Spanning en angst voor de bevalling
Bevallen is heel spannend en niet alleen maar als je van je eerste baby gaat bevallen. Ook een tweede of derde bevalling is spannend omdat elke bevalling op zich staat.
Door deze spanning en angst kan het zo zijn dat de bevalling langer duurt. Het is dus van groot belang deze spanning te verminderen. Op die manier kunnen er meer gelukshormonen zoals oxytocine en endorfine geproduceerd worden, die de bevalling soepeler en gemakkelijker zullen laten verlopen. Iedereen gaat anders om met pijn, dus hoeveel pijn een bevalling doet is niet te zeggen.
Lees ook:
Pijnstilling met behulp van medicijnen. Wat is er allemaal mogelijk?Wat veroorzaakt de pijn bij een bevalling?
Het samentrekken van de baarmoeder tijdens de bevalling is de oorzaak van de pijn. Zo'n samentrekking noemen we een wee of contractie. Het begint langzaam en bereikt op een gegeven moment een hoogtepunt waarna de wee weer langzaam weggaat. Het begint met korte weeën, met lange pauzes tussen de weeën door. De duur van de weeën wordt steeds langer en de pauzes worden steeds korter.
Over de tijd nemen de weeën in kracht toe en worden ze ook pijnlijker. Over het algemeen vordert de ontsluiting ook en ontstaan er ontsluitingsweeën. Hierdoor opent de baarmoedermond wat de meeste vrouwen als erg pijnlijk ervaren. De pijn is vaak onderin de buik te voelen maar ook in de rug of bovenbenen. Het persen kan pijnlijk zijn maar ook als opluchting worden ervaren. Dit verschilt per persoon.
Is pijnbestrijding altijd met medicijnen?
Vaak denken mensen bij pijnbestrijding direct aan medicijnen, maar door jezelf mentaal en lichamelijk goed voor te bereiden kan je al veel bereiken met het bestrijden van pijn.
Er zijn vele mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling, die niet perse met medicijnen hoeven te gebeuren. Het is belangrijk te onderzoeken welke manier het beste bij jou past of dit op een natuurlijk manier gaat of met medicijnen. Het belangrijkste is met zo min mogelijk spanning de bevalling in te gaan dus maak een keuze waar jij je fijn bij voelt.
Lees ook:
Een ruggenprikWelke keuzes heb ik?
Allereerst is een goede begeleiding van groot belang. Een ervaren persoon kan jou voorzien van het juiste advies en het vertrouwen geven waardoor je je kunt ontspannen. Zorg er dus voor dat je iemand hebt waar je je fijn bij voelt en die je vertrouwt. De keuze van verloskundige is dus erg belangrijk.
Maak jouw eigen geboorteplan
In een geboorteplan kun je opschrijven wat jouw wensen zijn voor het moment van bevallen. Alleen het opschrijven hiervan kan al voor rust zorgen. Probeer hierbij niet alles te plannen: een bevalling loopt altijd anders dan je van te voren denkt.Hier lees je meer over je geboorteplan.
Leer ontspannen tijdens de bevalling
Er zijn meerdere manieren om te leren ontspannen tijdens de bevalling. Het is aan te raden om je hierin te verdiepen en zo uit te vinden wat jij prettig vindt en wat voor jou het beste werkt.
Lees hier een aantal voorbeelden om te leren ontspannen tijdens de bevalling.
Bevallen in bad
Bevallen in warm water heeft een ontspannende werking, dus wellicht past deze manier van bevallen bij jou. Je leest hier meer over een waterbevalling.
Pijnstilling met behulp van medicijnen.
Pijnstilling met behulp van medicijnen kan alleen in het ziekenhuis worden gedaan. In Nederland mag je zelf kiezen of je pijnstilling met medicijnen wilt tijdens je bevalling. Lees hier welke mogelijkheden er zijn voor pijnstilling met medicijnen
Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.