1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Nub-theorie: met 12 weken het geslacht van je baby voorspellen

  Gepubliceerd op: 4-15-2023Bewerkt op: 9-14-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-15-2023Bewerkt op: 9-14-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Als je graag het geslacht van je baby wilt weten voordat je 20 weken zwanger bent, is de nub-theorie een goede optie. Het kan een betrouwbare manier zijn om het geslacht te voorspellen met een echo met 12 weken zwangerschap, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts een voorspelling is en geen garantie biedt. Je kunt het geslacht van je baby alleen met zekerheid weten tijdens de echo met 20-weken zwangerschap, maar met de nub-theorie kun je een erg goede gok wagen.

  Wat is de nub?

  Is het een jongen of meisje? Als aanstaande ouder wil je vaak weten of je een jongen of een meisje krijgt. Tot voor kort was het wachten tot de 20-weken echo de enige optie, maar met de nub-theorie kun je al bij de 12-weken echo een goede voorspelling doen. Maar wat is de nub precies en hoe betrouwbaar is deze methode? In dit artikel bespreken we alle ins en outs van de nub-theorie.

  Wat is de nub-theorie en waar komt hij vandaan?

  De nub is een uitsteeksel aan de basis van de ruggengraat van de foetus, tussen de benen, dat zich ontwikkelt tussen de 9e en 14e week van de zwangerschap. In het Engels heet dit een 'nub', of een bobbeltje. Vanaf 11 weken ontwikkelen jongens daar een penis en meisjes een clitoris. De nub-theorie is ontwikkeld door Britse onderzoekers en wordt al enkele jaren gebruikt door echoscopisten om het geslacht van de foetus te voorspellen. De methode is gebaseerd op de vorm van de nub en wordt beschouwd als een betrouwbare manier om het geslacht van de foetus te voorspellen.

  Nub theorie jongen:

  Die nubs zijn bij jongens en meisjes gelijk, maar het verschil zit hem in de richting waarin hij wijst. Volgens de nub-theorie staat bij jongens de nub in een hoek van 30 graden of meer ten opzichte van de ruggengraat. De nub groeit omhoog, omdat de testikels zich beginnen te vormen onder de nub.

  Nub theorie meisje:

  Bij meisjes staat de nub in een hoek van minder dan 30 graden ten opzichte van de ruggengraat. Bij meisjes groeit de nub door en blijft hij plat. Soms met een soort van vorkje aan het einde van het streepje. Aan de hand van dit verschil ten opzichte van de kenmerken bij een jongen, kun je onderscheiden of het een jongen of meisje wordt.

  De juiste houding bij de nub-theorie

  Om de nub-theorie te kunnen toepassen, moet de foetus in de juiste positie liggen. Dit betekent dat de foetus op zijn rug moet liggen met de benen opgetrokken en billen omhoog. Hierdoor wordt de nub goed zichtbaar op de echo. Als de foetus in een andere positie ligt, kan de nub moeilijker te zien zijn en wordt het voorspellen van het geslacht van je baby lastiger.

  Is de nub-theorie betrouwbaar?

  Hoewel de nub-theorie als betrouwbaar wordt beschouwd, is het belangrijk om te onthouden dat het slechts een voorspelling is en geen garantie biedt op het geslacht van de foetus. Daarom wordt het ook geen 'nub echo' genoemd. De nub kan bijvoorbeeld in de vroege stadia van de zwangerschap nog niet volledig ontwikkeld zijn, waardoor het moeilijker wordt om het geslacht te voorspellen. De nub-theorie is het meest betrouwbaar tussen 12 en 14 weken zwangerschap.

  Bovendien kan de hoek van de nub soms moeilijk te bepalen zijn en kunnen de resultaten variëren afhankelijk van de echoscopiste en de gebruikte apparatuur. Toch wordt de nub theorie over het algemeen beschouwd als een betrouwbare manier om het geslacht van de foetus te voorspellen, mits de foetus in de juiste positie ligt.

  Wordt de echo vóór 12 weken gedaan, dan verandert de nub nog te veel van hoek. Na 11 weken is de nub theorie met 54 procent betrouwbaar. Na 12 weken zwangerschap klopt 77 procent van de voorspellingen, en bij 13 weken zwangerschap is dat 79 procent.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard