1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoe verloopt een bevalling?

    Gepubliceerd op: 3-30-2023Bewerkt op: 3-30-2023
    Nova Verloskundigen Groningen Gepubliceerd op: 3-30-2023Bewerkt op: 3-30-2023
    Geschreven door: Nova Verloskundigen Groningen
    Wat kun je ongeveer verwachten van je bevalling? Deze week willen we je vast meer inzicht geven in het verloop van een bevalling, zodat jij straks met vertrouwen de geboorte tegemoet gaat.

    De uitgerekende datum Slechts 3-4% van de baby's wordt op de uitgerekende datum geboren. De meeste kindjes komen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap, maar je hebt de grootste kans dat je bevalling gaat beginnen tussen de 40 en 41 weken. Geen stress dus, als je uitgerekende datum komt, en weer voorbij gaat. Dit is heel normaal.

    Het voorwerk Voordat de bevalling echt begint, gebeurt er al een heleboel in je lijf. Soms merk je hier wat van, doordat je bijvoorbeeld oefenweeën of harde buiken krijgt. Het kan ook zijn dat je er zelf niet zoveel van voelt. Harde buiken zijn niet pijnlijk maar kunnen wel ongemakkelijk zijn. Ze komen niet regelmatig, wat ze anders maakt dan weeën. Het voorwerk zorgt dat de opening van de baarmoeder (lijkt op het tuutje van een ballon) zachter en korter wordt.

    De eerste tekenen van de bevalling De bevalling kan op 2 manieren op gang komen:

    • Met weeën, ongeveer 90% van de bevallingen begint zo.
    • Met het breken van je vliezen (10% begint zo), hierna komen de weeën vaak vanzelf op gang.

    Wat is een wee? Een wee is een soort samentrekking van de baarmoeder, van boven naar onder, als een soort golfbeweging. Deze stuwende beweging zorgt ervoor dat de baby naar onderen gedrukt wordt. De druk van het hoofdje zorgt dat opening van de baarmoeder steeds groter wordt. Om te kunnen persen moet je 10cm ontsluiting hebben, dan past de baby erdoor. Een goede, krachtige wee duurt ongeveer 60-90 seconden.

    Wanneer heb ik goede weeën? De eerste weeën zijn vaak nog onregelmatig en duren kort. De bevalling is dan nog niet goed op gang en kan soms ook nog weer afzakken. Deze eerste fase van je bevalling kan daarom soms best een hele tijd duren. De weeën zijn vaak nog makkelijk weg te zuchten. Probeer in deze fase ontspanning en afleiding te zoeken.

    Als de weeën elke 5 minuten komen en 60-90 seconden duren, zien we dat ze echt voor ontsluiting gaan zorgen. We zullen je later meer vertellen over wanneer je ons moet bellen.

    De actieve fase van de bevalling Als de weeën goed op gang zijn en de ontsluiting vordert, noemen we dit de actieve fase. Dit is ongeveer vanaf 4 centimeter tot 10 centimeter. In deze periode zul je merken dat je je meer afzondert van je omgeving en gaat focussen op je ademhaling. Je lijf en je brein maken zich klaar om je baby te ontmoeten. Bij een eerste kindje vordert de bevalling vaak een uur per centimeter in deze fase. Het kan ook sneller of trager gaan. Bij een tweede (of derde) zie je vaak dat de bevalling wat sneller gaat.

    Het persen Als de baarmoederopening helemaal open staat laat je lijf je weten dat het tijd is dat de baby geboren gaat worden. Je zult persdrang gaan krijgen, dit voelt als een hele heftige drang om te poepen. Je zult dit zelf niet meer tegen kunnen houden. Je lijf gaat actief meedrukken om de baby door het geboortekanaal naar buiten te krijgen.

    De geboorte Nog een keer persen en je baby wordt geboren. Het harde werken wordt beloond en je mag eindelijk kennismaken. De verloskundige controleert door te kijken, te luisteren en te observeren hoe de baby het doet. Je mag je kleintje lekker op je blote borst houden, zo kunnen jullie elkaar ruiken en zien. Ook blijft je baby zo goed op temperatuur.

    De nageboorte Als de baby geboren is, moet alleen de placenta, of moederkoek er nog uit. Dit noemen we de nageboorte. Vaak komt deze binnen 20 minuten. Als de placenta geboren is, kan de navelstreng doorgeknipt worden en kun je eventueel foto's maken van dit eerste huisje van je baby.

    Uitrusten en controles Als alles achter de rug is, kun je even uitrusten. Jij/jullie zijn ouders geworden! De verloskundige zal controles uitvoeren bij jou en de baby, en als het nodig is zullen we je hechten. Hierbij gebruiken we verdoving, zodat jij je kunt focussen op je baby.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard