Deze wekelijkse mail bevat zowel waardevolle informatie, als links naar folders en websites. Bewaar de mail zodat je er later in terug kunt lezen. Tijdens de zwangerschapscontroles zal met regelmaat verwezen worden naar de informatie die je via deze mail ontvangt. Mocht je vragen hebben of zijn er zaken niet duidelijk; kijk eens op www.verloskundigedenbosch.nl of neem contact op met Vita Nova.
Wat gebeurt er allemaal in weken 1 tot en met 9 van de zwangerschap? Zowel bij de moeder als bij je kindje? In deze mail leggen wij dat graag aan je uit.
Ontwikkelingen bij de moeder
Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in weken 1-9 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Foliumzuur
Foliumzuur is een vitamine die van nature in onze voeding voorkomt, zoals in bladgroenten, volkorenbrood, eieren, noten, vlees en vis. Gebleken is dat wanneer een vrouw vóór en tijdens de zwangerschap een verhoogde hoeveelheid van deze vitamine inneemt, dit de kans op een aantal aangeboren afwijkingen- een open ruggetje, buikwanddefect, open schedeltje en een hazenlip- verkleint.
Daarom wordt iedere zwangere vrouw aangeraden om vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap dagelijks 0,4 mg foliumzuur te slikken.
Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar ook zeker niet schadelijk om dit wel te doen. Als je multivitaminen gebruikt, kies er dan één die geschikt is voor de zwangerschap. Aan deze multivitaminen is ook foliumzuur toegevoegd. Deze multivitaminen kun je de hele zwangerschap door gebruiken. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig.
Voeding en vitaminen
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. In deze folder van het Voedingscentrum is meer informatie te vinden. Het Voedingscentrum geeft ook een overzicht van wat je beter wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Meer informatie over dit onderwerp kun je ook lezen op onze eigen website.
Ochtendmisselijkheid
Vroeg in je zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid, dit kan aanhouden tot ongeveer 16 weken. De misselijkheid komt door het HCG-hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt. Misselijkheid komt veelal in de ochtend voor als je bloedsuikerspiegel nog laag is. Hieronder wat tips om met misselijkheid om te gaan:
- Kom niet plotseling overeind, maar neem rustig de tijd om op te staan;
- Eet kleine hoeveelheden verspreid over de hele dag. Tip: Een banaan of beschuit met honing helpt je bloedsuikerspiegel op peil te houden;
- Eet geen vet voedsel en let op met kaas, volle melk en eieren;
- Neem gember (bijvoorbeeld thee of koek), want dit helpt de maag neutraliseren;
- Neem droge tussendoortjes, zodat je maag nooit leeg is;
- Vermijd sterke geuren en rokerige ruimtes;
- Vraag je partner mee te helpen met het huishouden;
- Maak per dag tijd om met je voeten omhoog te zitten.
Naast de gebruikelijke zwangerschapsverschijnselen (zoals gespannen borsten, misselijkheid en vermoeidheid) kun je je ook gewoon anders voelen. Zwangerschapsklachten zijn heel persoonlijk en kunnen onderling sterk verschillen. Vraag ons gerust om advies als je hier (veel) last van hebt.
Medicijnen
Van de meeste medicijnen is niet bewezen dat zij schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als je medicijnen gebruikt of in de zwangerschap gaat gebruiken, overleg dan altijd met je huisarts en/of apotheker of je deze mag gebruiken. In sommige gevallen is het beter om medicijnen te slikken in plaats van niets te doen. Ook sommige kruidenpreparaten of homeopathische middelen zijn schadelijk in de zwangerschap. Overleg het gebruik hiervan daarom ook altijd met je huisarts en/of apotheker.
Infectieziekten en intoxinaties
Daarom wijzen we altijd op een aantal belangrijke hygiëneregels om infecties te voorkomen. Meer over infectieziekten lees je op onze eigen website. Alcohol, nicotine en drugs passeren de placenta en kunnen daardoor risico's met zich meebrengen tijdens de zwangerschap, zoals een verhoogde kans op een miskraam, groeivertraging en aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kindje. Meer over deze risico’s lees je hier
.
Ontwikkelingen bij je kindje
Hoe ontwikkelt je kindje zich de eerste weken? Ongeveer een week na de samensmelting van de zaadcel en het eitje nestelt de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies. De cellen binnen deze bevruchte eicel vermenigvuldigen zich in korte tijd tot duizenden cellen.
Het binnenste deel van de cellenbundel groeit uit tot een embryo en een dooierzak, die rode bloedcellen produceert en later deel uitmaakt van de ingewanden. Het buitenste deel groeit vast in het slijmvlies en vormt een stevige houvast, dat later de placenta vormt. Een ander deel wordt de beschermende vruchtblaas die het embryo omhuld.
Tijdens de eerste weken groeit het embryo razendsnel en wordt de basis gelegd voor de ledematen, het gezicht, de maag, darmen, nieren, longen en ruggengraat. In de zesde week gaat het hartje kloppen.
Rond week 9 begint het embryo steeds meer op een mensje te lijken. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn wat duidelijker en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar de oortjes zijn zich ook flink aan het ontwikkelen. Na deze negende week noemen we het geen embryo meer, maar een foetus.
Echo
In de weken 8-9 van je zwangerschap zien wij je graag bij ons op de praktijk voor de eerste echo. Tijdens deze echo wordt de voorlopige zwangerschapstermijn berekend. Omdat de baarmoeder nog niet of nauwelijks boven je schaambeen uit komt, is deze eerste echo in principe inwendig. Dit geeft een veel duidelijker beeld dan een uitwendige echo.
Alle echo’s tijdens de zwangerschap worden gemaakt door Keik, het echocentrum van Vita Nova. Ook is het mogelijk om gedurende de hele zwangerschap pretecho’s te maken, bijvoorbeeld om (na 15 weken) het geslacht van jullie kindje te ontdekken of om later met 3D of 4D naar jullie kindje te kijken.
Lijkt het je leuk om een pretecho te laten maken? Kijk dan op www.echocentrumkeik.nl.
Prenatale screening
De meeste kindjes zijn bij de geboorte gezond. Bij 3 tot 5% van alle pasgeborenen wordt een aangeboren afwijking vastgesteld. Bij een deel hiervan is het mogelijk de afwijking al voor de geboorte vast te stellen. Sinds 2007 wordt elke zwangere in Nederland aangeboden nader onderzoek te laten doen naar aangeboren afwijkingen van de ongeboren baby middels de combinatietest, sinds 1 april 2017 is het hiernaast voor alle Nederlandse zwangeren mogelijk om de NIPT uit te laten voeren. Kijk voor meer informatie over prenatale screening op www.pns.nl.
Controles bij Vita Nova
In de mail die je volgende week van ons ontvangt, zullen we uitleggen wat er je tijdens de controles bij ons op de praktijk kunt verwachten. Per controle, na de intake, staat in principe 20 minuten gepland. Soms is er onverwacht meer tijd nodig voor een controle, wat kan betekenen dat het spreekuur soms uitloopt waardoor je dan wat langer moet wachten. De assistente kan je op zo’n moment informeren over hoe lang je moet wachten. Als je het leuk vind om al wat meer inzicht te krijgen in het verloop van de controles, kun je hiervoor kijken in het zorgpad op onze eigen website.
Vita Nova biedt zwangerschapsbegeleiding op twee verschillende manieren aan, namelijk individueel of middels Centering Pregnancy. Nieuwsgierig naar wat het beste bij jou past? Vraag de verloskundige om uitleg en advies of kijk alvast hier.
Tips en leesvoer:
- In deze folder van het RIVM vind je uitgebreide informatie over je zwangerschap.
- Als je deze app downloadt, heb je alle praktijkinformatie van Vita Nova bij de hand: www.mijn-verloskundige.nl
- Gelukkig verloopt het contact tussen zwangere en verloskundige meestal goed, maar het kan voorkomen dat je een klacht hebt over de praktijk of de verloskundigen. Geeft het aan één van onze verloskundigen aan als je ergens mee zit, dan gaan we hierover samen in gesprek. Als je een klacht hebt dit niet opgelost kan worden met een gesprek, bestaat de mogelijkheid de klacht voor te leggen aan klachtencommissie van de KNOV.
-
Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
Nu je zwanger bent, is het goed om de polis van je zorgverzekering eens na te kijken. Welke zorg rondom je zwangerschap, bevalling en kraambed wordt vergoed? En wil je mogelijk overstappen op een ander pakket? Houd er ook rekening mee dat niet alle zorg vergoed wordt, een aantal zaken vallen mogelijk onder je eigen risico.