1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Melkproductie verhogen bij borstvoeding

    Gepubliceerd op: 9-11-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-11-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je borstvoeding geeft, en twijfel je of je baby wel genoeg moedermelk binnenkrijgt? Is de melkproductie wel groot genoeg? Kolf ik wel goed? Het is logisch dat je onzeker bent over moedermelk geven. En het kan zo zijn dat je te weinig moedermelk produceert. Dan kun je de melkproductie verhogen. Maar hoe wet je dat en hoe doe je dat; de melkproductie verhogen?

    Borstvoeding

    Als je borstvoeding wilt gaan geven, moet de productie van moedermelk eerst goed op gang komen. Dit doe je door je baby vaak aan de borst te leggen. Je lichaam maakt zo meer moedermelk aan. Borstvoeding werkt volgens een vraag en aanbod. Oftewel: jouw baby vraagt om een bepaalde hoeveelheid melk door aan de tepel te zuigen en je lichaam maakt melk aan. Bied je baby ook bij elke voedsessie beide borsten aan. Je baby zal je eerste borst helemaal leeg drinken en uit de tweede borst iets minder. Bij de borst waar je baby als laatst uit heeft gedronken, begin je de volgende voedsessie.

    Lage melkproductie

    Als je baby genoeg heeft gedronken, laat hij de tepel lost of valt in slaap. Als je baby na het geven van borstvoeding onrustig is, op je tepel of op zijn vuistje blijft sabbelen, of huilt, kan het zijn dat hij nog niet genoeg heeft gegeten. Leg je baby dan nogmaals aan je borst. Blijft je baby daarna nog steeds onrustig, kan het zijn dat je te weinig melk produceert.

    Oorzaken lage melkproductie

    • Je baby hapt verkeerd en kan daardoor niet goed zuigen. Dan wordt de melkproductie niet goed gestimuleerd en het kan ervoor zorgen dat je last krijgt van pijnlijke tepels. Om te zorgen dat je baby beter hapt, kun je proberen je baby in een andere houding te leggen of probeer eens een tepelhoedje.
    • Voeden op verzoek. Dit betekent dat je voedt, wanneer je baby erom vraagt. Deze manier van voeden werkt meestal goed, maar als je bijvoorbeeld een slaap-baby hebt, kan het zijn dat de melkproductie achteruit gaat of je last krijgt van stuwing. Het is dan belangrijk dat je probeert om je baby toch vaker aan de borst te leggen. Wil hij dit niet, is het een optie om te gaan kolven.
    • Stress. Ja, stress kan de aanmaak van moedermelk beinvloeden. Als je gestresst bent maakt je lichaam het hormoon cortisol aan in de bloedbaan. En hierdoor neemt de melkproductie af. Als je toch merkt dat je wat gestrest bent, las dan rust in en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Dit is erg belangrijk!
    • Medische oorzaken. Soms is er een medische oorzaak voor het afnemen van de melkproductie. Vrouwen die een borstoperatie hebben gehad bijvoorbeeld, vrouwen die te weinig klierweefsel of een afwijking bij de schildklieren.
    • Alcohol, roken en medicijnen. Dit heeft een negatief effect op de melkproductie.

    Wat kan je beter niet eten of drinken bij borstvoeding?

    • Aloë vera
    • Rauw vlees en vis
    • Frisdrank

    Tips om melkproductie te verhogen

    • Ontspannen. Het allerbelangrijkste is dat je ontspannen bent tijdens het geven van borstvoeding. Dan komt de melkproductie het best op gang. Zorg dat je in een rustige, ontspannen omgeving bent waar je je helemaal op je gemak voelt. Dit zal jouw baby namelijk ook voelen.
    • Consistentie. Leg je baby consistent aan de borst. Heb je het gevoel dat de melkproductie toch niet hoog genoeg is? Leg je baby dan vaker aan de borst. Of kolf tussendoor!
    • Wissel van borst. Geef je melk uit beide borsten en ben je de vorige keer met links begonnen? Begin dan nu met rechts.
    • Masseer je borst, als je merkt dat je baby minder melk binnen krijgt. Maak met je vrije hand draaiende bewegingen.
    • Leg een voorraad moedermelk aan. Veel moeders produceren ’s ochtends meer melk dan ’s avonds. Probeer daarom ’s ochtends na de eerste voedsessie melk af te kolven, die je later weer kunt gebruiken, als je merkt dat je te weinig melk produceert.

    Melkproductie verhogen met kruiden

    Er is tegenwoordig een speciale borstvoedingsthee op de markt om de aanmaak van moedermelk te stimuleren. Deze thee bevat kruiden als fenegriek of gezegende distel. Deze zijn ook verkrijgbaar in capsules en tincturen. Voor sommige vrouwen werkt een combinatie van deze twee heel goed. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Lukt het zelf niet om de melkproductie te stimuleren, en blijf je problemen ervaren? Overleg dan met de huisarts, het consultatiebureau of de lactatiekundige.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

    • group-image
      9 maanden geleden

      Borstvoeding

      198 leden

    Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard