Pretecho's: geen medisch onderzoek, maar gewoon omdat het leuk is
In de zwangerschap worden over het algemeen twee echo's aangeboden en vergoed door de verzekering: de termijnecho in het begin van de zwangerschap en een structurele echo om aangeboren afwijkingen op te sporen rond 19 weken zwangerschapsduur.
Overige echo’s worden alleen aangeboden en vergoed indien daar een medische reden voor is. Je verloskundige of gynaecoloog zal dat met je bespreken als dit aan de orde is.
Pretecho
Daarnaast kun je ervoor kiezen om een (of meerdere) pretecho('s) te laten maken. Zoals de naam al aangeeft, is dit een echo die je voor je plezier kan laten maken. Deze is dus niet bedoeld om medische diagnoses te stellen; maar wel omdat je het prettig vindt om je ongeboren kindje te zien. Een voorbeeld hiervan is een echo om het geslacht van je kindje na te gaan. Ook kun je vaak kiezen tussen 2D, 3D en 4D-echo’s.
Deze laatste zijn bewegende 3D-beelden (D=dimensionale). Per type echo kan het pretechobureau je adviseren over de zwangerschapsweek waarin je deze het beste kan laten uitvoeren. Bij een pretecho wordt, afhankelijk van het pakket, ook ruimschoots aandacht geschonken aan het maken van mooie plaatjes en/of filmpjes om naderhand mee te nemen. Ook kan je vaak kiezen om meerdere mensen (familie en/of vrienden) mee te nemen naar deze afspraak.
In Nederland zijn er veel plaatsen waar een pretechobureau is gevestigd. Let op, want deze pretechobureaus kunnen sterk verschillen in wat ze precies aanbieden en de prijzen die zij ervoor hanteren. Het is dus zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen voordat je een keuze en een afspraak maakt.
Kwaliteitsregister
Sinds kort kunnen pretechobureaus zich ook inschrijven in het kwaliteitsregister van de BEN (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland). Hiermee heb je garantie op een aantal kwaliteitscriteria, zoals dat de echoscopist met goed gevolg een echo-opleiding heeft gevolgd, dat er duidelijke afspraken zijn over wat wel en niet bekeken wordt en wat er moet gebeuren mocht er onverhoopt toch een medische afwijking worden gezien.
Voorafgaand aan het onderzoek hoort de echoscopiste je hier dan ook over te informeren zodat je precies weet wat je mag verwachten. Ook zullen zij het ALARA-principe respecteren, dit betekent dat ze je kindje bijvoorbeeld niet blootstellen aan geluidsgolven die sterker en daardoor mogelijk schadelijk zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor doppler-echo’s (met kleur en/of geluid) in de vroege zwangerschap (voor 12 weken zwangerschapsduur).
Daarnaast voldoen ze aan de eisen van de privacywetgeving (AVG) en de Wet Kwaliteit en Klachten, Geschillen Zorg (WKKGZ).
Of het pretechobureau zich heeft laten registreren in dit kwaliteitsregister kun je nu al zien aan een sticker met het keurmerk of navragen bij het betreffende pretechobureau. In de loop van 2019 zullen de geregistreerde pretechobureaus ook terug te vinden zijn op de website van de BEN.