img

img

Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof? En hoe bereken ik dat?

Als werknemer heb je recht op zes weken zwangerschapsverlof en minstens tien weken bevallingsverlof (in totaal minstens zestien weken verlof).

Je kunt je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof op diverse manieren indelen. Wat gebeurt er als je kindje te vroeg of te laat wordt geboren? En waar heb je recht op als je zelfstandig ondernemer bent? Lees hier hoe het werkt en op welke manieren je het kan bereken en indelen

Je bent werknemer

Allereerst is het belangrijk om je werkgever op tijd op de hoogte te brengen van je zwangerschap, zodat zowel hij als jij daar rekening mee kunnen houden qua planning, overdracht, etc. Vraag je verloskundige om een zwangerschapsverklaring; die kan je aan je werkgever geven.

Je hebt in totaal dus recht op zes weken zwangerschapsverlof en minstens tien weken bevallingsverlof (in totaal minstens zestien weken verlof). Je kunt er ook voor kiezen om een aantal weken langer door te werken, deze worden dan opgeteld bij het bevallingsverlof. Een deel van het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen. Je krijgt voor de periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof gewoon een uitkering ter hoogte van je normale salaris.

Als je baby te vroeg wordt geboren, tellen de overgebleven dagen van het zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd zestien weken. Als je baby te laat wordt geboren, dan tellen de dagen tussen de geboorte en de uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van zestien weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan zestien weken.

Lees hier meer over het berekenen van je verlofperiode.

Je bent zelfstandig ondernemer

Ook dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering.

Lees meer over deze uitkering op de site van de rijskoverheid.

Partnerverlof

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe wet gericht op het verlof van de partner. De nieuwe wet regelt dat partners een onvoorwaardelijk recht krijgen op drie dagen opname van ouderschapsverlof rond de geboorte van het kind. Daarmee krijgen zij - naast het huidige kraamverlof van twee dagen - meer mogelijkheden om rond de geboorte tijd door te brengen met hun baby.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!