Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Ouderschapsverlof vanaf 2022 deels doorbetaald

ZP® - Magazine

, 29 april 2020 14:44Laatste update op: 1 mei 2020 17:28

Ouders in loondienst hebben vanaf 2022 recht op negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Deze informatie staat in een brief van minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Wat houdt dit precies in?

Ouderschapsverlof vanaf 2022 deels doorbetaald

Volgens de minister zou de nieuwe regeling vanaf augustus 2022 in moeten gaan. Dit houdt in dat ouders in loondienst recht hebben op 15 weken (deels) betaald verlof na de geboorte van hun kind. Hiervan is 6 weken geboorteverlof en 9 weken ouderschapsverlof. Dit verlof dient in het eerste jaar na de geboorte op worden genomen; in één keer of gespreid.

Hoeveel weken ouderschapsverlof krijgen ouders nu?

Momenteel hebben ouders in loondienst recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Deze weken kunnen ouders in de eerste acht jaar na de geboorte gespreid of in één keer opnemen.

Ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Vanaf augustus 2022 worden 9 van de 26 weken deels doorbetaald. Dit zal worden uitbetaald door uitkeringsinstantie UWV. Dit zal om de helft van het loon gaan, met een maximum van 2.385 euro per maand. Door het gespreid op te nemen, bijvoorbeeld een dag in de week, is het inkomensverlies lager. De eventuele aanvulling van de uitkering ligt bij de vakbewegingen en de werkgever, zij kunnen dit opnemen in de CAO.

Europese richtlijn

Deze nieuwe regeling komt voort uit een Europese richtlijn die vorig jaar werd aangenomen. Hierin werd vastgesteld dat ouders recht moeten hebben op 2 maanden verlof mét een uitkering. Deze richtlijn moet voor augustus 2022 worden nageleefd door alle Europese lidstaten.

Voordelen betaald ouderschapsverlof

Dat het ouderschapsverlof 9 weken lang gedeeltelijk wordt doorbetaald, moet verschillende voordelen met zich meebrengen. Waaronder het feit dat vrouwen wellicht meer uren blijven werken. ‘Als mannen direct na de geboorte van hun kind meer verlof opnemen, draagt dat bij aan een meer gelijke taakverdeling binnen het huishouden, zodat vrouwen in potentie meer uren (blijven) werken’, schrijft Koolmees in zijn brief aan de Tweede Kamer.

In veel gevallen gaat de man of vrouw minder werken na de geboorte. Die beslissing wordt vaak al ver voor de geboorte gemaakt. Volgens Koolmees zal dit door de nieuwe regeling anders kunnen gaan lopen. ‘Langer verlof voor beide ouders geeft de mogelijkheid de beslissing over het aantal werkuren uit te stellen. Dit kan het urenverval bij vrouwen verkleinen’, aldus Koolmees.

Geboorteverlof partner

Het geboorteverlof voor partners is vanaf juli 2020 zes weken. Dit was 5 dagen, wat een uitbreiding was van de eerdere 2 dagen. De eerste week dient binnen 4 weken na de geboorte worden opgenomen. Deze week wordt doorbetaald, de overige weken worden deels uitbetaald. Dit betekent dat de partner de overige 5 weken 70% van het loon betaald krijgt, met een maximum van 3.185 euro per maand. De eventuele aanvulling van het salaris ligt bij de werkgever.

Samenvatting

 • Vanaf augustus 2022 hebben ouders in loondienst recht op 9 weken deels betaald ouderschapsverlof.
 • Vanaf juli 2020 hebben ouders in loondienst recht op 6 weken geboorteverlof. 1 week daarvan wordt doorbetaald, de overige weken voor 70% met een maximum van 3.185 euro per maand.
 • Het ouderschapsverlof is in totaal 26 weken, 15 van deze 26 weken worden dan deels doorbetaald.
 • Dit wordt uitbetaald door het UWV en is maximaal 2.385 euro per maand.

Ben jij blij met deze nieuwe regeling? Laat het weten in een reactie.

Meer over dit onderwerp:

 • Vaderschapsverlof
 • Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard