1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Peuterspelletjes: de 11 leukste spellen voor peuters

  Gepubliceerd op: 6-4-2023Bewerkt op: 8-29-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-4-2023Bewerkt op: 8-29-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Peuterspelletjes is niet alleen leuk voor peuters, ze zijn ook essentieel voor hun ontwikkeling. Tijdens het spelen ontdekken ze de wereld om hen heen, leren ze nieuwe vaardigheden en ontwikkelen ze hun creativiteit. Bovendien versterkt het spelen de band tussen ouder en kind. Hier vind je inspiratie met de 10 leukste peuterspelletjes!

  De 11 leukste peuterspelletjes

  Spelen is niet alleen leuk, maar ook cruciaal voor de ontwikkeling van je peuter. Het biedt talloze voordelen, zoals het bevorderen van cognitieve vaardigheden, fijne motoriek, sociale interactie en creativiteit. Met deze 11 peuterspelletjes hoef je niet veel geld of materiaal te investeren om je peuter te vermaken. Kies één spellen en geniet van kostbare speelmomenten samen met je peuter.

  1. Verstoppertje

  Verstoppertje spelen is een klassiek spel waarbij de peuter zich verstopt en jij als ouder hem of haar moet zoeken. De peuter zoekt een plekje om zich te verstoppen terwijl jij als ouder telt. Daarna ga je op zoek naar de verstopte peuter. Verstoppertje spelen stimuleert de cognitieve ontwikkeling, bevordert de [motorische vaardigheden]( en versterkt het gevoel van eigenwaarde bij de peuter.

  1. Bouwen met blokken

  Bij dit spel gebruikt je peuter bouwblokken om torens, bruggen, of andere constructies te bouwen. Geef je peuter een set bouwblokken en laat hem of haar creatief bouwen. Bouwen met blokken bevordert de fijne motoriek, hand-oog coördinatie, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen van je peuter.

  1. Puzzelen

  Puzzelen is een geweldige activiteit waarbij je peuter stukjes bij elkaar moet zoeken om een afbeelding compleet te maken. Geef je peuter een peuterpuzzel, passend bij zijn leeftijd, met grote stukjes en help hem of haar om de puzzel op te lossen. Puzzelen stimuleert de cognitieve ontwikkeling, handvaardigheid, concentratie en probleemoplossende vaardigheden van je peuter.

  1. Dansen op muziek

  Met muziek kan je peuter lekker bewegen en dansen.Zet vrolijke muziek op en nodig je peuter uit om samen te dansen door zelf te beginnen. Dansen op muziek bevordert de motorische ontwikkeling, ritmegevoel, expressie en stimuleert de fysieke activiteit van je peuter.

  peuters dansen op muziek

  1. Memory

  Memory is een geheugenspel waarbij je peuter twee identieke kaartjes bij elkaar moet zoeken. Leg een aantal kaartjes met afbeeldingen ondersteboven op tafel en laat je peuter proberen om twee kaartjes met dezelfde afbeelding te vinden door ze om te draaien. Memory stimuleert het geheugen, concentratievermogen, observatievaardigheden en cognitieve ontwikkeling van je peuter.

  1. Simon Says

  Simon Says is een spel waarbij je peuter jouw instructies moet volgen. Geef je peuter instructies zoals "Simon says: raak je neus aan" en laat hem of haar dit uitvoeren. Het is belangrijk dat je peuter alleen de instructies opvolgt als je "Simon says" zegt. Simon Says bevordert luistervaardigheid, lichaamsbewustzijn, reactietijd en het vermogen om instructies op te volgen.

  1. Ballonnen tikken

  Bij dit spel moet je peuter proberen de ballonnen aan te tikken zonder dat ze de grond raken. Blaas een aantal ballonnen op en laat ze door de kamer zweven. Je peuter moet proberen de ballonnen aan te tikken terwijl ze in de lucht zijn. Ballonnen tikken stimuleert de motorische vaardigheden, hand-oog coördinatie, reactievermogen en fysieke activiteit van je peuter.

  peuter aan het ballonnen tikken

  1. Imitatiespel

  Het imitatiespel is een spel waarbij je peuter jou imiteert. Doe verschillende eenvoudige acties zoals klappen, springen, of gekke gezichten maken, en laat je peuter je imiteren. Het imitatiespel bevordert sociale vaardigheden, taalontwikkeling, motorische vaardigheden en stimuleert de band tussen ouder en kind.

  1. Hindernisbaan maken

  Geen probleem met een beetje rommel? Bij dit spel maak je samen met je peuter een hindernisbaan waar hij of zij overheen kan klimmen, kruipen, en springen. Gebruik kussens, kussenslopen, stoelen en andere materialen om een hindernisbaan in de kamer te creëren. Laat je peuter de hindernissen nemen. Een hindernisbaan maken en er doorheen gaan bevordert de motorische vaardigheden, balans, coördinatie en stimuleert de fysieke activiteit van je peuter.

  1. Dieren nadoen

  Kies om de beurt dieren die jullie vervolgens gaan nadoen. Een grote beestenboel! Erg goed voor het inbeeldingsvermogen van je kind en zelfexpressie. En je kind leert op deze manier een hoop nieuwe dieren leren kennen.

  1. Spelen met schaduwen

  Schaduwen zijn vaak erg interessant en soms een beetje eng voor peuters. Door je kind op een zonnige dag of in het donker met licht aan kennis te laten maken met schaduwen op een speelse manier, worden schaduwen omgetoverd tot een vermakelijk verschijnsel. Maak samen figuurtjes met jullie handen of probeer elkaars schaduw te pakken. Goed voor het inbeeldingsvermogen van je kind, maar ook om de enge lading van schaduwen af te halen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard