NIPT 1 april: wat verandert er?
Met de NIPT is het mogelijk om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of er bij het kind sprake is van de chromosoomafwijkingen down-, edwards- of pataussyndroom. Daarnaast kun je er zelf voor kiezen of je ook de nevenbevindingen wil weten van de test (lees daarover hieronder meer). Dat blijft dus hetzelfde als voorheen.
Wat er verandert is ten eerste de termijn. De NIPT zal nu worden aangeboden met 10 weken zwangerschap in plaats van 11 weken. Ten tweede betaal je als zwangere geen eigen bijdrage meer voor de NIPT, terwijl daar voorheen wel kosten aan hingen (€175). Ook kunnen zwangeren nu bij twee keer zoveel bloedafnamelocaties terecht.
Deze drie oorspronkelijke exclusiecriteria komen te vervallen:
- Als de zwangere afgelopen maanden een orgaantransplantatie, stamceltransplantatie of bloedtransfusie heeft gehad
- Als de zwangere jonger is dan 16 jaar
- Als de zwangere vrouw niet in staat is om het doel van het voormalige TRIDENT onderzoek te begrijpen (deze studie is afgelopen)
Deze twee exclusiecriteria blijven hetzelfde:
- Als het om een niet-vitale zwangerschap gaat
- Als de zwangere vrouw niet onder controle staat bij een verloskundige in Nederland
Hoe werkt de NIPT?
De eigenschappen van de NIPT blijven hetzelfde. Het is een bloedtest, waarbij het bloed van de zwangere en daarmee het placentaire DNA wordt geanalyseerd in een laboratorium. Het is geen diagnostische test, dus als je zekerheid wil over een afwijking bij je baby, is daarna een diagnostisch invasief onderzoek nodig, door middel van een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of GUO.
Bij 2 op de 100 vrouwen mislukt de NIPT, wat kan komen voor bijvoorbeeld een hoog BMI, auto-immuunziekten of het gebruik van bloedverdunners. Je kunt er dan voor kiezen de NIPT alsnog te doen.
Nevenbevindingen van de NIPT
Je kunt zelf kiezen of je de nevenbevindingen wil weten van de NIPT. Dit zijn de drie soorten mogelijke nevenbevindingen:
- Een andere chromosoomafwijking: die mogelijk een ernstige ziekte veroorzaakt bij de baby
- Een chromosoomafwijking in de placenta: waardoor de placenta mogelijk minder goed functioneert, wat mogelijk ernstig kan zijn
- Aandoening bij de moeder: zoals een myoom, een vitamine B12 deficiëntie of maligniteit.
Van iedere 1000 vrouwen die de NIPT krijgen, is er bij 4 zwangeren een aanwijzing voor een nevenbevinding.