1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Alles over het navelstompje (navelstrengstompje): navelklem, verzorging en loslaten

    Gepubliceerd op: 2-15-2023Bewerkt op: 3-6-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-15-2023Bewerkt op: 3-6-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt: dit kun je het beste een paar minuten na de geboorte doen, zodat je baby al zijn bloed terugkrijgt. Daarna wordt de navelstreng afgeklemd met een navelklem, waarbij een stompje overblijft. Hoe verzorg je dit navelstompje, wanneer laat het navelstrengstompje los en hoe verzorg je het?

    Afklemmen van de navelstreng

    Na het doorknippen van de navelstreng blijft er een stompje over: het navelstompje. Dat restje van de navelstreng is de eerste dag na de bevalling over het algemeen gelig van kleur en nat. Het navelstompje wordt meestal afgeklemd met een navelklem, die vaak standaard in de bevallingskoffer zit. Soms wordt in plaats van een navelklem een navelbandje gebruikt, maar dit is steeds minder populair. De navelklem is hygiënischer en zorgt ervoor dat het loslaten van het stompje snel verloopt.

    Een andere mogelijkheid is de cordring, die steeds meer door verloskundigen en kraamverzorgsters wordt gebruikt. Het voordeel van de ring is dat hij kleiner is en minder in de weg zit tijdens verzorgingsmomenten, zoals het verversen van de luier.

    Hoe lang duurt het voordat het stompje van de navelstreng loslaat?

    Het loslaten van het navelstrengstompje duurt meestal tussen de drie en tien dagen. Het is belangrijk om te weten dat het proces van het afvallen van de navelstreng voor iedere baby anders is. Sommige baby's hebben binnen enkele dagen hun navelstrengstompje verloren, terwijl andere baby's hier langer over doen.

    Wat als het navelstrengstompje rood of geïrriteerd lijkt?

    Als het navelstrengstompje van je baby rood of geïrriteerd lijkt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Dit kan een teken zijn van infectie en moet zo snel mogelijk worden behandeld. Het is ook belangrijk om te zorgen dat het navelstompje schoon en droog blijft, om infectie te voorkomen.

    Doet het voor een baby pijn wanneer de navelstreng afvalt?

    Het afvallen van de navelstreng doet meestal geen pijn voor de baby. Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.

    Laat een navelstreng vanzelf los bij een lotusbevalling?

    Bij een lotusbevalling blijft de navelstreng intact totdat hij vanzelf loslaat. Dit proces duurt meestal enkele dagen, maar in sommige gevallen kan het ook langer duren. Het is belangrijk om te weten dat lotusbevallingen niet worden aanbevolen door artsen, omdat ze een groter risico op infectie en andere complicaties met zich meebrengen. Er zitten voor veel ouders echter ook veel voordelen aan. Je kunt een doula en je kraamverzorgster vragen bij dit proces te helpen, om het op veilige manier te laten verlopen.

    Verzorging van het navelstompje

    Om het navelstompje goed te laten genezen, is het belangrijk om het schoon en droog te houden en zo infecties te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips voor het verzorgen van het navelstompje:

    1. Was je handen grondig met water en zeep voordat je het navelstompje verzorgt.
    2. Reinig het stompje één keer per dag met water.
    3. Dep het stompje vervolgens voorzichtig droog met behulp van een hydrofiele luier. Maak het stompje eventueel nog extra schoon met een wattenstaafje.
    4. Probeer de luier niet over het navelstompje te trekken. Als dit niet lukt, zorg er dan in ieder geval voor dat de luier losjes om het stompje zit.
    5. Kleed je baby in loszittende en ademende kleding, zodat het navelstompje goed kan drogen.

    Infectie bij navelstompje

    De navelstreng wordt na de geboorte afgebonden en doorgesneden, waardoor er een kleine wond ontstaat in de vorm van een navelstompje. Dit stompje droogt na enkele dagen uit en valt dan vanzelf af. Gedurende deze tijd kan er echter in zeldzame gevallen een infectie optreden, meestal als gevolg van bacteriën die de wond binnendringen. Dit kan leiden tot symptomen zoals roodheid, zwelling, pijn en pusvorming. Als een infectie niet tijdig wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en ernstige complicaties veroorzaken, zoals bloedvergiftiging.

    Om een infectie in het navelstompje te voorkomen, is het belangrijk om de wond schoon en droog te houden. Dit kun je doen door de navelstompje schoon te maken met een vochtige doek en deze regelmatig te laten drogen. Als er tekenen van een infectie optreden, is het belangrijk om je kraamvezorgster of verloskundige te raadplegen. Er kan dan antibiotica worden voorgeschreven om de infectie te bestrijden en verdere complicaties te voorkomen. Het is ook belangrijk om de algemene hygiëne van de baby te handhaven en regelmatig de handen te wassen voordat de baby wordt vastgehouden of verzorgd.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard