1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 30 Partner

    Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
    ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Voor de partner(Medisch) gereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
    De ruimte in de buik wordt voor de baby steeds krapper om te bewegen en te draaien. De baby weegt nu 1300 gram en is 38 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 30 van je zwangerschap.

    ‘Bakerpraatjes’

    Veel zwangere vrouwen krijgen commentaar op hun buik. Hij is groot, juist te klein, erg naar voren of juist niet. Er wordt gezegd hoe je kan zien of het een jongetje of meisje wordt, wanneer de bevalling wel zal komen (vroeger of later) of er wordt gevraagd of het er misschien toch geen twee zijn. Dit soort ‘bakerpraatjes’ kan een vrouw onzeker maken. Onnodig: bakerpraatjes zijn niet waar. Ook al komt het zo nu en dan toevallig uit, het is nergens op gebaseerd. En sommige praatjes zijn zelfs wetenschappelijk onderzocht en niet juist gebleken. Niks van aan trekken dus!

    Hoe staat het met jou? Is de babykamer klaar? Of juist niet? Weten jullie al waar jullie willen dat de bevalling plaats gaat vinden? Of heb je geen keuze? Als (een van) jullie twijfels heeft, vragen, onduidelijkheden of bijvoorbeeld duidelijke wensen, dan is het altijd mogelijk om deze te bespreken met de verloskundige. Het is belangrijk om jou als partner te betrekken bij de zwangerschap en bevalling. Tijdens één van de volgende controles zal de bevalling worden besproken en daarbij jullie wensen en verwachtingen.

    Voorbereiden op de bevalling

    Mogelijk volgt je vrouw een zwangerschapscursus of volgen jullie samen een cursus. Dit is een goede manier om je samen voor te bereiden op de bevalling. Jij kan een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van je zwangere vrouw. Maar weet je bijvoorbeeld al of jouw vrouw pijnstilling wenst of juist niet? Dit zijn belangrijke zaken om samen voorafgaand aan de bevalling te bespreken. Kijk op de website van de verloskundigenpraktijk of vraag de verloskundige om meer informatie wanneer je dat wenst.

    Tip

    • Een geboorteplan kan helpen jullie wensen, vragen, onduidelijkheden zichtbaar en bespreekbaar te maken voor ons. In een geboorteplan kan je opschrijven hoe je wenst dat de bevalling verloopt, hoe je jouw rol als partner ziet, waar je wilt dat de bevalling plaatsvindt, wat jullie juist niet willen, etc.

    • Houd er rekening mee dat een bevalling niet tot in de puntjes gepland kan worden en dat dit document voornamelijk bedoeld is om wensen, vragen etc. te bespreken. Soms kan de bevalling anders lopen dan je verwacht. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Realiseer je ook dat er voor de verloskundige of de gynaecoloog soms een aanleiding kan zijn om van jullie geboorteplan af te wijken, als hier een medische reden voor is. Op onze site vind je een format voor het opstellen van een geboorteplan. Dit kun je invullen en naar ons sturen, zodat we dit later op het spreekuur met je kunnen bespreken.

    Jouw vrouw ontvangt wekelijks een e-mail met daarin waardevolle informatie over haar zwangerschapsweek. Hier vind je de informatie die zij deze week ontvangt

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard