoe pril ook, staan we voor jullie klaar! Omdat juist op die momenten persoonlijke begeleiding en steun zó belangrijk is!

De eerste afspraak/echo

Doorgaans plannen we de eerste echo samen met de intake. Deze afspraak vindt plaats in Raamsdonksveer; Collegeweg 2T. Als je de straat in rijdt, moet je bij het eerste gebouw aan de rechterkant zijn. Op de gevel staat ‘van Beek en Bloemsaat’. Je kunt ‘Verloskundig Centrum Raak’ op de deuren volgen tot je in onze wachtruimte bent.

Vanwege het coronavirus hanteren we op dit moment een aantal maatregelen

  • Bij alle afspraken mag de partner mee. Helaas mogen kinderen nog niet mee, uitgezonderd bij pretecho's, waar maxmaal drie personen (inclusief kinderen) mee mogen.
  • We verzoeken de zwangere om bij medische echo's en pretecho's een mondkapje te dragen. Bij alle overige afspraken en controles is een mondkapje niet noodzakelijk, tenzij je dit zelf graag wil. In dat geval zijn wij bereid ook een mondkapje op te doen.
  • Graag bij binnenkomst in het gebouw en/of in onze wachtkamer je handen desinfecteren.

Echo’s onder de tien weken zwangerschapsduur proberen we via de buik te maken, maar vaak is er dan nog niets of weinig zichtbaar. Dit komt omdat je blaas of darmen dan nog voor je baarmoeder liggen. We hebben dan altijd de mogelijkheid om vaginaal een echo te maken. Dit doet geen pijn en je hoeft er geen speciale maatregelen voor te nemen. Geef het ook gerust aan als je een inwendige echo spannend vindt, dan kunnen we hier rekening mee houden.

Belangrijke informatie

Er zijn een aantal zaken die we alvast graag onder jullie aandacht brengen:

Foliumzuur en vitamine D

Foliumzuur verkleint de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan, zoals een open ruggetje of hazenlipje. Ben je nog niet gestart met foliumzuur, doe dit dan zo snel mogelijk. Gebruik foliumzuur minimaal tot en met de 10e week van de zwangerschap. Daarnaast is het advies om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet. Je kan ook kiezen voor multivitaminen speciaal voor zwangeren. Hierbij zijn alle vitaminen en mineralen afgestemd op de behoefte van zwangere vrouwen.

Voedingsadviezen

In de zwangerschap gelden aangepaste voedingsadviezen. Het Voedingscentrum heeft alles over eten tijdens de zwangerschap op een rijtje gezet: Zwangerschap en voeding. Het Voedingscentrum heeft ook een handige gratis app voor op je smartphone: de ZwangerHap.

Prenatale screening

Iedere zwangere kan aan het begin van de zwangerschap laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Ook kun je later in de zwangerschap een echo laten maken, waarmee kan worden vastgesteld of er aanwijzingen zijn dat het kind een open rug/schedel of andere structurele afwijkingen heeft. Als je meer over deze onderzoeken wil weten, kun je vast www.pns.nl bekijken.

Moeders voor Moeders

Verder willen we je graag wijzen op de mogelijkheid om mee te doen aan Moeders voor Moeders. Dit is een organisatie die urine van zwangere vrouwen inzamelt om daar het hCG-hormoon (hét zwangerschapshormoon) uit te halen. Dit hormoon wordt gebruik om medicijnen te kunnen maken, die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Info over de zwangerschap

Een goede website met duidelijke en betrouwbare informatie over de zwangerschap en bevalling is www.deverloskundige.nl. Verder is er ook een handige folder met veel informatie over de zwangerschap.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard