NUB-theorie
Normaal gesproken kun je pas vanaf de 20e week van je zwangerschap te weten komen of je een jongetje of een meisje krijgt. Dan vindt de 20 weken echo plaats om het geslacht van je baby te bepalen.
Wat is de NUB-theorie precies?
De NUB-theorie is een manier om vanaf de 12e week al het geslacht van je baby te bepalen. In het Engels wordt een ‘bobbel’ een ‘nub’ genoemd. De NUB-theorie is ook gebaseerd op het bestuderen van een ‘nub’ tussen de benen van je baby.
Vanaf de 6e of 7e week van je zwangerschap groeit er namelijk een soort uitsteeksel tussen de benen van je baby. Deze ontwikkelt zich de eerste weken exact hetzelfde bij jongens en meisjes. Maar vanaf de 11e week ontwikkelt dit zich tot een penis of een clitoris.
In de 12e week kun je dit verschil zien op een echo mits de baby in de juiste houding ligt. Dat wil zeggen mits de baby. De nub is het beste te zien wanneer je baby plat op zijn rug ligt met zijn beentjes opgetrokken en met zijn rechter zijkant naar je toe ligt.
Lees ook:
Termijnecho: uitgerekende datum bepalenBij het bepalen van het geslacht wordt gekeken naar de hoek van de ‘nub’ ten opzichte van de ruggengraat. Wanneer de nub in een hoek van 30 graden of groter ten opzichte van de ruggengraat staat ten opzichte van de ruggengraat krijg je waarschijnlijk een jongetje.
Wanneer de nub meer parallel staat aan de ruggengraat in een hoek kleiner dan 30 graden t ten opzichte van de ruggengraat dan krijg je waarschijnlijk een meisje.
Hoe betrouwbaar is de NUB-theorie?
In de 12e week van de zwangerschap is het geslacht met een zekerheid van 75% zeker te voorspellen (mits je baby in de juiste houding ligt). In de 13e week is dit al opgelopen tot 95%. Maar dit geeft dus nog geen volledige zekerheid. Wacht dus nog even met het inslaan van je babykleertjes ;-)
Lees ook:
Onderzoeken en controles tijdens de zwangerschap