1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Peuter bang in het donker? Dat kan komen door deze dingen

    Gepubliceerd op: 4-14-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-14-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Komt je kind vaak uit zijn bed 's nachts, schrikt hij regelmatig wakker of vertelt hij vaak over nachtmerries? Dan is je kind misschien bang in het donker, wat alles te maken kan hebben met zijn leeftijd en fantasie, maar ook met nare gebeurtenissen. Als ouder kun je je zorgen maken als je peuter bang is in het donker.

    Oorzaken van angst in het donker bij kind

    Er zijn verschillende oorzaken voor de angst van een kind in het donker. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

    • Een overactieve fantasie: Kinderen hebben vaak een levendige fantasie en kunnen zich inbeelden dat er monsters of andere enge wezens in de kamer zijn.
    • Gevoeligheid voor prikkels: Sommige kinderen zijn gevoeliger voor prikkels dan anderen en kunnen zich daardoor sneller angstig voelen.
    • Traumatische gebeurtenissen: Een traumatische gebeurtenis, zoals een inbraak of een overval, kan ervoor zorgen dat een kind zich angstig voelt in het donker.
    • Separatie-angst of verlatingsangst: Sommige kinderen kunnen zich angstig voelen als ze alleen in een kamer zijn, zonder hun ouders in de buurt.

    Slaapt je kind (soms) niet helemaal lekker? Volg onze slaapcursus om met het hele gezin beter te slapen.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    Hoe kun je je kind helpen als hij bang is in het donker?

    Het is normaal dat een kind bang is in het donker, maar dit betekent niet dat je er niets aan kunt doen. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om je kind te helpen omgaan met deze angst:

    1. Praat met je kind: Stel je kind gerust en luister naar zijn of haar angsten. Leg uit dat het donker niet eng is en dat er niets is om bang voor te zijn.
    2. Gebruik een nachtlampje: Een nachtlampje of slaaptrainer kan helpen om de kamer te verlichten en zo de angst van je kind te verminderen. Kies een lampje dat niet te fel is en dat de kamer niet te veel verlicht.
    3. Stel een routine in: Een vaste routine kan helpen om je kind zich veiliger te laten voelen als je kind bang is in het donker. Bijvoorbeeld een vast bedtijdritueel, zoals het voorlezen van een verhaaltje, kan helpen om de angst te verminderen.
    4. Rustige overgang naar het donker: Bij het toestoppen van je kind kun je nog even wat extra tijd aan de rand van het bed blijven zitten, totdat hij of zij echt goed en diep in slaap is gevallen
    5. Overdag in de slaapkamer: Je kind kan een angst ontwikkelen om überhaupt in de slaapkamer te zijn, als hij eenmaal denkt een eng monster te hebben gezien 's nachts. Het kan helpen om dan overdag ook tijd samen tijd door te brengen in de slaapkamer en iets gezelligs te doen. Zo voorkom je dat je kind straks helemaal niet meer in zijn slaapkamer wil komen.
    6. Geef je kind een knuffelbeest: Een knuffelbeest kan een gevoel van veiligheid geven en je kind helpen om zich beter te voelen.
    7. Laat het licht aan: Als je kind het eng vindt om in het donker te slapen, kun je overwegen om het licht aan te laten. Dit kan tijdelijk zijn, totdat je kind zich veiliger voelt in het donker. Zorg er wel voor dat het geen wit of blauw licht is, maar een zacht oranje, warm licht.
    8. Kijk naar mogelijke trauma's: Denk je dat de nachtangst te maken kan hebben met een trauma van je kind? Bijvoorbeeld iets naars dat is gebeurd tijdens een bepaalde nacht, of iets wat heeft bijgedragen aan dat je kind bang is om alleen te zijn 's nachts? Dan is het aan te raden om dit te verwerken met de hulp van een professional.

    Tot wanneer is een kind bang 's nachts?

    Angst voor het donker is normaal bij jonge kinderen en kan zich ontwikkelen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar. Meestal verdwijnt de angst vanzelf naarmate het kind ouder wordt en leert om te gaan met zijn of haar emoties. Bij sommige kinderen kan de angst echter langer aanhouden.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      21 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard